Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Mersin'de Akdeniz Rotary Kulübü’nden örnek proje...

Mersin'de Akdeniz Rotary Kulübü’nden örnek proje...
 

Akdeniz Rotary Kulübü,Örnek projelere öncülük ediyor.


Akdeniz Rotary Kulübü, mikro kredi projesi kapsamında, Akdeniz İlçesi’ne bağlı Karacailyas Mahallesi köylülerine, 37 bin dolara mal olan tamamı gebe 25 inek verildi.
25 gebe inek, doğumdan yaklaşık 4 yıl sonra, başka bir köye verilmek üzere geri alınacak. Böylece projeden bir başka köyün de yararlanması sağlanacak.
25 gebe inek, düzenlenen bir programla Karacailyas Mahallesi’nde bulunan Alibaba Çiftliği’ne teslim edildi.
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy’un da katıldığı programda proje hakkında bilgi veren Akdeniz Rotary Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Orhan Özbaba, projenin, Norveç Raufoss ile Hollanda Rotary Cup Of Utrecht’in desteğiyle gerçekleştirildiğini ve 37 bin dolara mal olduğunu söyledi.
Özbaba, projenin ilk olarak 2001 yılında Mut İlçesi’ne bağlı Çömelek Köyü’nde başlatıldığını hatırlatarak, “Bu proje kendini doğuran bir proje. Yani bir kere yapılmakla bitmiyor. 2001 yılında Çömelek Köyü’nden 10 kadına 10 gebe düve verdik. Kredinin kadınlardan geri döneceğine inandığımız için sadece kadınları seçtik. Bu düveler doğuracaktı. Kadınlar, inekleri onlardan sonraki kadına verdiği zaman, bu düveler onların olacaktı. Bu taahhüde uyuldu. 10 düveyi 2001 yılında vermiştik. Şu anda o köyde 220 inek var.”dedi.
Özbaba, Karacailyas köylülerinin kendi olanaklarıyla köyün dışına 200 başlık ahır yaptırdıklarını, Rotary Kulübü olarak kendilerinin de 25 ineği buraya verdiklerini söyledi. Bağışlanan 25 inekle beraber inek sayısının 50 olduğunu da hatırlatan Özbaba, 50 ineğin yaklaşık 4 yıl sonra başka bir köye teslim edilerek destek zincirinin sürdürüleceğini söyledi.

-PROJE, KÖYDEN KENTE GÖÇÜ ÖNLEYECEK-

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ise, projenin, köydeki insanların yaşam kalitesini biraz daha yükselteceğini kaydederek, “Proje, köyden kente göçü önleyecek ve köylülerin sadece tarımla değil hayvancılıkla da uğraşmasını sağlayacaktır.”dedi.
Tarımsal üretimin ve doğal beslenmenin önemine de değinen Aksoy, köylülerin bağışlanan ineklerin sütünden ve diğer ürünlerinden yararlanacağını ve bunlardan maddi anlamda gelir elde edeceğini söyledi.
Aksoy, kadınların konuya sahip çıkmasının ve bu çalışmalarda daha titiz olmasının projenin amacına ulaşmasında önemli etkenlerin başında geldiğini kaydederek, “Projenin diğer köylerimize de örnek oluşturmasını umuyorum.”dedi.
Benzer projenin, Tarım Bakanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile yürütülmekle beraber, bu çalışmanın da Sivil Toplum Örgütünün yapmış olduğu güzel bir çalışma olduğunu dile getiren Aksoy, proje ile, köylülerin köyünde kalmalarının sağlanacağını, ineklerin doğum yaptıktan sonra başka köylere verilmesiyle de bir çok köylümüzün zincirleme devam eden bu destekten yararlanma fırsatı bulacağını vurguladı.
Vali Aksoy, daha sonra 25 gebe düveyi kadınlara teslim etti.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..