Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

04 Ekim '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Metabolizma: Anabolizma + Katabolizma

Metabolizma: Anabolizma + Katabolizma
 

Metabolizma besinlerin yapım ve yıkımı süreçleridir.


Bitkilerin ve hayvanların gelişip büyümek ve türlü etkinliklerde bulunabilmek için dışarıdan aldıkları maddeleri (besinler, hava vb) özümlemek üzere türlü değişikliklere uğratması ve artıkları atması, besinlerin enerjiye dönüşmesi, kullanılmayan yağların ve şekerin depolanması, gerektiğinde proteinlerin karbonhidratlara (şeker, yağ) dönüşmesi gibi gelişen durumların tümü metabolizma olaylarıdır.

Metabolizma; anabolizma (yapım olayları) ve katabolizma (yıkım olayları) olarak ikiye ayrılır:

Anabolizma: Daha basit yapıdaki molleküllerin, daha karmaşık yapıdaki molleküllerin sentezinde kullanılması anabolizma tepkimeleridir. Besin maddelerinin hücreye götürülmesi işlemi olduğundan 'yapım' da denilebilir.

Katabolizma: Daha karmaşık yapıdaki molleküllerden oluşan maddelerin organizmada, daha basit yapılı moleküllere yıkımı süreçlerine metabolizmanın katabolizma süreçleri denilir. Artık maddelerin hücre dışına atılması işlemi olduğu için buna 'yıkım' da denilebilir. Katabolizmada enerjinin açığa çıkması üç aşamada gerçekleşir: Oluşan ısının katkısı ile ATP molekülleri sentezlenir. Krebs döngüsü adı verilen tepkimeler zinciriyle besin maddelerinin karbonhidrat ve suya kadar yıkımları sağlanır.

Beslenme: Vücutta onarım, büyüme, sağlama için gerekli besinlerin alınması ve kullanılması etkinliğidir. Canlılar yaşamak ve etkinliklerini sürdürebilmek için katı ve sıvı birtakım besinleri almak zorundadır.

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..