Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Mersin 6. Uluslararası Gıda Fuarı, Vali Güzeloğlu tarafından açıldı.

Mersin 6’ncı Uluslararası Gıda, Gıda Teknolojisi ve Paketleme Fuarı, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun katıldığı törenle açıldı. Vali Güzeloğlu; Mersin’in, Akdeniz çanağında teşvik paketinde 3. bölgede yer alan ve 4. bölge teşvikleri sunacak OSB altyapısıyla, sahip olduğu karşılaştırmalı üstünlükleriyle yatırım yapılacak rakipsiz ve tek merkez olduğunu söyledi.

Yenişehir Fuar Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Vali H.Basri Güzeloğlu; Mersin’in her geçen gün uluslararası kimliği öne çıkaran, Türkiye’nin Doğu Akdeniz havzasında en önemli ticaret, liman ve uluslararası ilişkiler merkezi olarak açıkça belirginleşen bir kent olduğunu belirtti. Mersin’in Türkiye’nin büyük yürüyüşüne katkı koyan bir kent olduğunun altını çizen Valimiz, “Tarım, hizmet sektörü, sanayi alanında Türkiye’de iddialı ve yegane kentlerinden birisi olan Mersin’i yönetirken ve kentimizi geleceğe taşırken ilimizin büyüklüğünü düşünüp bu büyüklüğün sorumluluğuyla hareket ediyoruz. Mersini yönetirken meseleleri ortak akılla, kamu, sivil, özel tüm kesimlerle değerlendiriyor; verimli, ekonomik ve en etkin bir yönetim sürecini hayata geçiriyoruz. Tüm bu çalışmalar Mersin adına kazanç olduğu kadar ülkemizin gelişmesine de sağlanan kazanımlardır. Türkiye’de ekonomik büyüklükte 6’nci büyük vergi tahsil edilen ve ekonomik faaliyet gerçekleştirmenin ötesinde 81 il arasında kamudan aldığından fazlasını kamuya aktaran ve olan 10 il arasında yer alan Mersin’in, gıda ve tarımsal üretim alanında Türkiye’nin en büyük üretici kenti olduğu da 2011’de gerçekleştirdiği 3 milyar TL’lik tarımsal üretimle gözler önüne serilmektedir. Bu veriler çerçevesinde bugünkü fuar; tarımsal altyapının teknolojiyle buluşması, üretimin ulusal ve uluslararası pazarda yer almasının ve ürünlerin üretenden tüketiciye ulaştıran her kişi ve kuruma kazanç sağlayacak bir açılımın önemli bir tamamlayıcısıdır” dedi.

“TEŞVİK PAKETİ ÜLKEYİ KUCAKLAYAN DEĞERLİ BİR ÇALIŞMADIR”

“Türkiye geçtiğimiz günlerde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan rakamlara göre, ülkemiz ekonomisinin küresel ölçekte en hızlı büyüyen 2’nci ekonomi ve iş gücü verimliliğinde dünya şampiyonu olması Türkiyemizin çok daha güçlenmesini sağlayacaktır” diyen Valimiz geçtiğimiz günlerde açıklanan teşvik paketi ile ilgili olarak da şunları kaydetti: “Ülkemiz önemli imkanlar ve fırsatlar sunan bir teşvik paketiyle buluşurken, teşvik paketi 61 sektörün 10 binlerce veri temelinde bulunan illerin değerlendirilmesi, ülkenin geleceği ve dünyanın gelişmesi ile buna ilişkin tüm verilerin birleşmesiyle oluşan her kesimi bir bütün olarak ülkeyi kucaklayan değerli bir çalışmadır. Mersin teşvik paketi sıralamasında 3’ncü bölgede yer alırken, paketi içindeki özel yatırımlara konu olan birçok katkı ilimizi çok daha avantalı bir yere taşıyacaktır.”

Sektörel ve özel teşviklerin Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) yapılacak yatırımlar ile TÜBİTAK destekli Ar-Ge projeleri ile yatırımcılara sunulacağına dikkat çeken Valimiz, “Sektörel işbirliğine dayalı teşviklerde Mersin, OSB altyapısıyla yatırım yapacak ve her kişiye 4’ncü bölgenin teşvik ve desteklerini sunacak kent olmanın yanında, Türkiye’nin en büyük 2’nci ticari liman merkezine bir kapı yakınlığında, altyapısıyla ve üretim zenginliği boyutuyla emsalsiz yatırım fırsatları sunmaktadır. Yeni dönemde genel teşvik paketi sonrasında Mersin’deki tüm yatırımcılara sunulacak ve ev ödevi olarak anlaşılacak çalışmalara başladık. Bunların başında yeni OSB alanları üretmek, yatırımcıları Mersine davet ettiğimizde yatırım altyapıları sunmak, ara mal ve doğrudan yüzde 50’den fazla ithalatı gerçekleştirilen sektörler başta olmak üzere; sektörel ve bölgesel teşvikleri kullanacak yatırımcılara Mersin’de yatırım yapmayı cazip kılacak çalışmalar geliyor. Bizler Akdeniz çanağında 3’ncü bölgede yer alan ve 4’ncü bölge teşvikleri sunacak olan OSB altyapısı ve imkanlarıyla sahip olduğu karşılaştırmalı üstünlükleriyle yatırım yapılacak tek merkezdir. Kısa gelecekte Mersin gerek ülkemizin gerekse uluslararası yatırım yapacak girişimcilerin merkezi olacaktır. Bu bağlamda talepler şimdiden başladı. Stratejik sektörlerden başlayarak Mersin’in sunacağı üstünlükleri; Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Mersin Yatırım Destek Ofisi gerek Mersin Valiliği Ar-Ge Ofisi gerekse bütün kurum ve kuruluşlarımızın kendilerinin yanlarında olacağız. Biz bu sürece hazırız. Hükümetimizin teşvik konusundaki çalışmasının mimarı olan Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan’ın Mersin Milletvekilimiz olarak bu süreçte hem bizi temsil etmesi hem de Mersin’in geleceği anlamındaki tüm bu çalışmalara önderlik etmesi büyük kazanımdır. Mersin bir bütün olarak Sayın Bakanımızın belirttiği çerçevede bir bütünlük olarak Türkiye’nin gelişmesine, kalkınmasına ve zenginleşmesine katkı sunmaya devam edecektir. İlimizde açılan ve açılacak olan fuarlarımız yakın bir gelecekte bugünkü alanlarının çok ötesinde uluslararası kimliği daha zenginleşmiş ölçekte Adana ile bütünleşmiş Çukurova ölçeğinde gerçekleşmelidir. Mersin olarak bu birlikteliğe hazırız” şeklinde konuştu.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut ise tarım ve gıda sektörünün birbirini tamamladığını belirterek, şunları söyledi: “Mersin bu anlamda tacım sektöründeki gücünü gıdaya da taşıyacaktır. Gıdanın önemi, tarım ve hayvancılıktan elde edilen ana ürünlerde katma değer oluşturmasıdır. Eskiden tarım ürünlerini doğrudan satar ardından işlenmiş ve paketlenmiş olarak misliyle para verip geri alırdık. Artık kentimiz katma değer oluşturur duruma geldi. Mersin olarak başka zenginleşme yolumuz da yoktur. Tarım ve Gıda Fuarı’nı ilk zamanlarda birlikte düzenlemiştik. Ama sonra ayrı bir fuar düzenleyip bu sektöre odaklanmak gerektiğini anladık. Petrol kadar önemli olan bu sektörün stratejik önemi her geçen gün artıyor. 2050’de dünya nüfusunun yüzde 50 artışla 9 milyar olacağı tahmin ediliyor bu nedenle 3 milyar nüfusun güvenli beslenmesi gerekmektedir. Öte yandan kentin markalarını ve yeni pazarlarını oluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ekonomisi yükselen Mersin’in fuarlara, fuarlarınsa Mersin ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğine inanıyoruz.”

Vali Güzeloğlu’nun konuşmasının ardından, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi, MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ile birlikte Mersin 6’ncı Uluslararası Gıda, Gıda Teknolojisi ve Paketleme Fuarı’nın açılış kurdelesini kesti. Valimiz ve beraberindekiler daha sonra stantları gezerek sergilenen ürünleri inceledi.

135 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen fuar 15 Nisan tarihine kadar açık olacak.

Kaynak: Mersin Valiliği.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..