Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '10

 
Kategori
Özel Günler
 

Merhaba Hemşire Hanım

Merhaba Hemşire Hanım
 

Memleketimizde, belki de bütün dünyada belirli günler ve haftalar arasında 12–18 Mayıs günlerinde “Hemşireler Haftası “ kutlanmaktadır. Hazırlanan çeşitli etkinliklerle bu günlerin önemi dile getirilir. Hemşireler Günü, tarihi bakımında çok eskilere kadar gider. Örneğin eski çağlarda eski Mısır’da, Hindistan’da, Roma’da ve Yunanistan’da bugünlerin anlamına uygun etkinliklerin yapıldığına dair bilgiler vardır.

Bu kutlamalar ülkemizde ilk olarak “ Hilal -i Ahmer Cemiyeti / Kızılay olarak 1911 tarihinden bu yana çeşitli çalışmalar ve kurslar açılmış olup sağlık konusunda hemşirelerin önemi ortaya konulmuştur. Sağlık kapsamında önemli bir meslek olan hemşirelerin hizmetlerini hiç bir zaman yadsınamayız.

1912- 1914 Tarihlerinde başlayan Balkan Savaşları ve yine 1914–1918 yılları arasında Birinci Dünya Savaşı ve özellikle 1918’lerde Çanakkale Savaşları sırasında önemli ölçüde hemşirelerin göstermiş oldukları yararlıkları görüyor ve bunlarla ilgili öyküler, romanlar bile yazılmıştır.. Örneğin <ı>TİMAŞ Yayınları arasında ve İsmail Bilgin’in imzasıyla çıkan “ Hemşire SAFİYE HÜSEYİN” romanı çok satılan kitaplar arasında yer almıştır..

Tamamen bir hemşirenin Çanakkale Savaşları sırasında gösterdiği hizmet ve kahramanlıklarını akıcı, yalın bir Türkçe ile dile getirir... Hemşire SAFİYE HÜSEYİN “adı geçen romanın bir yerinde <ı>Çanakkale Savaşları sırasında <ı>Alayda görevli Ömer Paşa’ya aynen şunları söylüyor:

<ı>Hakkımdaki düşünceleriniz için teşekkür ederim. Ancak ben kararlıyım. Ne pahasına olursa olsun Çanakkale’ye gideceğim. Bakınız, gönüllüler arasında hatta lise öğrencileri burada bir bir sıra beklerken, buradaki yaralıların bakımı için kalamam. Ben resmi vazifeden çok gönüllü olarak Çanakkale ‘ye gitmek isterim.

<ı>(…)

<ı>Tehlike nedenli büyük olursa olsun artık kendi canımızı, hayatımızı düşünmek zamanı değil. Siz de iyi bilirsiniz ki korkum yoktur. Yaraya, kana alışığım, Bu yüzden daha da yararlı olabilirim. Üstelik İngilizce, Fransızca ve Almanca’ yı da çok iyi konuşurum.”..

Hemşire Safiye Hüseyin, Çanakkale Savaşları sırasında ve aynı zamanda ordu da görevli bir paşanın da kızı olmasına rağmen böyle diyordu. ( 1). Yurdumuzda Hemşireler 1964 yılından buyana her yıl 12–18 Mayıs günleri arasında anlamına uygun törenlerle kutlanmaktadır. Hemşirelik mesleği de tıpkı doktorluk ve öğretmenlik mesleği gibi kutsaldır.

Hemşirelerimiz görevleri sırasında güç çalışma koşulları ( şartları ) olduğu halde büyük bir özveriyle hizmetlerini sürdürmektedir. Bu nedenle hemşirelerin gönlünde her şeyden önce sevgi vardır, şefkat vardır, disiplin ve ciddiyet vardır İnsan sağlığı bakımında hemşirelerin ayrı bir yeri vardır.

Bu açıdan hemşirelik mesleği onurlu bir meslektir. Eski defterlerimi, kitaplarımı karıştırttım. 1993 yılında kaleme aldığım ve o yıllarda kızım Tuba Güler ( şimdi SEVİNDİK) oldu. Söke Fatma Suat Orhon Sağlık Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi idi. 24 Haziran 1993 günü mezuniyet günde bir şiir yazıp bir demet çiçek niyetine sevgili kızıma Tuba’ya ve değerli arkadaşlarına armağan etmiştim. Hatta bu şiirim o günlerde 24 Haziran 1993 günlü SABAH Gazetesi köşe yazarı <ı>Mazlum Göknel’ in “ Al Kalemi Eline” köşesinde de yer aldı. Ve bana o günlerin 100 ‘bin Türk lirasını da armağan olarak göndermişlerdi.

Bu da benim için unutulmayan bir anı oldu. Şimdi sevgili kızım Tuba Güler SEVİNDİK, Bodrum Devlet Hastanesinde Yüksek Hemşire olarak görevinini başarıyla sürdürüyor. Buradan sevgili kızıma , selam ve sevgiler göndererek gözlerinden öpüyor ve de hastalarına acil şifalar diliyorum.

Bu şiirimle halen görevi başında bulunan Hemşirelimizin bu mutlu günlerini en iyidiklerimle kutluyor, aramızdan ayrılanları da rahmetle ve saygıyla yad ediyorum.

Adı geçen şiirimi tüm sağlık teşkilatında çalışan saygı değer hemşirelerimizle paylaşmak istiyor ve görevlerinde başarılar, hastalarına Allah’tan acil şifalar diliyorum.

HEMŞİRE HANIM

<ı>Görevin kutsaldır köyden şehire

<ı>Hastanın başında hanım hemşire

<ı>Sığamazsın asla hiç bir şiire

<ı>Damarda dolaşan kanım h<ı>emşire

<ı>*** ***

<ı>Hastaya şifadır verdiğin ilaç

<ı>Ak kepin güzeldir başınızda taç

<ı>Hastalar her zaman gül yüze muhtaç

<ı>Anasın, bacısın şanım hemşire

<ı>*** ***

<ı>Düşkünün dilinden anlar gibisin

<ı>Tatlı, güleç yüzlü canlar gibisin

<ı>Ruhlara şifadır kanlar gibisin

<ı>Bitmez şiirimsin canım hemşire (2)

Abdülkadir GÜLER

1- Hemşire Safiye Hüseyin, İsmail Bilgin Timaş Yayınları / İstanbul- 2003

2- Yaz Güneşi Bengisu / Şiirler Abdülkadir Güler , Söke - 2004.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..