Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '07

 
Kategori
Kültürler
 

Mesir macunu şenlikleri

Mesir macunu şenlikleri
 

25 Mart 2007 467. Uluslararası Manisa Mesir Festivalinin kapanış yani Sultan Camiinden halka Mesir atılış günü. İmkan olsaydı da bugün orada olabilse ve kendi çektiğim fotoğraflarla sizlere Mesir Macunu Şenliklerini aktarabilseydim.

Çocukluk yıllarında katıldığım törenlerden aklımda kalanlar ve internette bulduklarımla Mesir Macunu Şenlikleri: Mesir Macunu Şenlikleri mesir macununun hazırlanması ile başlar, en son Sultan Camii'nden halka atılması ile son bulur. Her sene bu organizasyon çerçevesinde tarihi canlandırmalar yapılır, Merkez Efendi ve Havza Sultan seçilir. Benim çocukluğumda Mesir atma törenler zamanı dışında Mesir Macunu bulunmazdı. Şenliklere festival boyutu kazandırılması ile yılın her zamanı Macunu bulmak mümkün hale gedi. Yine de halk Cami'den atılan macunu kapmaya çalışır. Dualarla karma işlemi gerçekleşen macunun satılandan daha şifalı olduğuna inanılır. TRT'de izlediğim bir belgesele göre ise Manisa nüfusunun çok az olduğu yıllarda Camiden atma işi tamamlanınca, kapı kapı dolaşılarak Mesir Macunu dağıtılırmış.

Gelelim daha önce duymayanlar için Mesir Macunu neymiş onu anlatmaya.

1520 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Yavuz Sultan Selim'in eşi HAFZA SULTAN eşinin ölümünden sonra oğlu Kanuni Sultan Süleyman'ı Manisa Valiliğinden alarak İmparatorluğun başına getirir. Kendisi bir süre daha Manisa'da kalarak kendi adına inşaa ettirilmesini istediği eşinin cami ve külliyesini tamamlamaktır.

Hafza Sultanı'ın isteği titizlikle inşaa edilen bu ilim, kültür ve sosyal kurum başına otoriter , konusunda bildigi , uzman bir kişiyi getirmektir ve sonunda Merkez Efendi Manisa'ya tayin edilir. 1523 yılında başına geçtiği Sultan Camii ve Külliyesi oluşturan birimler; Sultan cami , medrese , Sıbyan mektebi , imarethane ve hamamdan oluşmaktadır.

Merkez Efendi Manisa'ya yerleştikten kısa bir süre sonra halkın sorunları ile yakın ilgilenmeye başlar. Hasta olanlar için çeşitli otlardan ilaçlar yaparak onları iyileştirir. Bu çalışmlar üzerinde imarethanenin bir kısmı BİMERHANE'ye (Sağlık Bölümü ve Revir) dönüştürülür. Hastalar artık burada tedavi edilmeye başlar. Bir süre sonra burası yeterli gelmemeye başlar. Merkez Efendinin talebi üzerine saraydan ödenek gönderilerek 1526 yılında bugünkü yerinde BİMERHANE'nin DARÜŞŞİFA'nın bir kısmı inşaa edilir.

Darüşşifa'nın açılmasında kısa bir süre sonra Manisa Valisi Şehzade Mustafa'ya Kanuni Sultan Süleyman tarafından acil bir mektup gelir. Hafza Sultan'ın bir hastalığa yakalandığını ancak tüm doktorların çabasında rağmen iyi edilemediği yazılıdır. Merkez Efendi'ye durum bildirirler. Bunun üzerinde yoğun bir çalışmaya başlar. Sonunda 41 değişik baharattan ürettiği macunu tarifi ile beraber saraya gönderir. Hafza Sultan, üretilen bu macun ile sağlığına tekrar kavuşur.

Hafza Sultan’ın sağlığına kavuşmasından sonra Merkez Efendi tarafından yapılan bu macun her yıl tekrar yapılarak Sultan Camii’nden halka saçılmaktadır.

Mesir Macununun tarihçesi ile ilgili bilgiler http://www.bayar.edu.tr/manisa/mesir/ sayfasından fotoğraflar http://www.mesirfestivali.com sayfasından alınmıştır.

 
Toplam blog
: 67
: 1640
Kayıt tarihi
: 18.10.06
 
 

Biz Tiryaki ailesi gezmeyi ve gördüğümüz yerlerin fotograflarını çekmeyi çok seviyoruz. Blogumuzda, ..