Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '17

 
Kategori
Siyaset
 

Merkel'in Trump'a 17 Mart 2017 ziyareti

Merkel'in Trump'a 17 Mart 2017 ziyareti
 

Mühim olan zor zamanda bayrağı dalgalandırmaktır.


Şansölye Merkel, Başkan Trump'ı G20 dönem başkanı şapkasıyla 17 Mart 2017'de ziyaret etti ve yüzyüze görüştüler. Merkel siyaseten Trump'dan daha tecrübeli durumda.

Görüşmelerde  iki konu Ticaret ve Dış politika öndeydi.

Trump ticarete değil, dengesiz ve ABD vatandaşını işsiz bırakan ticarete karşı. Amerikan işçisinin ürettiği Amerikan malını kullanın diyor. Görüşü Amerikan halkınca benimsendi ve O'nu başkan yaptı. Görüşüyle uyumlu uygulamalarını yasal zemine oturtmak, uygulamak  istiyor. Trump seçimdeki görüşlerini hayata geçirmek için şimdiye kadar ABD'nin Dünya'ya önerdiği küreselleşme, serbest ticaret, demokrasi kavramlarıyla çelişkiye düşebiliyor. Alman otomobilleri için %35 gümrük vergisinden bahsediliyor.  

Merkel, Almanya birleşmesindeki ABD katkısı için  teşekkür etti. Trump'ın istediği NATO'ya daha çok katkı ve Almanya'nın savunma harcamalarını %1.2'den %2'ye artırmasına evet dedi. Almanya, 70 yıldır ABD görüşlerinin destekçisi ve uygulayıcısı. Almanya savunma alanında, Ukrayna meselesinde, İŞİD'in yok edilmesinde ABD ile beraber hareket ediyor. Rusya ile, Ukrayna'nın güvenliğini sağlayarak,  uzun dönemde ilişkileri iyileştirmenin önemine inanıyor.

Almanya'nın en önemli üç ticari ortağı Çin, Fransa ve ABD. ABD'ye olan ihracatı birinci sırada 115 milyar $, ithalatı 50 milyar $ ve önemli. Merkel, ticari alanda Almanya ile ikili anlaşma yerine Avrupa Birliği ile ilişkileri düzenlemenin daha uygun olacağını belirtti.  Alman heyeti, 300 milyar doları aşan ABD'deki Alman yatırımlarını ve BMW'nin ABD'deki dört yüz (400) bin üretim kapasiteli otomobil tesislerini ve Amerikan-Alman karşılıklı mesleki eğitim uygulamalarının önemini hatırlattı. 65 milyar $ dengesizliğinin ABD- Alman savunma ticaretiyle azalacağını belirttiler. Her şey sadece ticaretin dengelenmesi değil, ilişkilerimizin bütünü önemli dediler.

ABD dengeli ticaret için, gümrük vergisi dışında,  daha iyi bir görüş üretmek zorunda. Tüm otomobil veya  ithal ürünlerine %35 vergi konulduğunu varsayalım.  ABD içinde bu ürünler, %35 vergilendirilen ürünlere göre, daha ucuza üretilirse (bu bir yatırım gerektiriyor)  iç pazar payı artabilecek ve istihdam canlanabilecek, ABD gümrük gelirleri de artacaktır. Ancak Amerikalı bu ürünleri eskiye göre daha pahalı alacak. Burada önemli olan sağlanacak istihdamın ve çalışanın gelir artışının, oluşacak pahalılığa göre daha iyi olabilmesidir. Bu sorunun cevabı daha verilememiştir.

İstihdam artışı yatırımla olur. Amerikan bürokrasisi Trump'a,  gümrük vergisi koymak ötesinde herhangi bir sektör için örneğin otomobil diyelim, iç üretimi nasıl artıracağını, yapabileceği vergi teşviklerini  planlama ve uygulama bazında, göstermek zorundadır. Amerikan iş adamları kaynaklarını ABD'de kullanmak için somut teşvik isteyecektir. Amerikalının alıştığı rekabete ve kâra dayalı görüşler hala geçerlidir.

Çin'den yapılan ithalatın yarısına yakını, Çin'deki ABD şirketlerinin üretimi deniyor ve elde edilen kâr tekrar ABD'ye geliyor. Ayrıca, ABD, sıkıştığında 2008 sonrasında olduğu gibi, dolar basarak ve borçlanarak sorunlarını hafifletebilmektedir. Bu çok büyük bir imkandır.

Şu an için kabul gören görüş:  Trump'ın, uzun dönemde Amerikan ekonomik menfaatini öncelikle savunan bir söylem ve politikası ile Dünya yaşamak zorundadır.

Kaynaklar:

Philip Oltermann in Berlin, 17 March 2017, "Merkel's goal for Trump meeting: selling German cars, not saving global order"

The Guardian, Merkel and Trump can't hide fundamental differences in first visit

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..