Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Mestrius Plutarkhos

Mestrius Plutarkhos
 

Hellenistik cag ve yakin Roma doneminde yasamis, tarihte onemli yer tutan sahsiyetlerin benzer ya da tamamen farkli yasamlarini 'Paralel Lives(Bioi Paralelloi) adli eserinde bizlere sunan Hellenistik devrin onemli hatip, filozof ve tarihcilerinden birisinden, Mestrius Plutarchus'dan bahsetmek istiyorum sizlere....

MO 45-120 yillari arasinda, Yunan yarim adasinin orta kisminda Boetia da yasadigi soylenir. 20'li yaslarda Atinaya giden ve orada siir, edebiyat, bilim egitimi alan tarihci, teorik olarak ogrendiklerini Platocu bir anlayisla pratik calismalara dokmek uzere, Misir'a, Roma'ya ve oradan da Anatolia'ya giderek buralarda egitmenlik ve hitabet sanati uzerine konusmalarda bulundu. Daha sonra Delfi'ye gitti, orada Belediye Meclisine uye oldu. Rahip okulunda Platoculuk ve tarih dersleri verdi.
En onemli eserleri Paralel hayatlar, Moralia ve Ethica olarak tanimlanabilir.

Paralel hayatlarda: Hellenistik devirden bir, Roma doneminden de bir tarihi sahsiyet secerek onlarin yasamlarinda ki paralellikleri ortaya koydu. Bunlardan birkaci; Alexander The Great vs Cesar, Demosthenes vs Cicero, Epaminondas vs Scipio olarak ozetlenebilir. Bu kiyaslamalarinda ki gercek neden Hellenistik devrin sona ermesiyle birlikte, Roma egemenligine giren Hellenlerin birbirlerini daha iyi anlamalari icindir.

Moralia da ise, Ilkcag ve Ronesans'dan buyana cesitli incelemelere ve gezilere konu olmus bilgiler bulunur. Ethica ise, tarihcinin cesitli felsefi yazilarini bir araya topladigi, Roma egemenligine girmis olan Grek irkinin, Roma dunyasina olan bakis acilarini yansitir.

Alexander The Great , Plutarkhos'un en ovguyle bahsettigi tarihi sahsiyettir.Onu da bir baska yazida bazi alintilarla yazmayi dusunuyorum..

Saglicakla Kalin,
LKing

 
Toplam blog
: 24
: 797
Kayıt tarihi
: 09.04.07
 
 

Merhaba blog arkadaşları, Doğma büyüme İstanbulluyum, ama bununla son zamanlarda iftihar etmek zor..