Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '07

 
Kategori
Eğitim
 

Meslek lisesi öğretmenleri (sorunlar)

Meslek lisesi öğretmenleri (sorunlar)
 

Bundan önce karar vardı, norm fazlası öğretmenler sanayi işbirliği dersi alamıyordu. 2006-2007 öğretim yılının I. yarıyılında, bu ders norm fazlası öğretmelerede verilirken, II. yarıyıl birden Norm fazlası öğretmen konumunda olanlar için kesiliverdi. Şimdi de mahkeme kararıyla, tekrar eskiye dönüldü. Ortada bir çok öğretmenin mağduriyeti oluştu. Herhalde buna yol açanlar, öğretmenlerin kayıp ücretini ceplerinden ödeyecekler.
Okular açılırken bile anlaşılmayan bir konu var. Özellikle meslek liselerinde son sınflar olmaması ve öğrenci azlığı nedeniyle bir sürü öğretmen fazlası ortaya çıktı. Yani norm dışında kaldılar.

Bu öğretmenler şu anda birçok okulda norm içinde kalan öğretmenlerle eşit şekilde ders yükünü ve ücretini paylaşacaklarmı? Yani "norm kadro uygulaması" bitti mi? Norm kadro yönetmeliği, bazı okullarda 2006-2007 yılında uygulandı, bazı okullarda uygulanmadı. Okul idareleri neden farklı yöntemler uyguluyorlar. Norm ya uygulanır, (varsa) ya da uygulanmaz. Farklı uygulamar şaşırtıyor.
Yine öğrenci azalması nedeniyle (Norm kadro uygulaması sürüyorsa) norm fazlası durumuna düşen atölye şefleri, bölüm şeflerinin durumu ne olacaktır? İstifa mı etmeliler? Norm fazlası öğretmenlere Md. yardımcılılığı gibi ünvan gerektiren atamalar yapılamayacağını biliyorum. Seçimden hemen önce alelaceleyle çıkan yönetmelikte bunlar dikkate alınmış olduğunu, hele uzmanlık, başöğretmen gibi ölçülerin kullanıldığını hiç sanmıyorum.
Ders ücreti kararnamesinde okul müdürlerinin 30-36 saat saat ders ücretine çıkmaları, karşılığında Md. yardımcılarının 24 saate indirilmeleride ayrı bir tartışma konusu. Sanki maliye "Bu bütçeyi aşmasınlar" dedi, okul müdürleriyle yetkililer, toplanarak bütçeyi aşmamak üzere birinden alıp kendilerine yamadılar. Konu aynen böyle anlaşılmıştır.
Bir diğer nokta da. Bünyesinde yüksek okul barındıran meslek liselerinde, maaş karşılığı dersini dolduramayan (Meslek liselerinde) öğretmenlere, yüksek okuldan ders verilmiyor. Böylece okul müdürü hem norm kadro farklı uygulamalarıyla, hem de bu yüksek okulla ilgili özel durumdan yola çıkarak, kendi yandaşlarına istediği gibi ders dağılımını yapabilmektedir.
Neden uygulama yazılı olan kurallara göre uygulanmaz? Uygulanıyor ise nedir farklı farklı uygulamalar?

Neden yüksek öğretmen okullarında, maaş karşılığını dolduramayanlara ders verilmez de, diğer okullardan yandaş transfer edilir?

Bunca emek verilerek hazırlanan "Norm kadro uygulaması" bitti mi?

Atamalarda ve ders ücretleri dağıtımında neden, özellikle bu iktidar tarafından getirilen "Uzmanlık, baş öğretmenlik kriterleri uygulanmıyor. Norm kadro öğretmeni, liyakatli öğretmen gibi ölçüler yerine, tamamen adam kayırma, kendi yandaşlarına kıyak çekme gibi kriterler kullanılıyor?
2007 yılında bu farklı uygulamalar, ayıp olmuyor mu?

Foto: meb.gov.tr/amblem, logolar

 
Toplam blog
: 144
: 899
Kayıt tarihi
: 06.02.07
 
 

Gazete ve kitaplara hep tersten göz atar, daha sonra okumaya başlarım. Bu özelliğim devrik cümlel..