Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '11

 
Kategori
Eğitim
 

MESKİ, çalışmaları hakkında üniversite öğrencilerini bilgilendirdi ...

MESKİ, çalışmaları hakkında üniversite öğrencilerini bilgilendirdi ...
 

MESKİ, Mersin Kentinin dinamikleri olma yolunda çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.


MESKİ Genel Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi öğrencilerini, “Mersin İlinde Su ve Atıksu Yönetimi ve Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisi” konularında bilgilendirdi.

Mersin Üniversitesi Rektörlüğünden gelen davet üzerine, MESKİ Genel Müdürlüğü Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanlığı tarafından Mersin Üniversitesi Uğur Oral toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısı kapsamında öğrenciler, Mersin İlinde Su ve Atıksu Yönetimi ve Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisi hakkında bilgilendirildi.

Mersin İlinde Su ve Atıksu Yönetimi Tesisi’nin yapısı işlevi konusunda Atıksu Arıtma Denetleme ve Ruhsatlandırma Şube Müdürü Dr. Emel Deniz ÜNAL öğrencilere MESKİ Genel Müdürlüğü hizmetleri ve çalışmaları ile birlikte Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi hakkında bilgi verirken tüm kentten kanalizasyon hattı ile toplanan atık suların içinde bulunan, denizde yaşayan canlılara ve denizden yararlanan insanlara zarar veren karbon, azot ve fosforun uluslararası standartlara uygun olarak arıtılması, arıtılan suların deniz altına döşenen 2 km uzunluğundaki boru hattı ile denize deşarjı, arıtılmış su içinde olması muhtemel ve insan sağlığı için zararlı patojenlerin sahillerde denize giren insanlar üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenmesi ve tesisten elde edilen arıtma çamurunun da değerlendirilerek metan gazının alınması ve çıkan gazdan elektrik üretilmesi süreçleri konusunda öğrenciler görsel olarak tesisin üniteleri ve prosesleri hakkında slayt gösterimi eşliğinde bilgilendirdi.

Ayrıca arıtma tesisinde bulunan atıksu laboratuarında ve Merkez Su Analiz laboratuarında tesis giriş çıkış suyu analizlerinin sürekli izlendiği, ilgili yönetmeliklere uygun arıtılmış suyun deşarj edildiği belirtilirken son teknoloji ile yapılan Karaduvar Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin arıtım aşamaları hakkında video gösterimi eşliğinde Üniversite öğrencilerini bilgilendirdi.

ÜNAL, ''  Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi önü dahil, Mersin şehri kıyı şeridinde belirli noktalarda Sağlık İl Müdürlüğü personelleri ve MESKİ Genel Müdürlüğü personelleri birlikte denizden numuneler alınarak Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı laboratuarından mikrobiyolojik analizlerin yapılmaktadır. Analiz sonuçları hakkında şehrin belirli noktalarında bulunan elektronik ekranlarda Mersinlilere bilgi verilmektedir. '' dedi.

Mersin şehrine içme suyunun temin edildiği Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisi hakkında ise İçmesuyu Arıtma Denetleme ve Havza Koruma Şube Müdürü Dr. Zafer ÖZER bilgi verdi.

ÖZER, '' Mersinin içmesuyu ihtiyacını karşılayan, Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisinin teknik özellikleri, su temini açısından Tesisinin yapısı ve işleyişi, Berdan İçmesuyu Tesisi Laboratuvarının 24 saat aralıksız İçmesuyu kalitesi ile ilgili olarak analizler yapılmaktadır. İçmesuyu ilgili yönetmeliklere uygun hale getirilerek Mersine verilmektedir. Ayrıca Berdan İçmesuyu Arıtma Tesislerinden Mersin’e verilen suyun İçmesuyu şebekesinde farklı noktalardan alınan numunelerle, MESKİ Genel Müdürlüğü olarak her gün düzenli olarak denetlenmektedir. Mart 2011 de yeni binasına taşınarak faaliyetine devam eden MESKİ Merkez Su Analiz Laboratuvarında; Kimyasal, Mikrobiyolojik ve Enstrümantal Birimlerinde gelişmiş cihazlarla ile İçmesuyu ve Atıksu analizlerinin yapılmaktadır. Sağlık İl Müdürlüğü personelleri ve MESKİ Genel Müdürlüğü personelleri birlikte İçmesuyu şebekesini kontrol etmek amacıyla her gün Mersin şehrinin belirli yerlerinden İçmesuyu kalitesini kontrol edilmektedir. Sağlık İl Müdürlüğü tarafından İçmesuyu şebekesinden alınan İçmesuyu numunelerinin Adana Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü tarafından analiz edilerek su kalitesinin incelenmektedir''  dedi.

ÖZER,  Musluğumuzdan akan suyun Toroslardaki kaynağından başlayarak İçmesuyu şebekesi ve abonelere ulaşıncaya kadar düzenli olarak denetlendiğini belirterek Üniversite öğrencilerini bilgilendirdi.

Üniversite Öğrencileri; Mersin İlinde Su ve Atıksu Yönetimi ve Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisi hakkında bilgi verdikleri için başta Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ile Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü M.Kamil ÜLGEN’e Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı Tülin ESER’e,  Atıksu Arıtma Denetleme ve Ruhsatlandırma Şube Müdürü Dr. Emel Deniz ÜNAL’a, İçmesuyu Arıtma Denetleme ve Havza Koruma Şube Müdürü Dr. Zafer ÖZER’e teşekkür ederek, Mersin’e bu hizmeti kazandıran tüm yetkililere şükranlarını sundular.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..