Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '09

 
Kategori
Söyleşi
 

Mersin Üniversitesi öğrencileri, Barbaros Şansal ile söyleşi yaptılar.

Mersin Üniversitesi öğrencileri, Barbaros Şansal ile söyleşi yaptılar.
 

Barbaros Şansal,Üniversiteöğrencileri ile Moda üzerine söyleşi yaptı.


Türk moda dünyasının en önemli isimleri arasında yer alan Yıldırım Mayruk’un yardımcısı Barbaros Şansal, Mersin Üniversitesi'ne konuk olarak Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde öğrencilerle söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşisinde Barbaros Şansal moda, tekstil ve terzilik üzerine görüşlerini aktardı, bunun yanı sıra duyduğu rahatsızlıkları dile getirdi.

Otuz yıldır tekstil ve moda sektöründe profesyonel olarak çalıştığını, bununla birlikte yaratıcı bir hayat felsefesini benimsediğini söyleyen Barbaros Şansal, “Şimdi modacı olmak moda” diyerek kendisini ve ustası Yıldırım Mayruk’u “modacı” değil, “terzi” olarak tanımladı. Şansal, “Modacı olunmaz, ancak moda eleştirmeni, moda yazarı vs. olunabilir” dedi ve modayı ‘insanların cinsel, dinsel, fiziksel, kültürel, ekonomik ve siyasi haberleşme biçimine verilen sosyal olgunun adı” şeklinde açıkladı. “Moda, bir nüfus kağıdı kimliği taşıyor. Çağlar boyunca etnik ya da hiyerarşik giyim sistemini anlatan bir kavram. Moda; kralların, imparatorların, derebeylerin yönetim ve işletim sistemlerinde bir kimlik belirleme aracı olarak kullanılıyordu” diyen Şansal, modanın gelişimine de değindi. Şansal, modanın yazılı tarihinin ilk kez 1904 yılında Gustave Eyfel’in açtığı uluslararası Eyfel fuarıyla başladığını ifade etti; ayrıca “Vitrine düşmüş bir mal, moda değildir; üretimi bitmiş, ar-ge’si bitmiş bir üründür” dedi.

“Milli markalarımızın artık % 60’ı yabancıların elinde” diyen Şansal, Türkiye’de toplam ticaret hacminin binde altısının ar-ge’ye ayrıldığını, bunun da ancak binde 1, 5’inin tekstil sektöründe kullanıldığını sözlerine ekledi. Şansal, “Kaynağın olmadığı bir ülkede bizler ancak buluş yaparak yaratıcılıkla bir yerlere varabiliriz” şeklinde konuştu; bunun yanı sıra yerli pamuk, yün ve ipek üretiminin durmasını eleştirdi, kendisinin kullandığı en küçük tekstil parçalarını bile yurt dışından getirtmek zorunda kalmasından yakındı.

Üniversite'de gerçekleştirdiği söyleşisi nedeniyle Barbaros Şansal’a teşekkür eden Rektör Yardımcısı Prof. Berika İpekbayrak, kendisine çiçek sundu.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..