Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Merkez Bankası (TCMB) ne yapmaya çalışıyor?

Merkez Bankası (TCMB) ne yapmaya çalışıyor?
 

 

Bu tezimi kaç kez ifade ettim ve hala aynı noktada durmaya ısrarlıyım…

 

Merkez bankası yanlış yapıyor, hata ediyor…

 

Nerede?

 

Dolar kuruna müdahalede…

 

Özellikle son 5 iş gününde 5-6 milyar dolarla piyasaya doğrudan müdahale etti…

 

Etti de ne oldu?

 

Hava civa…

 

Tam aksine piyasanın dengesini iyice bozdu…

 

Bakın, silahın tetiği sizde değilse o silaha mermi taşımayın…

 

Yani Euro-Dolar paritesine müdahale şansınız yoksa yapacağınız her aksiyon boş ve manasızdır…

 

Örnek mi? Bugün için Dolar-Euro paritesi 1.29’a geldi. Yarın, birgün 1,25 olunca (ki konuşuluyor ve senaryo dahilinde vardır) dolar kurunu TL karşısında nasıl tutacaksın? Mecburi 2.00 ve üzerine gidecek.. Yapacağın hiçbir şey yoktur. Çünkü her 2 para birimi senin kontrolünde değildir.

 

Yerli ve yabancıların 2012 yılı için 100 milyar dolara yakın ödemeleri vardır. Bırakın daha yüksek maliyetle bu dövizi toplasınlar. Son 4-5 günde verdiğiniz ucuz 5-6 milyar dolarla aslında birilerine döviz maliyetinde kıyak geçtiniz…

 

Bir ülkenin temel iktisadi göstergelerini (enflasyon, ithalat, cari açık, büyüme gibi..) döviz kuruna bağlamak zaten aptalcadır. Oysa döviz kaç olursa olsun, üretmek ve satmak üzerine iktisadi felsefe uygulanmalıdır. İşte o zaman dış ticaret fazlasıyla dünyanın en güçlü döviz rezervine sahip ülke olursun… Türkiye 2001 yılından beri makro ve mikro tüm iktisadi planlamalarının ana ekseni ya da oturttuğu argüman düşük kurdur. Bu da kendisine ait olmayan ve asla kontrol edilemeyen bir silahla atış yapmaya benzer.

 

Düşük kur, yüksek faiz ilişkisiyle son 10 yılda Türkiye her yıl ortalama yüzde 5 büyüdü. Sana ait olmayan akan su bitti artık. 500-600 milyar dolara yaklaşan döviz borcunla artık baş başa kaldın… Öngörüm şudur ki 2012 yılından itibaren önümüzde 10 yıl boyunca düşük hatta eksi büyüme ile Türkiye yaşayacaktır. Her bayramın, bir de bayram sonrası nasıl varsa bu işte aynen öyledir. Türkiye son 10 yılda bayram etti, bundan sonra 10 yıl boyunca da bayram ertesini içine sindirecektir.

 
Toplam blog
: 689
: 2433
Kayıt tarihi
: 17.01.07
 
 

 2007 yılından beri Milliyet Blog'da yazarım. 2009 yılında 'Normal Ötesi Aşk' ve 'Normal Ötesi Aş..