Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '14

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
55662
 

Mercimekli köfte (Gaziantep)

Mercimekli köfte (Gaziantep)
 

Alıntı.


 
1 Su bardağı mercimek
2 Su bardağı çiğ köftelik bulgur
3 Su bardağı su
1 Büyük baş soğan
Yarım bağ maydanoz
3 Diş sarımsak (Rendelenmiş)
4 Dal taze yeşil soğan
2 Dal taze sarımsak (Arzuya göre)
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı kimyon
1 Yemek kaşığı acı pul biber
1 Çay kaşığı kara biber
2 Çay bardağı sızı yağ (Ay çiçek)
2 Yemek kaşığı salça 
 
 
1 Bardak mercimek yıkanarak tencereye alınır, 3 bardak su ilavesi ile birlikte 1 çimdik tuz, 1 çimdik kırmızı biber 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı salça ilave edilip ocağa koyun.
( Bu nevalenin ilave edilmesinin sebebi mercimeğin taşmaması içindir, 
kapak kapatmamaya dikkat edin aniden taşa bilir, yüzündeki köpük daha az olacaktır ki,
bunu da 1 kaşık yardımıyla alın)  Mercimek haşlandıktan sonra, ocağın altını kapatın.
2 su bardağı ince bulgurunu tencereye ilave edip, kapağını kapatın.10 dk demlenmeye bırakın, bu arada suyunu tamamen çekecektir.
 
1 Büyük baş soğan ince olarak çentilir, tavanın içerisine 2 çay bardağı sıvı yağın içerisine konup kızartılır, 1 yemek kaşığı salça ilave edilir. Buram buram salça kokusunu da aldıktan sonra ocağın altını kapatın, akabinde rendelenmiş 3 diş sarımsak, acı pul biber, tuz, kimyon, kara
biberi de tavaya ilave edin.
 
Tencededeki demlenen bulguru geniş bir tepsiye alın, üzerine tavada kızartılan soğanı ilave edin biraz tahta kaşıkla harmanlayın ( eliniz yanmasın diye )
Hafifçe yoğurmaya başlayın, 5 dk yoğurduktan sonra, taze soğan, taze sarımsak  maydanoz karışımını ilave edin. Tadına bakıp, tuzunu, biberini ayarlayın. Elde köfte şekli verip servis tabağına koymuş olduğunuz kıvırcık salatanın üzerine dizin. Hımmm, Afiyet olsun.
 
 
Dip not: Acıyı çok sevmeme rağmen, biber salçası benim ağız tadıma uymuyor, köfteye 2 kaşık salça giriyor, dilerseniz, 1 kaşığını biber salçası koya bilirsiniz. Kimyonu ise bazıları sevmiyor, feragat ede bilirsiniz. Şayet taze sarımsak koyarsanız , sarımsağı bir diş eksik rendeleye bilirsiniz.  Mercimekli köfte çay ile mükemmel ama, koyu ve tuzsuz 1 bardak 
ayran canıma değer doğrusu, sizlere de tavsiye ederim, sevgilerimle :)
Abdülkadir Güler bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Tadına varılmaz her halde. Hanıma bir yaptırayım.Hem de açık hava da...Çiğ köftenin inadına...

Abdülkadir Güler 
 28.02.2016 0:18
Cevap :
Gerçekten de açık hava da çok iştahlı yeniyor.. Çiğ köfte yoğurma sürecinden dolayı biraz meşakkatli. Etli olmasından sebep çabuk tüketilmesi gerekir. Mercimekli köfte ertesi güne kalsa dahi yenilebiliyor.. Hatta '' Malhıtalı Aş'' bir anlamda mercimekli köftenin maydanoz-suz hali tencerede pilavı gibi.. İyi aklıma getirdiniz, en son 3 ay önce yapmıştım.. Mercimekli köfteyi sık yapan, bu pilavı seyrek yapar, en azından biz öyleydik :) Bu gün tarifini hemen bloğda vereyim.. Selam ve saygılar Abdulkadir bey hocam..   04.11.2016 10:46
 

Üç haftada bir de olsa yerim. Çok faydalı ve lezzetli bir yemek. Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor.

Yalnıztürk 
 01.12.2015 19:31
Cevap :
Merhaba Fahrettin bey.. Ayda iki kezde olsa bende yapıyorum, özellikle taze soğan, tere, marulda yanında bolca olmuyor mu? Adeta lezzeti bir kez daha artıyor. Var olunuz, sizde yaptığınız zaman afiyet olsun.. Selam ve saygılar..  04.11.2016 13:21
 

Renkleri bile iştah açıyor. Hem de göz alıcı bir yemek. Afiyet olsun...Çiğ köfteye bedel...Ellerinize sağlık...

Abdülkadir Güler 
 04.10.2015 2:27
Cevap :
Merhaba hocam. Köftenin her çeşidini severim, yeter ki içerisinde bulgur olsun. Bulgurun özellikleri saymakla bitmez elbet, pirinçten kat, kat demir, kalsiyum ve protein içerdiği sanırım biliyorsunuz? Tabi kilo aldırmadığına şahsım adına, ayrıca seviniyorum :) Mercimeğin diğer baklagiller gibi protein, posa ve lif yönünden bir hayli güçlü olduğunu biliyoruz, et yerine geçen demir ve protein yönünden kuru fasulye ve nohuttan daha da zengin olduğu ise, mercimeği severek yememiz ise büyük bir avantaj diye düşünüyorum.. Etsiz köfte, çiğ köfte, Mercimekli köfte, İçli köfte ''çıtır pıtır köfte'' Bizde köfte çeşitleri görüldüğü gibi bitmiyor :) Çıtır pıtır köfteyi herkes bilmez, bu köfte ile ilgili küçük bir anekdotu başka bir yorumda, mutlaka anlatırım.. Haklısınız, açık havada mercimekli köftenin de hali gerçekten başkadır, yanında ayran mı yoksa tavşan kanı çay mı? Şimdiden afiyet olsun.. Eşinize selamlarımla, saygılar hocam..   03.11.2016 14:27
 

Merhabalar. Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Ben de bu köftenin bulgur ile yapılanını severim. Selam ve dualarımla.

Recep Altun 
 06.09.2015 23:04
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 409
Toplam yorum
: 744
Toplam mesaj
: 33
Ort. okunma sayısı
: 378
Kayıt tarihi
: 24.02.13
 
 

37 Yıldır  yurtdışında yaşıyorum , 1000 den fazla şiirim var,  çeşitli edebiyat sitelerinde, derg..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster