Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
46593
 

Mersin yöresinden cezerye tarifi

Mersin yöresinden cezerye tarifi
 

Vallahi arkadaşlar bitanemin daha çok yemek tarifi olmaya başladı blogta. Ama böyle enteresan tarifleri bulup uygulamakta onun merakı. Ne yapalım bende en azından sizlerle paylaşarak katkı sağlıyorum bu olaya. Ayrıca da mutlu ve gururluyum yani böyle bir eşe sahip olduğum için ne diyeyim. Allah herkese nasip etsin değil mi?:)))

Bu arada cezeryenin yalancısıda oluyor. Bizimkisi sahicisi:) Yalancısına bisküvi falan konuluyor. Orjinali biraz daha zahmetli. Kıvamını tutturmak falan yani. Mersin yöresine ait bir tatlı olan cezerye, çok lezzetli bir tatlı. Geleneksel tatlarımızdan yani. Mersin ve civarına gidenlerede orjinalini ustalarından tabiki bir tatmaları tavsiye edilir . Bu arada gelirken bir miktar bizede getirmelerinde hiçbir sakınca görülmemiştir...:))

Malzemeler:
400 gr havuç
200 gr toz şeker
100 gr ceviz içi
bulamak için hindistan cevizi
yeteri kadar su

Havuçların üzerini kazıdıktan sonra bol su ile yıkayıp kurulayın ve çelik bir tencerenin içine rendeleyin. Üstüne toz şekerini dökün ve şekeri ıslatıp eritecek kadar da su kattıktan sonra tencereyi orta ısılı ateşte pişirme işlemine başlayın.(havucun suyunu salacağını düşünerek baştan fazla su koymayıp gerektikçe sıcak su katarasanız iyi olur).

Tahta bir kaşıkla karıştırarak havuçlar eriyip de koyuca bir macun elde edinceye kadar tenceredekileri kaynatın.

Burada bir ipucu: Macunun kıvamını anlamak için tahta kaşıkla tencereden minik bir parça almalı, bunu iki parmak arasına alıp yuvarlayın. Parmaklar açılınca sadece birine yapışık kalıyorsa tamam demektir.

Şekerli havuç macun kıvamına gelince tencereyi ateşten indirin ve hemen içine ceviz içi parçalarını atın, karıştırarak cevizi helvaya yedirin. Sonra bu karışımı hafifçe ıslatılmış mermere(tezgaha) döküp spatula ile şekillendirerek bir dikdörtgen şekli verin.( ki bir mermer tezgahınız yoksa bizim gibi uygun bir tepsiyede dökebilirsiniz. )

Cezerye soğuyup katılaşınca, bunu her defasında ıslatarak bıçak ile dilimleyin. Bolca hindistan cevizine bulayarak servis edin.

Afiyet Şeker Olsun

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Cezerye, ne güzel tatlarımız var, hem Kuzey'de, hem Güney'de; hem Batı'da, hem Doğu'da! Saygılarımla..

Şahin Yamaner 
 17.03.2008 23:43
Cevap :
Valla lezzetler sonsuz tabii.. Kültür zenginliğimizin kıymetini bilmeliyiz sanırım..Sevgilerimle..  21.03.2008 10:37
 

Çok kolaymış ,ilgiyle okudum tarifi. Teşekkürler. Ben de bazen havucu aynı şekilde hazırlayıp, biskuvi,etimek ve fındıkla harmanlayıp buzluga atıyorum. Mozaik gibi, havuc severseniz deneyin ;) Sevgiler

Emef 
 17.03.2008 17:24
Cevap :
Selamlar..Aslında yazıldığı kadar kolay değil ne yazıkki..Birkaç denemede tam kıvamı tutturmak mümkün oluyor. O yüzden ilk denemede olmazsa vazgeçmeyin:) Sizin dediğiniz şeklide çok güzel oluyor biliyorum. Paylaşımınız için teşekkürler..Sevgilerimle.  21.03.2008 10:39
 

tarif için teşekkürler... en yakın zamanda deneyeceğim

Diyetisyen İpek ağaca 
 17.03.2008 14:37
Cevap :
İpek hanım teşekkürler..İlk denemenizde kıvam tutmazsa diye söylüyorum. Bizde ilk denemede başarılı olamadık. vazgeçmeyin. Sevgilerimle..  21.03.2008 10:41
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 49
Toplam yorum
: 60
Toplam mesaj
: 11
Ort. okunma sayısı
: 3169
Kayıt tarihi
: 01.01.08
 
 

1971 Merzifon doğumluyum. Hayatın her alanında üretmenin doğruluğuna inanıyorum.. Evliyim ve Mert ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster