Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '15

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Merkez Bankası faiz indirdi!.. Bağımsızlık gitti!..

Merkez Bankası faiz indirdi!.. Bağımsızlık gitti!..
 

Merkez Bankası tuş!..

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Ey Merkez Bankası, indirim için daha neyi bekliyorsun” diye gök gürültüsü(!) gibi gürleyince, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yılın ilk faiz toplantısından faiz indirim kararı çıktı.

Hani Merkez Bankası tıpkı Cumhurbaşkanı gibi bağımsızdı(!)

İktidarın ekonomiyle ilgili bakanlarından sadece Nihat Zeybekçi Cumhurbaşkanı’nı desteklerken, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’in sesi soluğu çıkmadı!

Gelin Merkez Bankası’nın nasıl tuş olduğuna(!)bir bakalım.

Mahalle baskısına dayanamayan Merkez Bankası 50 baz puanlık indirime gitti.

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo faizini yüzde 8.25'ten yüzde 7.75'e çekti. Faiz koridoru üst bandını yüzde 11,25'te, alt bandı yüzde 7,5'te sabit bıraktı.

Yani mahalle baskısını fazla hissettiremedi.

Sizin anlayacağınız Faiz Lobisi(!) galip, Merkez Banaksı ve faiz indirimi için gürleyenler tuş!..

Ekonomi ile ilgili Merkez Bankasına önemli yetkiler veren yasayı çıkartıp yürürlüğe sokanlar, Merkez Bankasına ait yetkiyi, yetkisiz Cumhurbaşkanı ve yetkili, ancak etkisiz Ekonomi Bakanı aracılığı ile kullanmak istiyorlar. Merkez Bankası, Faiz Lobisi(!)nin baskısından kurtulup, faizleri yukarıdaki kadar indirdi!

Merkez Bankası politika faizini Temmuz 2014'ten beri yüzde 8,25 düzeyinde tutuyordu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta Merkez Bankası’nın faiz politikasını eleştirerek, “Dünyada herkes faizleri indirirken bizim merkez bankamız hala aynı yerde duruyor, inmiyor, neyi bekliyorsun sen?” eleştirisinde bulunmuştu.

Merkez Bankası’ndan toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi destekleyecektir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmiştir.

Para politikasındaki sıkı duruş ve alınan makro ihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatları enflasyondaki düşüş sürecini desteklemektedir. Bu olumlu gelişmeleri değerlendiren Kurul, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir.

Mevcut para politikası duruşu altında Kurul, enflasyonun 2015 yılının ortalarında hedefle uyumlu seviyelere geleceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.”

Yani sizin baskılarınız bana vız gelir tırıs gider dedi.

 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..