- Kategori
- Yemek - Mutfak
Mercimek köftesi
Mercimek köftesi son derece besleyicidir. Beslenme uzmanlarına göre mercimeğin bulgurla karışımı ve yanında bir bardak ayran içmenin besi değeri et yemeye eş değerdir. Zaten tadı da insanda bağımlılık yapar, çok yapılınca yapımı biraz zahmetlidir ama yapmaya değerdir.
Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı mercimek
4 su bardağı ince bulgur
4 orta boy kuru soğan
5- 6 tane yeşil soğan
2 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı salça(domates ve biber salçası yarı yarıya)
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
1 demet ince kıyılmış maydanoz
1 su bardağı zeytinyağı
2 limon suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
Yapılışı:
Mercimekleri yumuşayıncaya kadar ve suyunu çekene kadar bir tencerede haşlayalım. Haşladıktan sonra ince bulgurları ve tuzu üzerine döküp, karıştıralım ve üstüne bir kapak koyup demlenmeye bırakalım.
Kuru soğanları rendeleyelim. Bir tavada salça ile beraber kavuralım. Baharatları da içine koyup bir müddet daha kavuralım. Yeşil soğanları ve maydanozları da ince ince kıyalım.
Daha sonra geniş bir tepsiye tenceredeki mercimek bulgur karışımını koyalım. Avucumuza ara sıra aldığımız su yardımıyla iyice yumuşatalım. Daha sonra tavadaki karışımı ve 1 su bardağı yağı koyup tekrar karışımı yoğuralım. Daha sonra az suda eritilmiş nar ekşisini ve limon suyunu koyalım, biraz daha yoğuralım. En son ince kıyılmış yeşil soğanları ve maydanozları koyup karıştıralım, elimizi hafif ıslatarak harca köfte biçiminde şekil verip yenmeye hazır hale getirelim.
Afiyet olsun, her şey gönlünüzce olsun.