Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '07

 
Kategori
Eğitim
 

Meslek öğretimi -6-

Meslek öğretimi -6-
 

Konuyla ilgili ilk beş dizimizde, mevcut durum ve problemler açıklanarak anlatılmıştır. Yazılarım seri olarak bir bütünü incelemektedir.

Yazılarımdan da anlaşıldığı gibi, çocuklara meslek öğretilemiyor. Bu iddiam, istisnaları kapsamamaktadır. Meslek Liselerine genel bir bakışı ve bu okuldan beklentiler ile sonuç üzerine dayandırılarak anlatılmıştır. Meslek Lisesi mezunlarının, büyük bir çoğunluğu, yüzde 90 ları bulan, bir oranda kendi işini yapmamaktadır. Bununda en büyük nedeni, yaşlarının meslek öğrenmeye ve seçmeye uygun olmadığı gerçeğidir.

Peki neler yapılmalıdır. "Beltek" lerde verilen meslek eğitimi kursları, bunun ön güzel örneğidir. Gençler ve meslek öğrenmek isteyenler, bu kurslara kayıt yaptırarak meslek öğrenebilir ve mesleklerini geliştirebilirler. Yaşları itibariylede, işi hem ciddidir, hemde kaynaklar boşuna sarf edilmemektedir.

Hazırlıkları çoktandır devam eden, sertifikalandırma programları, hızla devreye sokulmalıdır. Mesleki eğitim Merkezlerine gelen öğrencilerde, haftada bir kez gelmek yerine, haftada iki kez okula gelerek, bu okulların Meslek Liseleriyle denkliği sağlanmalıdır. Ve Meslek öğretimi, bu merkezlerle devam etmelidir. Meslek öğretiminde, özel eğitim veren kursların sayısı artırılmalıdır.

Ülkemiz sanayiside artık eskisi gibi değildir. Küçük işletmeler hızla orta ve büyük işletmelere dönüşmektedir. Ve burada istihdam edilemek isteyen meslek elemanlarının, bir endüstriyi öğrenmelerine gerek yoktur. Çünkü zaten insanın ömrü yetmez. Mesleki kuruluşlar ve sanayicilerimiz, hızla ülkemizin Meslek Eğitimine daha fazla katkıda bulunmalıdır.

Aslında ölçüleri evrensel olarak ortaya koyduğumuzda, işimiz son derece kolaydır. Gelişmiş ülkelerde yapılan meslek öğretimi incelenerek, iyi ve kötü yönleri hassas bir terazide tartılarak, amaca uygun halde, girdi ve çıktıların karşılaştırılması yapılarak, yeniden düzenlenmelidir. Aksi halde, monizmin ışığında, bunu ergeç nasılsa yapmak zorunda kalacağız. İşte, Meslek Liselerinde, üretim mesleklerinde öğrencinin iyice azalması, bazı bölümlerin hızla kapanması bunun en güzel örneğidir.

Kuralları zorlayarak yapılan meslek öğretimi, buraya kadardır.

 
Toplam blog
: 144
: 899
Kayıt tarihi
: 06.02.07
 
 

Gazete ve kitaplara hep tersten göz atar, daha sonra okumaya başlarım. Bu özelliğim devrik cümlel..