Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '14

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Metabolizmayı uçuran Besinler !

Metabolizmayı uçuran Besinler !
 

METABOLİZMAYI UÇURAN BESİNLER


Bazılarımız “doğuştan şanslı” dır. Ne kadar yemek yeseler de asla kilo almazlar. Siz eğer “ben şanssız doğanlardanım, su içsem yarıyor” diyorsanız, bu yazıyı lütfen dikkatle okuyun. Bazı konulara dikkat ettiğiniz de sizin de kilo vermeniz  kolaylaşabilir.

Zor kilo vermenizin nedeni yavaş çalışan metabolizmanızdır. Metabolizma hızınızı da: hareketsiz yaşam, stres, tiroid bezlerinin düzensiz çalışması, menopoz, şeker hastalığı, insülin direnci, polikistik over sendromu, diğer hormonal sorunlar gibi nedenler yavaşlatmaktadır.

Sağlıklı kilo verebilmek için vücudumuzda metabolizmamızı ve yağ yakımını hızlandırmamız gerekmektedir. Metabolizmamızı ve yağ yakımını hızlandırabilmek için de bazı besinleri sağlıklı beslenme ve kilo verme programımıza almamız gereklidir.

Metabolizmayı  hızlandırabilmek için neler yapılmalıdır ?

1- Günlük en az 2-2,5 lt su için (yazın biraz daha arttırılmalıdır)

2- Günde 3 ana öğün, 3 ara öğün yaparak beslenin

3- Her öğün aralığının en geç 3 saat olması kan şekerinizin stabil kalmasını sağlayacaktır

4- Akşam yemeklerinizi öğleye göre biraz daha hafif seçin

5- İşlenmiş gıdalar yerine doğal besinleri tercih edin

6- Yiyeceklerinize baharat ilave edin

7- Öğünlerinizi asla atlamayın

8- Çiğ sebze tüketim miktarınızı arttırın

Metabolizmayı hızlandıran besinler nelerdir ?

SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ: Özellikle de light süt ve light yoğurt ile hem yağ yakımı kolaylaşır, hem de kalsiyum açısından yeterli bir şekilde beslenirsiniz. Araştırmalara göre günlük 1000-1300mg kalsiyum tüketmek kilo kaybını 2 kat daha fazla arttırmaktadır. Her öğünde yemeklerin yanına alacağınız 2-3 yemek kaşığı light yoğurt ile metabolizmanız ve yağ yakımınız hızlanacaktır. Yoğurt yapısındaki konjuge linoleik asit (CLA) sayesinde metabolizmanızı hızlandırır.

SU: su bir besin değildir, ancak günlük 2-2,5 lt (yazın biraz daha fazla olmalıdır ) su tüketenlerin metabolizmaları hızlanır ve yağ yakımına destek olur.

TARÇIN: Günlük 1 çay kaşığı veya 1 tatlı kaşığı tarçın glisemik indeks oranını azaltmaktadır. Kan şekeri düzeyini dengeleyici etkisi de bulunan tarçın ile yeme isteğinizi ve açlık krizlerinizi  baskılayabilirsiniz.

KIRMIZI ACI BİBER: İçinde bulunan kapsaisin adlı madde metabolizmayı hızlandırmaktadır.

KÖRİ: acı biberle aynı etkiyi gösterir.

KEKİK: kolesterol düşürücü ve yağ yakımını hızlandırıcı etkisi vardır.

MATE: Santral sinir sistemi uyarıcısıdır. Metabolizmayı hızlandırır.

YEŞİL ÇAY: İçinde bulunan kateşin sayesinde yağ yakımı ve metabolizma hızlanır.

SİRKE: Yemekten sonra kan şekerinizin hızla yükselmesini önler. Salatalarınızın üzerine ekleyeceğiniz sirke ve limon ilavesi glisemik indeksi %30 azaltacaktır.

GREYFURT: İçindeki fitokimyasallar insülin seviyesini düşürerek, iştahı azaltır ve metabolizmayı hızlandırır.

ZENCEFİL: İçinde bulunan maddeler dolaşım ve sindirim sistemini uyarır, metabolizmayı hızlandırır.

YÜKSEK LİFLİ BESİNLER: Meyve, sebze, kuru baklagiller ve kepekli gıdalar yüksek lifli gıdalara örnektir. kurubaklagiller bitkisel protein içeren ve demirden zengin besinlerdir. Glisemik indeksi düşük gıdalardır. Tam buğday unu ile yapılmış gıdaların glisemik indeksi beyaz un ile yapılanlara  göre daha düşüktür. Her iki besin grubunda da lif oranı yüksektir, kabızlığı önler, metabolizmayı çalıştırır, yağ yakımını hızlandırırlar.

YAĞSIZ ET: yağsız ızgara veya haşlama olarak tercih etmelisiniz. Et sizi tok tutacaktır. Ayrıca metabolizmayı ve yağ yakımını da hızlandırır.

KETEN TOHUMU: Midede su ile birlikte şişerek tokluk hissi yaratır. Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır, kabızlığı önlemede yardımcıdır, metabolizmayı hızlandırır.

ANANAS: İçinde bulunan bromolin sayesinde metabolizma hızlanır. Özellikle gece öğününüzde 2 dilim ananası 1 su bardağı light süt veya kefir ile birlikte tercih edebilirsiniz.

 

Bir ömür boyu sağlık diliyorum.

 

Diyetisyen Neslihan Aktepe

Diyetisyen Neslihan Aktepe-facebook

Dyt. Neslihan Aktepe-twitter

Dyt.neslihanaktepe-instagram

 
Toplam blog
: 53
: 7137
Kayıt tarihi
: 21.11.13
 
 

1971 yılında Adana'da doğdum. İlk, orta ve lise tahsilimi Adana'da tamamladıktan sonra Ankara'ya ge..