Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '11

 
Kategori
İlişkiler
 

Merhametiniz boyunuzu aşmasın

Merhametiniz boyunuzu aşmasın
 

İnsanlara kendinizi nankörlüğe mecbur edecek kadar, büyük hizmetlerde bulunmayın.”
(Balzac) 

Yaşamın pratiğinde özveri dengesi çok önemlidir. Bu konu pekçoğumuzun başını ilişkiler anlamında derde sokar. İyi niyetimizle, sosyal parazitlerin çıkarcı niyetleri arasına sık sık sıkışırız, nefessiz kalırız; adeta sağlıklı ince çizgiyi tutturabilmek, bilinçli çabamızla mümkün. 

Olayları koşulların kontrolüne bırakarak, pasif, edilgen tutumlarımız hep bize fatura ödetir. Özverinin dengesini kuramayan, fedakarlık yaptığını (zan)ederek kendini feda eder. 

Bir gün kendisini pas pas olarak kapının önünde bulduğunda uyanışa geçer. Herkesin üstüne basıp geçmesinden tozlu yüreği canını acıtır. Acı burda gereklidir, acıyı duymadan uyanışı mümkün değildir (acıyla öğrenme). Oysa ki özveri, denge halidir. Özveride bilinç vardır. Özümüzden veririken insiyatif bizim elimizdedir. 

İstediğimiz kadarını verir, istemediğimizde hayır demeyi biliriz. Bize hayır diyebilme cesareti veren, feda olma halimizin bilince taşınmış gücüdür (bilinçle öğrenme). Acı ile öğrenmek, öğrenmenin en alt, ilkel düzeyidir, bilince taşıdığımız her davranışımız, acı yerine bilinçle öğrenmenin zevkini yaşatır bize. 

Feda(karlığın) içinde geçen, kendini içerleyerek feda edip, sosyal parazitlerin de kâr hedefi olduğumuzu anladığımızda, parazitler yaşamımıza giremezler. 

Mevlana’nın şu sözlere saygıya değer: 

“Anladım ki; insanlar susanı korkak, görmezden geleni aptal, affetmeyi bileni çantada keklik, sanıyorlar. Oysa ki biz istediğimiz kadar hayatımızdalar. Göz yumduğumuz kadar dürüsttürler, ve sustuğumuz kadar insanlar.” 

“Elini verip kolunu kaptıran” sonra da yakınan, ağlayan, şikayet eden insanlar sadece çevresinin başını ağrıtır. Her söyleyemediğimiz “hayırlarımız”, içimizde bütünlüğümüzü ikiye bölen, çatışmalı insanlar yaratır. 

İçimizden hayır demek geliyorsa eğer; böyle durumlarda da hayır diyebilecek öz ve söz birliğinde dürüst olabilmek ne güzel. 

İnsani bir duygudur merhamet,
Onu kullanırken dikkat et,
Mutlu olmak için yaparsın,
Sonunda mutsuz olur ağlarsın.
(Şerife Karaçayır Mutlu) 

Zan, bizi gerçekten uzak tutan bir yanılsamadır.
*Doğum sayılarında “2¨ taşıyanlar bu konuya ilgi göstersinler..:)) 

 

05.06.2011 Antalya Şerife Karaçayır Mutlu 

"Yaşam deneyimlerimden..  

 
Toplam blog
: 137
: 586
Kayıt tarihi
: 05.02.08
 
 

Evrenin dilini çözmeye çalışan; sevenlerin diyarından, yeryüzüne sevgi elçisi olarak gelen, dünya ay..