Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '13

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Metabolik Fitness

Metabolik Fitness
 

Metabolik Fitness Programı: Yeni sağlık paradigması

Sağlık ya da metabolik sağlık ve metabolik fitness; burada temelde kişinin sadece beden kilosu ve yağı üzerine yönelinmiyor. Sağlıklı metabolizma, metabolik fit olma üzerine yöneliniyor. Metabolik fitness haline ulaşmak her zaman zayıf bir bedene, dayanıklı bir atletin kardiyovasküler kapasitesine sahip olmayı  da gerektirmiyor.

Medikal manada metabolik fitness, bedeninizin insülin hormonuna nasıl cevap verdiği ve  kaslardaki mitokondrilerinizin nasıl çalıştığı, olarak anlaşılabilir. İnsülin duyarlı bedenler mükemmel bir glukoz toleransı gösterirler. Normal kan basıncı ve kan yağları vardır. İnsülin duyarlı kişiler bundan dolayı diyabete ve kardiyak sorunlara insülin direnci olanlara göre çok daha az eğilimlidir. İnsülin direnci beden hücrelerinin (iskelet kası , karaciğer ve yağ dokusu) insüline duyarlı olmaması halidir. Neticede kan yağları ve kan basıncı  yükselir ve tip 2 diyabet gelişir. Kolay kilo alınır, zor kilo verilir ve göbek çevresi standartların üstüne çıkar.

İnsülin direncinde, genetik; temel bir rol oynamakla beraber, metabolizmayı harekete geçiren bir beslenme yerine  yanlış ve kişiye uygun olmayan beslenme ve beden yapısına uymayan, metabolizmayı harekete geçiremeyen yanlış ve yetersiz egzersizli yaşam, davet edicidir. Bu davranışlar şişmanlığa da   aynı zamanda neden olduğu için obez insanlarda metabolik sendrom ve insülin direnci daha fazla görülmektedir. Ancak obez bir kişide insülin direnci olmayabileceği gibi zayıf bir kişide de insülin direnci olabilir.

Ancak metabolizmanın henüz bozulmadığı yüksek kilolu ve bel çevresi standartların üstüne çıkmış kişilerde de metabolizmanın bozulması an meselesidir. Karın çevresinde artma olarak belirtilen abdominal obezite de yeni bir tanım olarak son yıllarda metabolik tıbbi yaklaşımda yerini almıştır. Karın yağlarından salgılanan kimyasallar tüm bedende tahribata neden olmaktadır. Obezite olmaksızında abdominal obezite varlığı insülin direncini davet edicidir.

Metabolik fitness abdominal obezitesi, tüm beden obezitesi, insülin direnci veya diyabeti olan,  metabolik olarak kilo verememe haline dönüşmüş   tüm kişilerde etkindir. Kilo vermek ve kontrol altında tutmak onunla çok kolaydır.Ayrıca sağlıklı bir bedeni amaçlayan, doğru metabolik yönde ilerlemek isteyen herkese de yardımcıdır. Burada ; endokrin ve metabolizma uzmanınca değerlendirilen  kişinin beden analizi, beslenme analizi ve günlük aktivite analizi yapılmakta, yapılan incelemeler  sonucu uzman diyetisyenle o kişiye özgün beslenme ve uzman fitness danışmanı ile o kişiye özgün egzersiz planları oluşturularak, uzman hekim eşliğinde metabolik tıbbi izlemle  birlikte  bütüncül bir metabolik düzenleme sağlanmaktadır.

Sağlıklı beslenme ve egzersize başladıktan günler ve haftalar içinde glukoz toleransı düzelir, kan yağları ve kan basıncı normale yönelir. Her beden ve ölçüde metabolik fit olabiliriz. Temel öneri “ne olduğunu öğren, ona göre tıbbi yaklaşım al ,ona göre sağlıklı beslen ve egzersiz yap”tır. Gayet basit gözükmekle birlikte işin kompleks yanı binlerce çeşit genetik yapıda , belli bir yaşa belli bir beden geliştirerek (kaslar dahil) ve beslenme alışkanlığı oluşturarak gelen insanın ne durumda olduğudur ve nereden başlayarak kendine özgü metabolik fit halini nasıl yaratacağıdır. Çünkü bu herkesin parmak izi gibi kendine özgüdür. Dikkatlice incelenmeli, değerlendirilmeli ve reorganize edilmelidir. Bir body rebuilding  (bedenin yeniden yapılandırılması) söz konusudur.

Metabolik diyet ve egzersizin bir çok çeşidi ve yöntemi mevcuttur. Birçoğu kişiye özgün tarzda uygulanabilir.  Kişinin metabolik  yapısını düzeltmeye yönelik diyet ve egzersiz programı düzenlenmektedir. Metabolik Fitness ile; diyetle kahverengi yağ dokusunu harekete geçirmek, artan kortizolu baskılamak, insülin direncini azaltmak , cinsiyet hormonlarını dengelemek gibi daha birçok endokrin ve metabolik kazanımlar, egzersizle de tip 2x kas fibrillerinde mitokondri sayısını artırmak, kas içi yağ birikimini temizlemek, beden oksijen tüketim kapasitesini artırmak, post-egzersiz 48 saat kalori tüketimini sağlamak gibi farklı daha birçok metabolik kazanımlar amaçlanmaktadır. Ayrıca içeriği ile oynanan diyetin kişiye uygun gün içi planı sağlanmaktadır. Egzersizlerde kişiye en kısa zamanda en faydalı olacak şekilde düzenlenmektedir. Bu egzersizlerden en önemlisi high-intensity interval training’dir. Bu  program kişisel yaşama rahatlıkla monte edilebilmekte ve kısa zamanda mükemmel sonuç vermektedir. Sporun günlük  hayatın içine monte edilmesi çoğu kişi için sorun olmaktadır. Halbuki günün ve yaşam koşullarının dikkatli bir analizi çok kolaylaşan egzersiz  olanaklarının, bilimsel yöntemler dahilinde  kişinin yaşamına monte edilmesini kolaylaştırmaktadır.

Beslenme yönünden kişisel besin tüketimi analizi son derece yol göstericidir. Besin analizi sonucunda fazla ve eksik yönler belirlenerek günlük bir plan dahilinde hayatın içinden, kolay uygulanabilir bir sağlıklı metabolik diyet, kişisel beslenme tarzı, rahatlıkla oluşturulabilmektedir.

Ayrıca herkesin daha iyi görünen bir beden istediği ama başaramadığı bir  asırda yaşıyoruz. Bunun da en etkili yolu metabolik fitnesstan geçmektedir. Kemik yapısı değiştirilemez ama kas ve yağ örgüsü belli bir oranda değişebilir. Fitness danışmanı eşliğinde bedenimizde buluna 600 kasın farklı çalıştırılması, ihtiyacı olan bölgeye yönelik düzenlemeye kesinlikle izin verecektir.

Metabolik fitness sizin genetik kaderinizi de modifiye edecektir. Yo-yo diyet ve  yo-yo fitness tam bir  metabolik felakettir. Biyolojik gerçekliği ve kendinizi tanımanızın zamanı gelmiştir. Sağlıklı ve uzun bir yaşam, bugüne kadar bozulan bedenimiz ve metabolizmamızın reorganizasyonu metabolik fitness programı  ile bir daha geriye dönmemek üzere sağlanacaktır. Ayrıca bu bir detoks programı da değildir. Bedenin toksinlerden arınmasını değil, bedenin toksin yaratmayan sağlıklı metabolik fit olma haline ulaşmasını amaçlamaktadır.

Çocukluk Çağında Metabolik Fitness

Herkes çocukluktan geçerek büyük olur. Gelecekteki beden yapısı ve ulaşılacak metabolik durum çocukluk , hatta ilk bebeklik aylarından itibaren belirmeye ve yön kazanmaya başlar. Hiçbir çocuk beslenme tarzı ve isteği, imkanı, beden yapısı, metabolik , genetik eğilimi ve fiziksel aktivite yeteneği ve isteği,imkanı yönünden eşit değildir. Temel sorun tek bir insan ve çocuk varmış gibi herkese aynı yöntemlerle yaklaşılmaya çalışılmasıdır.

Tıbbın bu kadar tanıma ve düzeltme yönünden ilerlemesine  rağmen dünyaya obezite ve metabolik bozukluk (sendrom) hastalığının kabus gibi çökmesine mani olunamamıştır. Bu yüzden, her çocuğun,  metabolik  özelliklerini çocukluk çağından itibaren izlemeye ve doğru yönlendirmeye yarayan  bir çocukluk çağı  Metabolik Fitness Programı’na ihtiyacı vardır. Çocukluk çağı fitness’ı yeni bir terim olarak hayatımıza son yıllarda girmiştir. Amerika ve Avrupa’da merkezler hızla yayılmaktadır. Ancak konsept olarak tam bilinçli ellerde olmadığı için çocuğu yönelik metabolik fitness bakış açısı yaygın olarak henüz yakalanmamıştır. Onlar çocuğa sporu sevdirme amacı üzerine kuruludur. Çocuk yetiştirme ise olabilecek en iyiye her yönüyle ulaşma mücadelesidir.. Çocuğumuzu yukarıda anlatılan yönlerden tanımadan, değerlendirmeden, izlemeden, yönlendirmeden ulaşılacak tek yer şu anda birçok erişkinin yaptığı gibi metabolik ve fizik yönden bedeni ile mücadele eden bir erişkin haline gelmesi noktasıdır.

 
Toplam blog
: 2
: 765
Kayıt tarihi
: 28.02.13
 
 

Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Obez çocuklara yönelik, Metabolik Fitness, zayıflam..