Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '10

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Metabolizmam yavaş diyenlere

Metabolizmam yavaş diyenlere
 

Son zamanlarda, özellikle beslenmenin ve zayıflamanın popüler hale geldiği bu dönemlerde sık söylenen bir cümle var. ‘Kilo veremiyorum, çünkü metabolizmam yavaş.’ Hatta her yolu denediğiniz ve inatla kilo veremediğiniz zamanlarda günah keçisi genellikle ‘bazal hızımız’ oluyor. Bu yüzden sürekli ince kalan kişilere bakıp, ‘ondan daha az yediğim halde kilo veremiyorum’ deniliyor. Ve sonra ‘çünkü o benden daha fazla yakıyor, metabolizması hızlı çalışıyor’ fikrine varılıyor.
Ama gerçekler zannettiğinizden biraz farklı. Çünkü daha az kiloya sahip bireylerin bazal hızları, kilosu fazla olanlara göre daha azdır. Bunu şöyle düşünebiliriz; tenis topunu fırlatmak, yüz kiloluk bir kayayı fırlatmaktan daha az enerji gerektirir. Bazal metabolizma hızının, yani yaygın deyimiyle metabolizmanın yaktığı enerjiyi şu şekilde açıklamak mümkün.
Gün içinde enerji harcamak zorundayız. Yürüyoruz, koşuyoruz, bir şeyler yiyip sindiriyoruz. Böylelikle enerji harcıyoruz. Ancak bütün bunları yapmadığımız, yani uyku haline geçtiğimiz durumlarda enerji harcamamız durmuyor. Çünkü kalbimiz atmaya devam ediyor, damarlarımızdan kan akışı eksik olmuyor. Yani enerji her koşulda harcanmaya devam ediyor.
Ancak bazal hız uyku anındayken değil de, dinlenme anındayken ve hiçbir aktivite yapmadan, sadece hayatımızı devam ettirmek için harcadığımız enerjiye deniyor. Zayıflar daha fazla yakıyor derken çoğu zaman bu kastediliyor işte. Vücudunuz aldığınız kalorilerin pek çoğunu hayatta kalabilmek için harcar. Ve metabolizma hızınız, cinsiyetinize, yaşınıza, beden ağırlığınıza, içinde bulunduğunuz konuma (gebelik, gelişme çağı, emziklilik vb.), sahip olduğunuz kas ve yağ kitlesine göre değişiklik gösterir.
Genel metabolizma hızımız ise bazal hızımızın üzerine eklediğimiz fiziksel hareketlerimiz ve beslenme sıklığımızı kapsar. Yani yakmak demek, aldığımız besinlerin porsiyonlarını küçülterek, hareket durumumuzu arttırmak demektir. O halde, çok karışık bir durum yok. Özellikle teknolojinin hayatımızda her alana girdiği bu günlerde, bol enerjili, şekerli ve yağlı yiyecekleri kolaylıkla bulabiliyoruz. Bir o kadar da hareket etmiyoruz. Bu koşullar altında kilo kazanmak sizce de çok doğal değil mi?
 
Toplam blog
: 24
: 4810
Kayıt tarihi
: 06.10.08
 
 

2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Profesyonel anlamd..