Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '08

 
Kategori
ÖSYS
 

Meslek liseli ÖSS adayının stajı

Sevgili Üniversite adayı kardeşim,
Meslek Liselerinde okuyan ÖSS adaylarına staj gibi güzel bir imkan sunulmaktadır.Bu stajı amacına uygun olarak yapan ÖSS adaylarının bundan çok ama çok faydaları var .Tabii ki anlayana.

Sevgili ÖSS adayı,

Bu stajın amacı, okulda öğrenmiş olduğunuz mesleki bilgilerin uygulamasını yapmanız.Bunun yanında staj yaptığınız kurumlarda Üniversite tamamlamış , ağabeylerin, ablalarınızın bilgi ve tecrübelerinden azami ölçüde faydalanmaya çalışmanız .Ama uygulamada bu amaçların gerçekleşmediğini gördüm çoğu zaman.Gençler mesleki bilgilerini uygulayamadıkları gibi, orada çalışan Üniversite mezunu insanlardan da yeterince faydalanamamaktalar. Bunları gördükçe üzüldüm ama , öğrencide heves, istek, arzu gibi kavramlar beyine ve kalbe yerleşmeyince bizlerin yapabileceği fazla bir şey yok.

Sevgili Kardeşim,

Meslek liseli öğrenciler, mesleki eğitim aldıklarından dolayı, çoğu zaman ÖSS ye hazırlıkta Anadolu, Fen Liseli hatta , normal lisede okuyanlara nazaran şanslarının olmadığını düşünmekteler. Ancak bu yanlış.Çünkü, hayat herkese eşit fırsat verir ve bu fırsatı değerlendirende hayatta her zaman başarıyı yakalar bence. Meslek lisesi mezunu olup ta avukat, doktor olmuş çok insan tanımaktayım .

Sevgili Kardeşim,

Normal lisede okuyan insanların staj gibi bir imkanı yok.Onlar faydalanacaksa okulda öğretmenleri, dershanede de gene öğretmenleri var.Bunun dışında faydalanacakları insanlar yok.Ama staj yapan bir Meslek liseli öğrenci, staj yaptığı kurumdaki mühendisten Matematik, Evrak Memurundan Türkçe öğrenebilir, hatta sosyal yönü gelişmiş ve insan ilişkileri güçlü olan bir memurdan rehberlik bilgisi alabilir.Bunlar imkansız olan şeyler değil ki. İnsan isterse bir böcekten bile bir şeyler öğrenebilir.”Ben Meslek liseliyim” diyerek ÖSS ye ciddi hazırlanmamak önyargıdan başka bir şey değildir.

Sevgili Kardeşim,

Hayatta öğreneceğimiz o kadar güzel şeyler var ki , bizler hayatta hep güzellikleri görmek yerine, nedense şeytana uyarak , veya karamsar insanlarla arkadaşlık kurarak , onların etkisinde kalarak hayata o kadar olumsuz bakmaktayız ki, bu tutumumuz sayesinde hayattaki güzellikleri de görememekleyiz.Sıkıntılarımızın çoğu da bu tutumumuzdan kaynaklanmakta çoğu zaman.Bu olumsuz duygularımızı olumlu duygulara dönüştürecek olursak o zaman hayat bizlere gülerek bakacak.Meslek liselilerde “ Biz meslek liseliyiz , ÖSS kazanmamız zor” diyecek yerde , bu olumsuz düşüncesini “ Ben meslek liseliyim, normal lise mezunlarına nazaran bir adım öndeyim.Onların hocalarından aldıkları genel kültür derslerini bende çok kitap okuyarak , çevremdeki bilgili insanlardan faydalanarak , okulumdaki az sayıda genel kültür dersini hem duyarak hem tekrar ederek bir düz liseli kadar bilgi sahibi olur hem de meslek sahibi olabilirim” diyebilmelidir.

Sevgili ÖSS adayı,

Bazı gençler der ki “ Herkes Üniversite okumak zorunda değil .O zaman basit işleri kim yapacak?” doğru söylenmiş bir söz bu. Ancak eğer meslek sahibi olmayı Üniversite tamamlamadan öğrenmek istemekteysen bu kere de mesleğini en iyi şekilde öğrenebilmek için çabalaman gerekmektedir. Eğer her ikisini de yapmak istemekteysen çabalarını da o oranda artırmak zorundasın.Bunu unutmaman lazım.

Canım Kardeşim,

Meslek sahibi olarak bir dükkan açabilirsen , tabii ki Üniversite okumana gerek yok. İşini kurar kurmaz da hemen işlerinin açılmasını ve köşeyi dönmeyi de bekleme .Meslek öğrenmekte tıpkı ÖSS yi kazanmak kadar sabır ve inatla okumak , çalışmak ve anlamadığın konuları da bilene sormakla olur.Öyle meslek sahiplerine rastlamaktayız ki, dükkan açmaktalar.İşinin başında beklemeden hemen işyerine eleman almaktalar , işlerini de elemanlarına bırakarak adeta gezmekteler.O zamanda tabii ki işleri rayına oturmamakta. Meslek sahibi insan , mesleğini bileğinin hakkını vererek yaparsa ve işini iyi yapan meslek erbabının da müşterisi bir doktor, bir mühendisin müşterisi kadar müşteri toplayabilir.

Canım Kardeşim,

Stajyer öğrenci olmak aslında meslek elamanlığına ilk adımı atmaktır. Bazen okulda öğretmenlerinizden bile bir şey öğrenemeyebilirsiniz ama staj yaptığınız kurumdan bir insan sizlere verdikleri ile okuldaki öğretmenlerinizden daha çok aklınızda kalan insan olabilir. Çünkü o insan mesleğinizin gelişmesine artı katkı sağlamıştır.Ama bunu çok stajyer anlamamakta ve stajını dikkate almayınca da bir süre sonra staj yaptığı kurumu da o kurumun elemanlarını da unutmaktalar.Demek ki mesleki eğitime insanın nasıl bir önem verdiği , ÖSS ye nasıl önem verdiği ile oradan aldıkları kendi niyetine bağlı.

Canım Kardeşim,

İnsan ömrü boyunca hayatta kimlerden ne öğreneceğini, ne alacağını iyi öğrenirse bazen eğitimi olmayan insan bile ona bir şeyler öğretebilir.Bu da hayata atılma aşamasında ona artı katkı sağlayabilir.Hayatta her şey insana bir şey öğretir.Her öğrendiğimizi bizler ciddiye alarak unutmamaya bakarsak o zaman hem mesleğimizde hem de hayatta başarı ve mutluluk bizimle olur.

Sevgili namzet,

Çalıştığımız kurumlarda staja gelen öğrencilerle her zaman yakından ilgilendim senelerce. Onları motive etmeye çalıştım.Ama öyle zamanlar oldu ki, konuştuklarımın ve söylediklerimin bir etkisi olmadığını gördüğüm zaman bu yardımcı olma çabalarını bıraktım. Çünkü öğrenmeye hevesli olmayan insanlara bir şeyler öğretmek, nerede ise havanda su dövmek gibi bir şeydi. Yıllar sonra da staj yapan öğrencilere rastladığımız zaman pişmanlıklarını dile getirdiklerine , bizleri dinlememenin onlara neler kaybettirdiklerini yıllar sonra gördükleri zaman , iş işten geçmiş olduğunu görerek üzüldüklerine şahit olmak bana da üzüntü verdi.

Sevgili Kardeşim,

Bilgi sadece öğrenmekle kalmamalı, uygulanmalı da.Ama bilgiyi uygularken bizim gibi uygulamayan insanlara da saygılı olmak lazım.Mesela “ İnsanları sevmek gerekir” bir bilgidir. Bu bilgiyi bir insan başkasını kucaklayarak, onu öperek de uygulayabilir , başka insan ise “ Sadece tokalaşarak ve gülümseyerek “ gösterebilir.Eğer sadece tokalaşan sevgiyi kucaklaşmak ve öpüşmek olarak algılayan insanı yanlış anlarsa o zaman hem kendini hem de karşısındakini üzmüş olur.Sonuçta davranışlarımızın sonuçlarından fayda ve zarar görecek olan bizleriz.Bunu düşünerek duygu ve düşüncelerimize yön vermeye çalışmak en iyisidir değil mi?

Sevgili Kardeşim,

Laf lafı açtı.Bak nereye kadar geldik.Duygu ve düşüncelerimizin gelişmesi ve bunların hayatta uygulanması bizleri işte böyle düşünce zenginliğine ve hayattan zevk almamıza sevk eder.Bundan dolayı da duygu ve düşüncelerimizi geliştirmek, bulunduğumuz ortamlarda insanlarla eğlenmek, alay etmek yerine, onlardan her zaman bir şeyler öğrenmeye çalışmak hayatta mutlu olmamızı sağlar.Hayat bir okuldur.

Sevgili ÖSS adayı,

Hepinizin ÖSS de başarılı olmasını candan isterim.Bu süreçte bu mektuplarımla düşünce ufuklarınızı biraz daha genişletebiliyorsam o zaman ne mutlu bana.

Ağabeyiniz.


TURAN YALÇIN
TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..