Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '10

 
Kategori
Özel Günler
 

Merhaba 10 Kasım

Merhaba 10 Kasım
 

Ülkemizde, yüz yıla yakın bir süredir tartışılan Atatürk, son birkaç yıldan beri yanına cumhuriyeti de alanlar tarafından taşlanıyor.

Atatürk asker ve aynı zamanda bir siyasetçiydi. Kuşkusuz izlediği politikaları beğenmeyenler olacaktı. Muhalif gruplar, her şeye rağmen karşı politikalarını fırsat buldukça yürütecekler ve karşı amaçlarını topluma yayacaklardı.

Önce gizi gizli, sonra özgürlük adına iftira ve karalamalarla Atatürk’e karşı kampanyalar yürüttüler. Bazen korktular, bazen çekindiler; sindiler, pustular, kabuk değiştirdiler, renk değiştirdiler adım adım ilerlediler. Bilgiye ulaşmakta kolayı seçen, kolaycı bir toplumu, masallarla ne güzel avuttular.

Atatürk’ü sevenler ve onu yaşatmak isteyenler , Atatürk’ü önce heykellere, sonra da resimlere indirdiler. Fikir , düşünce, felsefelerini verebilecek yüzlerce kitap varken, fotoğrafları ön plana koydular ve bugün de Atatürk’ü sevdirme adına aynı yolla devam etmekteler.

Sırtında çantası, elinde kitabı ile okula giden çocuklar, cumhuriyetle birlikte, hangi zor ve çetin koşullardan geçerek, ulaştıkları duruma nasıl geldiklerini işin doğrusu pek anlayamadılar. Türkiye’nin nasıl geri kalmışlık bir devir teslim aldığını ve Cumhuriyetin çok kısa zamanda ülkeyi nasıl yoktan var ettiğini, nerelere getirdiğini pek anlatamadık gençlere.

Oku, dedik onlara kuru kuruya. Neyi okutacaktık, kimi okutacaktık. Okumak ve okutmak için, elimizde avucumuzda neyimiz vardı, neyimiz yoktu bir türlü sorgulayamadık.

Adeta korktuk halkın bilinçlenmesinden, nasıl olsa, meydanlara çıkıp bir iki nutuk atınca arkamıza düşüp geliyorlardı.

Okuyanı, araştıranı da mimledik, yetmedi, tekme tokat, elini kolunu bağlayıp hapislere tıktık. Yıllarca korktuk, ürktük okuyandan yazandan. Bu duruma toplum bilimcileri bile akıl erdiremedi.

Ne Kurtuluş Savaşını, ne Çanakkale Savaşını ne de devrimlerini tam anlamı ile verebildik. İki takke, bir fese, takvime, teraziye sığdırdık Atatürk’ü.

Merhaba 10 Kasım, Atatürk’ü yeterince tanıtamadık.Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..