Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '13

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Mesleki Enformasyon

Buharlı makine icat edilip de üretim bir fetiş haline gelince insanlar günlerinin bir kısmını mesailerine tahsis ettiler. Gerçi sabahın sekizinde işbaşı yapmayı akleden ilk kapitaliste de iki çift lafım vardı ama daha sonraya sakladım. Üretmek artık kadim dünyadaki gibi bir ihtiyacın giderilmesine binaen değil de sosyal statünün üretilen metaya eşdeğer olduğu modern toplumda bir mevki edinmek için yapıldı. Yani artık tüketmek için üretmek değil üretmiş olmak için üretilmeye başlandı. (Bknz: Her arz kendi talebini yaratır)

Artan iktisadi faaliyetler artık birçok sosyal ünitede de belirleyici olmaya başladı. İdari yapılar, devletler hukuku, uluslararası ilişkiler vs hep iktisadi menfaati üst düzeye çıkarmak için yapılmaya başlandı. Ayrıca üretim fetişi bir homoekonomus olan insanın da toplum hayatındaki yerinin büyük ölçüde mesleğine göre belirlenmesine neden oldu.

Madem meslek dedik biraz da meslekten bahsedelim. İnsanlar neden çalışırlar? Elbette öncelikli hedef maişetin teminidir. Peki bir mesleğin bir insana sağladığı tek şey nakdi kazanç mıdır? Ya da şöyle soralım bir meslekten tek beklenti gelir mi olmalı? Bu soruya cevabınız eğer evetse size iş hayatında kolaylıklar dilerim. Zira işiniz cidden zor. Bir meslekten beklentiler; gelir, iş konforu, iş tatmini ve mesleki enformasyon olmalıdır.

Mesleki enformasyon; bir kişini icra etmiş olduğu meslekten dolayı kişisel gelişimine katkıda bulunan gizli bilgi demektir. Mesela mesleği askerlik olan birisinin mesleki enformasyonu vücut gelişimidir. Doktorun mesleki enformasyonu soğukkanlılıktır. Maliyecinin mesleki enformasyonu tutumluluk ve verimliliktir. Mesleklerin kişinin karakterine olan etkisinin yanında bilgi dağarcığına da katkısı vardır. Mesela bir vergi müfettişi tüm vergi mevzuatına vakıf olabilir ve belki de masanın öbür tarafında daha da başarılı olabilir.

Mesleki enformasyon bir insan kaynakları yatırım aracıdır. İktisadi faaliyetlerini hacminin artması birçok alanda iş bölümünü ve profesyonelleşmeyi zorunlu kıldı. Bu profesyonelleşme bazen o hale ulaşmakta ki neredeyse kişinin tüm alt benliğini esir almaktadır. Önceden bir kimse yeteneklerinin cüzi bir kısmıyla mesleğini icra edebilirken şimdi daha fazla emek ve yeteneğini tahsis etemk durumundadır. Bu durum da meslek-karakter arasında sarsılmaz bir bağ oluşturmaktadır. Bu yüzden meslek seçiminde o mesleğin kişiye katacakları da dikkate alınmalıdır.

 
Toplam blog
: 7
: 356
Kayıt tarihi
: 20.06.11
 
 

Uludağ Üniversitesi 2006 mezunuyum. Kim olduğumun 3. tekil şahıslar için çok da önemli olduğunu düşü..