Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '10

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Meslek seçimine önem veren oğlum

Sevgili oğlum,

Meslek seçimi önemlidir. Meslek seçmek ve mesleğinde başarılı olma azmi ve çabası insanın bilgi ve eğitimi ile alakalıdır.

Canım oğlum,

Her meslek Üniversite eğitimi veya okul gerektirmez. İnsan mesleğini yaparken bile zaten meslekteki yeniliklerini hayatına uygularsa bir süre sonra mesleğinde aranılan insan olur.

Bir tane oğlum,

Marangozluk, berberlik gibi mesleklerde çocuklar daha ilköğrenim okulundayken bir ustadan uygulamalı meslek öğrenirler ve , bunun yanında mesleğinin ve genel ahlak kurallarını , dürüstlüğü, insanlara olan saygı ve sevgiyi de öğrenerek ustaları onlara mesleklerinde hem en iyi mesleki eğitimi verirler hem de onlara meslek ahlakını da aşılarlar. Böylece insan mesleğinin en üstünü de olabilir. Yeter mi mesleğini ciddiye alarak her zaman en güzeli olmaya baksın.

Canım oğlum,

Bu mesleklerde de mesela köyüne, kasabasına kapanarak mesleğini yıllar önce ustasından aldığı gibi hiç yenilik katmadan aynen varsa yeni çırağına anlatan öğreten ustalar olduğu kadar , bununla yetinmeyerek meselindeki her yeniliği uygulayarak riskte alarak mesleğini zirveye ulaştırarak , başkalarına iş veren insanlar haline gelenlerde vardır. Burada insanı geliştiren nokta mesleğin yenişliklerini öğrenmek , risk almak, yeni insanlar tanımak ve gelişmektir. Gelişmekte mesleğini sabah erken kalkıp , gece yarılarına kadar yapan , mesleğine aşık insan ile olur.

Canım oğlum,

Gazetelerde ekonomi sayfalarında her zaman, mesleğinde başarılı olmuş, her zaman ilerlemiş insanların başarı sırlarını okuduğum zaman mutlaka sabah erkenden işine giden, çalışanlardan erken işte olan onlarla beraber gününü geçiren , onlarla ağlayan , onlarla gülen , onlarla yaşayan insanlar olduğunu görmekteyim. İnsanlar sadece meslek icra etmiyor, yanındaki insanlarla ailece yaşıyorlar. Bu samimi ortamda, patronunun kendisi gibi yaşadığını gören işçi, işten kaytarmaz, patronunun daha çok kazanmasına dua ederek , onun güzellikleri kazanması için çaba harcamaz mı ?

Canım oğlum,

Sen eğer eğitimi yüksek okul görmeyi gerektiren meslek seçmek istersen de gene erken kalmak, mesleğindeki en yeni bilgileri uygulamak, gene mesleğinde başarılı olmuş, senle aynı eğitimi veya benzer eğitimi almış insanları bularak onlarla tanışmak, kaynaşmak ve başarı sırlarını da öğrenerek zirveye tırmanmaya bak.

Canım oğlum,

Basen Üniversite sınavına hazırlanan gençlerle tanışmak ve kaynaşmaktayım. Daha doğrusu onlara yol göstermek ve muhabbet etmek istemekteyim ama onlar , büyüklerden faydalanma , tecrübeden etkilenme gibi bir amaçları olmadığından dolayı da diyalog kurmamız zor olmakta..Ama her şeye rağmen ben onlarla diyalog kurarsam sormaktayım” Hedefinizde hangi meslek var? Hangi okul var? “ Çoğunluğundan aldığım cevap : “Henüz bir meslek seçmedim, hedefim yok.Hele puanım gelsin ona göre düşünürüm. Lise son sınıfa gelmiş bir insanın meslek seçimine karşı bu kadar duyarsız olmasını yadırgarım.

Canım oğlum,

Gene biliyorsun ki Üniversite giriş sınavlarında ve lise giriş sınavlarında derece yapan gençlerle yaptığım röportajlarda da gençlere aynı soruyu sorduğum zaman Üniversite hedefleri konusunda çok net ve açık hangi Üniversiteyi kazanacaklarının , hangi mesleği nerede, hangi hedef ile yapacaklarının hatta hangi ilde icra edeceklerinin bile hedefini planını yaparak ona göre çalıştıklarını görerek mutlu olmaktayım. İşte bu gençler başarıyı aramıyor, başarı onları arıyor ve buluyor.

Canım oğlum,

Buna nazaran bazı gençlerde her şeyi biliyor edası ile , kendilerine yaklaşan ve rehberlik etmek isteyenlerle alay etme, onlarla kafa bulma ve “yaşı büyük insan anca nutuk çeker” anlayışı ile bolca dalgasını geçerler. Geçsinler ellerine ne geçecekse. Senin ise mesleğini en kısa zamanda belirleyen ve insanlarla alay eden değil faydalanan insan olmanı candan dilemekteyim.

Canım oğlum,

Annem ve babam en ideal mesleğin kendi meslekleri olduğuna inanırdı. Annem çiftçi olmamı , babam memur olmamı istedi. Onlarda zaten bu meslekleri yapardı. Ama ben senin benimle aynı mesleği yapmanı istemem demiyorum ama , senin aklı başında insan olarak insanlara en çok verimli ve faydalı olacağın mesleği seçeceğine inanmaktayım.

Sevgili oğlum,

Küçük yaştan itibaren meslekler konusunda araştırma yapan insan doğru mesleği seçebilir. Seninde araştırarak, ilerde rehber hocalarının tavsiyesi ile yeteneklerin ve eğilimlerin doğrultusunda kendine en uygun mesleği seçeceğine ve bizlerin gururu olacağına candan inanmaktayım. Bu konuda ben her zaman yanında olacak ve meslekler konusunda sana bilgi vereceğim unutma.

Sevgili oğlum,

Anne ve babalar, güzel eğitim almış, güzel meslek sahibi insanlarla çocuklarını tanıştırmaktan nedense kaçınmaktalar. Bu da çocuklarının adeta zenginlikler içinde fakir kalmasına sebep olmakta. Çok anne baba , bir zamanlar beraber çocukluk yaşadıkları insanların kendilerinden daha çok okuyarak, kendilerinden iyi meslek seçmesine zaman zaman gıpta ile zaman zaman kıskançlıkla baktıklarından , onlar hakkında nedense çocuklarına bilgi vermezler. Halbuki “ Evladım ben hata ettim , zamanında tahsilin önemini anlamadım, eğitimimi ihmal ettim ama baksana , şu arkadaşım, komşum güzel bir şekilde okuyarak meslek sahibi oldu. Sende onun çalışma yöntemlerini öğren, onu izle , konuşmalarına bak, ona anlamadığın konularda sorular sorarak öğren” dese. Bunu da davranışları ile gösterse , çocukları daha bilinçli meslek seçerler. Ama bazen bunun farkına sıradan öğretmenler değil, rehber öğretmenler bile varamaz.

Canım oğlum,

Ben sana bunu yapmaya çalışmaktayım.Şunu da memnuniyetle görmekteyim ki, sen çevrende olanlara dikkatlisin ve yaşıtlarından daha erken öğrenmektesin bunları. Hayat ilerledikçe sana daha da güzellerini öğretecek, yeter ki sen farkındalığını artırarak gelişmene devam et.

Canım oğlum,

Hayat insana güzel fırtsalar verir. Mücadele etmesini bilmeyen ise bunları göremez. İnsanlara bakıyorum da , hayatla mücadele etmeyi bırakarak nerede ise en yakın çevreleri ile üstünlük mücadelesine girmekteler. Bu ne ya kim üstün olsa da zaman gelince herkes kara toprak olacak. Dünya senin olsa sonunda 2 metrekare ile yetinmek zorunda kalacaksın. Bu yüzden başkalarının sahip oldukları ile değil kendi sahip olduklarımıza ve olamadıklarımıza bakarak neden olamadığımızın yorumunu yapalım. Geçmişten ders alarak geleceğe bakmak lazım. Ama çevreme baktığım zaman insanlar hep geçmişe bakmaktalar. Geçmiş kahramanlarla övünmek yerine , bizlerde gelecek kahramanlarının babası annesi olmaya bakalım değil mi? Bence mesleğini gerçekten bilinçli seçen insanlar, başkalarına faydalı olanlar gerçek manada kahramanlardır. Ben de senin kahraman olmana çaba harcayacağım.

Canım oğlum,

Aynı çaba ve gayret sende de var . Bu yüzden sadece okulunla yetinmeyerek sosyal ve sportif alanlarda da kendini göstererek iyiye ve güzel eğitmek için yarışmaktasın. Çevrendeki güzellikleri de saçmalıkları da görecek kapasiten bulunmakta sensin. Bu kapasiteni geliştirmek için ilerde beraber çaba harcayacağız.

Tüm güzelliklerin, güzel mesleğin senin olmasını candan dilemekteyim.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..