Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Merkez Bankası neyi başardı?

Merkez Bankası neyi başardı?
 

Başta Fransa olmak üzere bir kısım Avrupa ülkesinin kredi notunun düşürülmesi. Avrupa’da üç ülke dışında notu düşürülmeyen ülke kalmaması. Yunanistan’la borç ödemesi konusunda henüz kesin bir anlaşmaya varılamaması nedeniyle, Türkiye ile birlikte tüm Dünya’da değer kazanmaya başlayan Dolar’ın FED’in müdahalesi ile ateşi düştü ve değer yitirmeye başladı.

FED bu kriz ortamında Dolar’ın aşırı değerlenmesi ile ülkesinin ihracatının daralmasını ve ithalatın da artmasıyla ABD’nin cari dengesinin daha da bozulmasını istemiyor. Yoksa bizim Merkez Bankası’nın Dolar’a müdahalesi ile elde ettiği bir başarıdan söz edilemez. Merkez Bankası’nın FED’in müdahalesi öncesi yaptığı müdahalelerin ne derece başarılı olduğu zaten bunun göstergesidir.

Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı'nın Dolar’ı bu sene yeneriz açıklaması da, ABD’de faizlerin uzun bir süre daha sıfıra yakın tutulacağının FED tarafından açıklanmasının verdiği güvene dayanmaktadır.

Merkez Bankasının faiz oranlarını %10 seviyesine kadar yükseltmesiyle düşük kur yüksek faiz politikasına da yeniden dönülmüş oldu.

Dolar’ın TL karşısında değer kazanması başta enerji maliyetinin TL bazında artması bunun da zincirleme olarak tüm fiyatlara yansıması demek. Yani ciddi bir enflasyon riski. Dolar’ın değerinin düşmesi ise ihracatın daralması, ithal mallara rağbetin artması ve büyük oranda enerjide dışa bağımlılıktan kaynaklanan cari açığın daralacağına artması riskini beraberinde getiriyor. Bu durumda Merkez Bankası ikinci seçeneği tercih etmiş oldu.

Böylece Türkiye’nin borçları bir türlü kapatılamayan yüksek cari açığı finanse etmek için alınan yüksek faizli borçlarla artmaya devam edecek. Sorun böylece öteleniyor, ancak daha fazla büyüyerek. Böylece Türkiye borç faiz sarmalına da girmiş durumda.

Bakalım bunun sonu nereye varacak.

AHMET ELDEN

  

 

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..