Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '13

 
Kategori
İnançlar
 

Mesih garabetleri/Evlenmeyen rahibeler nefsine zulmetmiyor mu?

Mesih garabetleri/Evlenmeyen rahibeler nefsine zulmetmiyor mu?
 

İnanç bir yana, insani açıdan baktığımızda rahibelerin dini gerekçeyle evlenmemeleri ve cinselliği kendilerine yasak etmeleri Hıristiyanlık dininin modern akılla bağdaşmasının önündeki en önemli engel. Modern Hıristiyan dünyası bu konuya ne diyor bilemeyiz ama dar aklımla şahsen bana doğru gelmiyor.

Semavi bir din cinselliği yasakladığına göre (ki rahibeler cinsellik nedeniyle evlenmiyorlar) ve de bugün dünyada iki milyarı aşkın kişi Hıristiyanlığa inandığına göre demek ki kadın-erkek beraberliği doğru bir şey değil. Üstelik diğer din ve inançlar da büyük ölçüde bunu destekliyor. İnsanlar soylarını sürdürmek için üremek zorundalar. İyi ama üremek için de cinsel ilişki gerekiyor. Hıristiyanlık cinsel ilişkiye sadece üreme için izin veriyor. Bir anlamda “çocuk yapmak için birlikte olun, kadın erkek birlikte olsun ama bundan zevk almasınlar” gibi tuhaf bir yaklaşım getiriyor.

Özgürlük ve kişisel tercih anlamında bir kimse ömür boyu evlenmez, cinsel hayatı kendine yasak edip rahibe olabilir, rahibeler gibi yaşayabilir. Bize mantıklı gelmese de onun kendi seçimi. Ancak iyi bir Hıristiyan olmanın koşulu gibi gösterilmesi soru işareti. Yani bir kadından hani evlenmemesi bir yana ömrünün sonuna kadar cinsel ilişkiye girmemesi istenebilir mi? Yani bir de bu rahibe yaşantısı kişilerin kendi tercihlerinin bir sonucu mu yoksa dini bir mecburiyet var mı? İncil’in ilgili bölümüne bakıldığında evlenme ve cinsel ilişki konusundaki ağır hükümler Mesih’e gönülden bağlı, derin din duygularıyla yetişmiş kadınların/kızların inançları uğruna böylesine mantık dışı bir hayata gönüllü olduklarını gösteriyor.

Bizim asıl üzerinde durduğumuz konu cinsel dürtü insanın içinde varken, cinsellik yemek içmek gibi doğal ihtiyaçken dinin bu konuyu neden böyle gördüğü konusudur. Hıristiyanlara bir şey denemez. Din öyle diyor, uyacaksın. Hani biz sonuçta alt tarafı insanız, Tanrı daha iyi bilir, dinde yanlış olmaz herhalde; kadınla erkeğin birlikte olmasının nedeni İncil’de anlatıldığı gibi üremeyi sağlamaktır da bizler yanlış biliyoruzdur. Burada kastedilen zevk de öğrenilen/öğretilen, alıştırılan bir şeydir belki.

Benim rahibe bir tanıdığım olmadı. Rahibeler hakkında pek fazla şey bildiğim de söylenemez. Ama işte hadi evlenmemek bir yana cinselliğin yasaklandığı hayatı düşünüyorum da… Ama şu da var yani, rahibeliğin dini bakımdan Hıristiyan toplumda ciddi saygınlığı olmalı. Gerçi bazı mezheplerde rahip ve papazların da evlenemediği söyleniyor ama konu daha çok rahibeler üzerinde dönüyor.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..