Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Metabolizmayı Hızlandırmaya Ne Dersiniz?

Güzel, mutlu ve huzurlu bir yaşam için, kuşkusuz öncelikle sağlıklı olma gerekir. Sağlıklı olmanın yolu ise, tabii ki sağlıklı beslenmeden geçer. Bunun için de  gereken önlemleri almalı, vücudumuza önem vererek kendimize en iyi şekilde bakmalıyız. Bununla ilgili yeterli bilgiye sahip değilsek, her sağlık sorunumuzda olduğu gibi konunun uzmanından yardım almalıyız.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRMAYA NE DERSİNİZ?

Bazal metabolizma hızı nedir, çalışmasını ne gibi olgulara bağlı olarak düzenler?

Uzm.Diy. Sercan Ünsal, bazal metabolizma hızını, vücudumuzun yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmesi ve hücre içi kimyasal reaksiyonların oluşabilmesi için gerekli olan enerji  olarak açıklıyor. Bazal metabolizma hızının, yaşa ,cinsiyete  ,hormonal rahatsızlıklara , menopoz ve andropoz gibi hormonal değişikliklere , yanlış yapılan diyetlere , hipotroidi ve fiziksel aktivitedeki düşüşlere bağlı olarak  yavaşlamalar gösterebileceğini vurgulayan Sercan Ünsal, sözlerine devamla, bazal metabolizma hızının üzerinde alınan enerji yükünün vücutta yağ olarak depolanacağını ve kilo alımını hızlandırabileceğini söylüyor. Bu sürece dur demek için bazal metabolizma hızımıza uygun bir beslenme programı uygulanmalı ve sağlıksız yapılan diyetlerden kaçınılmalı diye ifade ediyor Uzm. Diy.Sercan Ünsal ve son olarak aşağıda sıraladığı önerilerle sözlerini noktalıyor.

Bazal  metabolizmayı  hızlandıran  6 altın adım…

·         Su tüketiminizi arttırın

Günlük su tüketiminizi 10 su bardağı seviyesine çıkarın. Su tüketiminizdeki artış bazal metabolizma hızınızı arttırarak daha kolay kilo vermenizi sağlamaktadır. Su içmek için susamayı beklememeliyiz.

·         Ana ve Ara Öğünlerinize Önem Veriniz

Beslenmenizi ana ve ara öğünler üzerine düzenlemelisiniz. Kişisel özellikleriniz ve yaşam şartlarınıza bağlı olarak günlük 6-8 öğün beslenmelisiniz. İyi bir kahvaltı ile güne başlayıp yeterli ve dengeli bir öğle yemeği ile devam etmeli ve akşam öğünlerini daha hafif besinlerden oluşturmalısınız. Ana öğünler arasında mutlaka ara öğünleri almalı ve alım miktarlarına dikkat etmelisiniz.

·         Fiziksel Aktivitenizi Arttırınız

Günlük 40 dakikanın üzerinde yürüyüş yapmaya çalışarak yağ yakımını hızlandırınız. Yoğun iş temposunda spora zaman bulamayanlar araçlarını daha uzağa park edebilir yada otobüsten 1 durak önce inerek fiziksel aktivitelerini arttırabilirler.

·         Baharat ile Hem Lezzet Verin Hem de Metabolizma Hızınızı Arttırın

Baharat tüketiminizi arttırarak hem yemeklerinize lezzet katabilir hem de bazal metabolizma hızınızı %5 oranında hızlandırabilirsiniz.

·         Vücudumuzdaki Kas Oranını Arttırmalıyız

Yeterli ve dengeli bir beslenme beraberinde fiziksel aktivitemizi de arttırarak vücudumuzdaki yağ oranını düşürmeli ve kas miktarını arttırmalıyız. Vücudumuzda kas oranının artması bazal metabolizma hızımızı arttırarak daha kolay kilo vermemizi ve daha fazla enerji harcamamızı sağlar.

·         Sağlıklı Protein Kaynakları ve Kalsiyum Tüketin

Beslenmenizde haftada 2 gün balık 2 gün derisiz tavuk ya da hindi 1 gün yağsız kırmızı et ve 2 gün kurubaklagil tüketmeye özen gösteriniz. Beslenmenizde süt ve süt ürünleri miktarını arttırarak kalsiyum alımını arttırabilirsiniz. Süt ürünlerine alerjik reaksiyon gösterenlerde ve laktoz intoleransı gelişenlerde kalsiyum kaynağı olarak belirli miktarlarda badem, ıspanak, brokoli ve asma yaprağı önerebilirim.

Kaynak: http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/metobolizmayi-hizlandiracak-6-altin-adim/682

Bu makale de ilginizi çekebilir

Kekemelik

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..