Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Mersin yöresinden cezerye tarifi

Mersin yöresinden cezerye tarifi
 

Vallahi arkadaşlar bitanemin daha çok yemek tarifi olmaya başladı blogta. Ama böyle enteresan tarifleri bulup uygulamakta onun merakı. Ne yapalım bende en azından sizlerle paylaşarak katkı sağlıyorum bu olaya. Ayrıca da mutlu ve gururluyum yani böyle bir eşe sahip olduğum için ne diyeyim. Allah herkese nasip etsin değil mi?:)))

Bu arada cezeryenin yalancısıda oluyor. Bizimkisi sahicisi:) Yalancısına bisküvi falan konuluyor. Orjinali biraz daha zahmetli. Kıvamını tutturmak falan yani. Mersin yöresine ait bir tatlı olan cezerye, çok lezzetli bir tatlı. Geleneksel tatlarımızdan yani. Mersin ve civarına gidenlerede orjinalini ustalarından tabiki bir tatmaları tavsiye edilir . Bu arada gelirken bir miktar bizede getirmelerinde hiçbir sakınca görülmemiştir...:))

Malzemeler:
400 gr havuç
200 gr toz şeker
100 gr ceviz içi
bulamak için hindistan cevizi
yeteri kadar su

Havuçların üzerini kazıdıktan sonra bol su ile yıkayıp kurulayın ve çelik bir tencerenin içine rendeleyin. Üstüne toz şekerini dökün ve şekeri ıslatıp eritecek kadar da su kattıktan sonra tencereyi orta ısılı ateşte pişirme işlemine başlayın.(havucun suyunu salacağını düşünerek baştan fazla su koymayıp gerektikçe sıcak su katarasanız iyi olur).

Tahta bir kaşıkla karıştırarak havuçlar eriyip de koyuca bir macun elde edinceye kadar tenceredekileri kaynatın.

Burada bir ipucu: Macunun kıvamını anlamak için tahta kaşıkla tencereden minik bir parça almalı, bunu iki parmak arasına alıp yuvarlayın. Parmaklar açılınca sadece birine yapışık kalıyorsa tamam demektir.

Şekerli havuç macun kıvamına gelince tencereyi ateşten indirin ve hemen içine ceviz içi parçalarını atın, karıştırarak cevizi helvaya yedirin. Sonra bu karışımı hafifçe ıslatılmış mermere(tezgaha) döküp spatula ile şekillendirerek bir dikdörtgen şekli verin.( ki bir mermer tezgahınız yoksa bizim gibi uygun bir tepsiyede dökebilirsiniz. )

Cezerye soğuyup katılaşınca, bunu her defasında ıslatarak bıçak ile dilimleyin. Bolca hindistan cevizine bulayarak servis edin.

Afiyet Şeker Olsun

 
Toplam blog
: 49
: 4247
Kayıt tarihi
: 01.01.08
 
 

1971 Merzifon doğumluyum. Hayatın her alanında üretmenin doğruluğuna inanıyorum.. Evliyim ve Mert ..