Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '11

 
Kategori
Balıkçılık
 

Mersin balığı

Mersin balığı
 

Mersin balığı Avrupa İç sularının en büyük tatlı su balığıdır. Herne kadar dere ağızlarındaki bölüml


Mersin balığı Avrupa İç sularının en büyük tatlı su balığıdır. Herne kadar dere ağızlarındaki bölümlerde , çamurlu alanlarda yaşamayı tercih edersede denizin dip kısımlarında da yaşayabilen bir dip balığıdır.

Mersin balığının derisi pulsuzdur silindirik bir gövdesi ve geniş düz bir kafası vardır. Geniş ağzının üst çenesinde karın yüzgeçlerine kadar uzanan 2 tane bıyık tüyleri ve alt çenesin de 4 adet kısa tüy bulunmaktadır. Ayrıca uzun, kuyruk yüzgecine kadar uzayan bir kıç yüzgeci ve küçük, ön tarafta bulunan bir sırt yüzgeci vardır. Sırt rengi zeytin yeşili ile mavimsi siyah arasındadır ve yanlarının ve karnın temel rengi kahverengimsi beyazdır.

Mersin balığının 3 metre uzunluğunda ve 150 kg ağırlığında olanları mevcuttur. Mersin balığının ortalama uzunluğu 1, 30 - 1, 60 metre arasındadır. 2 metreden uzun olanları çok nadir görülmektedir.
Mersin balığı genel olarak balık ile beslenir ama aynı zamanda böcek, solucan, salyangoz ve yengeç de yiyebilir. Bunun yanında kurbağa, fare ve ördek gibi suda yaşayan kuşlar ile de beslenirler.

Mersin balığının bir özelliği de basınç hissetme konusunda çok hassas olmalarıdır.
Mayıs ile Temmuz ayları arasında kuluçka dönemidir. Bu dönemler de mersin balıkları çiftler halinde sığ kıyı bölgelerinde dolaşırlar. Büyük hafif sarımsı yumurtaları en az 18 °C olan suya bırakırlar ve döllenme gerçekleşir.

Çok sakin olan bu balık Üst ren nehri ile başlayarak Don nehri ile Doğuya doğru uzanmaktadır. Ayrıca Batı ve Güney Avrupa’ nın da bazı bölgelerinde bulunmaktadır. İskandinavya da sadece güney de görülür. Büyük göl ve derin, yavaş akan nehirleri tercih eder ve Almanya’da da sıkça görülür. Yurdumuzda bir dönem yok edilmeden önce Karadeniz'de bolca bulunurdu. Şimdilerde Su ürünleri fakültelerinde üretilip denize bırakılmaktadırlar.

Ticari açıdan çok önemli olan bu sakin ve sitrezsiz balık genelde sadece 1.30 metre boyundaki mersin balıkları tercih edilmektedir. Çünkü sadece genç balıkların eti lezzetlidir. Mersin balığı yemeklik balıklardır ve balık göletlerinde de yetiştirilirler.

Bu Mersin balığı , Avlanması yasak türler içerisine girmektedir. 1380 sayılı kanunun 2/1 nolu sirkülerinin 16.madddesinde içsular dahil bütün sularımızda avlanmaları, toplanmaları yasaktır. Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler ile verilen istisnalar bu düzenlemenin dışındadır.

Latince adı: Acipencer spp'dir. Bu balığın tavası çok harikadır. Tavsiye edebilirim.

Tavası:
1 kilo mersin balığı
4 Adet yumurta
4 bardak zeytinyağı
200 gr. un
Tuz

Balıkları ayıklayınız, tatlı su ile yıkayınız tuzladıktan sonra da iyice unlayınız.
Balıkların 5 - 6 tanesini
Ayrı bir kapta çırpılmış olan yumurta içine iyice bulayınız, tavada kızdırılmış sıvı yağda kızartınız.
Servis tabağına yerleştiriniz, kenarlarına limon dilimleri ve maydonoz saplarıyle, ince kıyılmış yeşil salata vede kırmızı soğan vede taze ekmek ile servis yapınız.

Kaynak: Nuri Deniz ( Balıkçı Reisi ) 

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..