Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '11

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Mersin 2. Narenciye Festivali masaya yatırıldı...

Mersin 2. Narenciye Festivali masaya yatırıldı...
 

Mersin 2.Narenciye Festivali çok geniş bir çerçevede değerlendirildi.


Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, bu yıl ikincisi düzenlenen Narenciye Festivali’yle birlikte Mersin’de güzel oluşumların meydana geldiğini belirterek, “İlimizde yaşanan gelişmeler kabuğunu aşarak Türkiye geneline ve uluslararası boyutlara ulaşmaktadır. Yaptığımız çalışmaların temel amacı da budur” dedi.

Mersin Valiliği koordinatörlüğünde ‘Narenciye Hayattır’ sloganıyla 19-20 Kasım tarihlerinde düzenlenen 2. Uluslararası Mersin Narenciye Festivali’nin kapanış toplantısı, Valimiz Sayın Hasan Basri Güzeloğlu’nun başkanlığında gerçekleştirildi. Mersin Ticaret Borsası’nda yapılan toplantıya basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği gözlemlenirken burada konuşan Valimiz, festivalle ilgili izlenimlerini aktardı.

Narenciye Festivali’nin düşünce halinden hayata geçirilmesi noktasında Mersin’deki birçok kamu, sivil ve özel kuruluşun bir arada hareket ettiğine işaret eden Vali Güzeloğlu, “Geçmişte düşlediğimizin daha ötesine geçmenin gururunu yaşıyoruz. İlimizde daha güzel gelişmeler yaşanacaktır. Ancak asıl olan bir işe doğru başlamak değil, doğru bir kurgu etrafında rolleri paylaşmaktır. Çünkü niyetin ve düşüncenin güzel olması, başarılı sonuçların elde edilebilmesi için asla yeterli değildir. Başarıyı elde etmek için süreklilik gereklidir. Başarı kalıcı olursa anlamlıdır. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde ikincisini gerçekleştirdiğimiz Narenciye Festivali, bahsi geçen değerler açısından göz önüne alındığında başarılı ve etkin olduğumuz söylenebilir. Öte yandan Mersin’in genel anlamdaki tanıtım gereğinin de festivalin kazanımları arasında sayılması gerekmektedir. İlimizde güzel şeyler oluyor ve yaşanan gelişmeler kabuğunu aşarak Türkiye geneline ve uluslararası boyutlara ulaşıyor. Gerçekleştirdiğimiz çalışmaların da temel amacı budur” diye konuştu.

Kaynak: Mersin Valiliği

YENİ PAZARLAR ARASINDA BAE’DE VAR

Geçtiğimiz hafta içerisinde Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunduğunu hatırlatan Vali Güzeloğlu BAE alım ve yatırım pazarlarının yükselişe geçtiğine vurgu yaparak, “Serbest Bölge ve lojistik alanında gelişen bir bölge olarak ön plana çıkan BAE ile kardeşlik anlaşması tesis edeceğiz. Bu kardeşlik anlaşmasıyla Mersin, çok önemli kazanımlar elde edecektir. Ziyaretlerimiz kapsamında bölgede Narenciye Festivali ile ilgili olarak da görüşmeler yaptık” ifadelerini kullandı.

“NARENCİYE İHRACATINDA YÜZDE 10 ARTIŞ HEDEFLİYORUZ

Mersin’in Türkiye’nin narenciye üretiminin büyük bir bölümünü tek başına karşıladığına dikkat çeken Mersin Valisi Güzeloğlu, bu artışın daha ileri boyutlara taşınması için gerekli çalışmaların gerçekleştirildiğini aktararak, şunları kaydetti: “Sürekli ve gelire dayalı büyüme çerçevesinde, narenciyenin yeni pazarlara ulaşmasını ve narenciye ihracatının önümüzdeki dönemde yüzde 10 artmasını hedefliyoruz. Tüm bunların yanında geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Narenciye Festivali’nin ardından, önemli bir Pazar olan Japonya’ya 40 yıl aradan sonra narenciye ihraç ettik. İhracat noktasında yaptığımız ve yapacağımız çok şey var.”

Narenciye Festivali’nin 2 günlük bir süreci kapsadığını anımsatan  Vali Güzeloğlu, “Festival kapsamında 15 ülkeden ilimize gelen dans, müzik ve gösteri gurupları kültürlerini bizim insanımıza sundular. Yine ilimizdeki ürün ve üretim potansiyelini görmek isteyen yerli ve yabancı alım heyetleri Mersin’e geldiler. Bu kapsamda gelecek döneme ilişkin olarak üreticilerimizin sertifikalandırılmasına yönelik çalışmalar yapacağız. Festivalimizin amacı Mersin’deki derinliği önce Türkiye geneline, sonra da uluslararası alana anlatmaktır. Bu yolda gereken çabayı yılmadan yorulmadan göstermeye devam edeceğiz. Çünkü Mersin, bilinenin ötesinde ber derinliğe sahiptir” şeklinde konuştu.

İLİMİZDEKİ İŞSİZLİK ORANLARI

Mersin’in önemli bir büyüklük olduğunu kaydeden Vali Güzeloğlu, “İlimiz tarımdan sanayiye, turizmden lojistiğe ve spora kadar önemli bir yürüyüşün adıdır” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Mersin’de göreve geldiğimiz ilk günden itibaren ilimizdeki en büyük sorunun işsizlik olduğuna kanaat getirdik. Çünkü herkes işsizlik probleminden bahsediyordu. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ve hayata geçirdiğimiz projelerle birlikte Mersin, geçen seneye oranla büyük bir gelişme kaydetmiştir. Mersin, bugün istihdam şampiyonu olarak Türkiye genelinde 1’nci sırada yer almaktadır. Ağustos 2010-2011 dönemindeki değerlendirmelere göre Mersin, aradan geçen 1 yıllık süre içerisinde; net sigortalı istihdam artışı sağlamada önemli bir gelişme göstermiştir. Yine göreve geldiğimiz günlerde 5 bin yeni istihdam hedefimizi paylaştık. Sonuç itibariyle Mersin, sigortalı iş yeri açma noktasında Türkiye ikincisi olmuştur. Hedefimiz daha iyi noktalarda yer almaktır. Bu hedefin gerçekleşmesi için gereken zenginlik Mersin’de mevcuttur.”

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir ise, festival kapsamında kullanılan narenciye ürünlerinin festival sonrasında halka dağıtıldığını ifade etti. İki gün süren festivalde gönüllü olarak yer almak isteyen firmalara 37 adet stant tahsis edildiğini aktaran Özdemir, “Hepsinden öte Adana Altın Koza Film Festivali’ne oranla Mersin Narenciye Festivali daha ucuza mal olmuş, bölgesel ve ulusal basında kendisine daha fazla yer bulmuştur” dedi.

 

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..