Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '10

 
Kategori
Balıkçılık
 

Mersin balığı hakkında

Mersin balığı hakkında
 

2 metreye kadar olan kıkırdaklı sağlam vucudu bulunmaktadır. Ağır ve sakin bir yapısı vardır........


Mersin balığı; dere ağızlarında, tatlı sularda yaşarsada Karadeniz'de olduğu gibi derin sularda da hayatını sürdürmektedir. Ne yazık ki geçmiş dönemlerde bilinçsizce Troller tarafından avlanması sonucunda denizlerimizde yok edilmiştir. Şimdilerde Trabzon su ürünleri fakültesinde havuzlarda yavrular yetiştirilip denize bırakılmaktadır. Tarım ve köy işler bakanlığımız tarafından konu çok dikkatlice takip edilmekte ve denize bırakılanlarının tutulması kesinlikle yasaklanmıştır.

Mersin balığı Avrupa İç sularının en büyük tatlı su balığıdır.
Mersin balığının derisi pulsuzdur silindirik bir gövdesi ve geniş düz bir kafası vardır. Geniş ağzının üst çenesinde karın yüzgeçlerine kadar uzanan 2 tane bıyık tüyleri vardır. Al çene de 4 adet kısa tüy vardır. Ayrıca uzun, kuyruk yüzgecine kadar uzayan bir kıç yüzgeci ve ön tarafta bulunan bir sırt yüzgeci vardır. Sırt rengi yeşil zeytini ile mavimsi siyah arasındadır ve yanlarının ve karnın temel rengi kahverengimsi beyazdır.

Mersin balığı 3 metre uzunluğa ve 150 kg ağırlığa ulaşabilir. Mersin balığının ortalama uzunluğu 1, 30 m -1, 60 m arasındadır. 2 metreden uzun olanları çok nadir görülür.
Mersin balığı genel olarak balık ile beslenir ama aynı zamanda böcek, solucan, salyangoz ve yengeç de yer. Artan büyüklük ile kurbağa, fare ve ördek gibi suda yaşayan kuşlar ile de beslenir.
Mersin balığı, gündüzleri çamura gömülü olarak yaşarken ağaçları vebitki kalıntılarını çok sever. Akşama doğru gıda aramaya başlar ve bunu yaparken uzun hareketli bıyık tüyleri ile iyi bir dokunma ve koku alma hissi sağlar. Bu ona karanlıkta avını arama olanağını tanır.

Mayıs ile Temmuz ayları arasında kuluçka dönemini yaşar. Bu balıklar çiftler halinde kıyı bölgelerinde birlikte olurlar. Sarımsı yumurtalarıen az 18 °C olan suya bırakılır. Yumurtalar aynı larvalar gibi dişi ve erkek balık tarafından gözetlenir.

Mersin balığı, ren nehrinde, batıve Güney Avrupa’ nın da bazı bölgelerinde bulunmaktadır. İskandinavya da sadece güney de görülür. Büyük göl ve derin, yavaş akan nehirleri tercih eder ve Almanya’da da sıkça görülür.

Ticarette genelde sadece 1.30 metre boyundaki mersin balıkları satılır. Çünkü sadece genç balıkların eti lezzetlidir.Mersin balığı yemeklik balıklardır ve balık göletlerinde de yetiştirilir.

Bu Mersin balığı , Avlanması yasak türler içerisine girmektedir. 1380 sayılı kanunun 2/1 nolu sirkülerinin 16.madddesinde içsular dahil bütün sularımızda avlanmaları, toplanmaları yasaktır. Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler ile verilen istisnalar bu düzenlemenin dışındadır.

Latince adı: Acipencer spp'dir.

Tavası:
1 kilo mersin balığı
4 Adet yumurta
4 bardak zeytinyağı
200 gr. un
Tuz

Balıkları ayıklayınız, tatlı su ile yıkayınız tuzladıktan sonra da iyice unlayınız.
Balıkların 5 - 6 tanesini
Ayrı bir kapta çırpılmış olan yumurta içine iyice bulayınız, tavada kızdırılmış sıvı yağda kızartınız.
Servis tabağına yerleştiriniz, kenarlarına limon dilimleri ve maydonoz saplarıyle, ince kıyılmış yeşil salata vede kırmızı soğan vede taze ekmek ile servis yapınız.

Kaynak: nurideniz ( balıkçı reisi )
 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..