Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Metabolizmayı yavaşlatan alışkanlıklar...

Metabolizmayı yavaşlatan alışkanlıklar...
 

Malum sonbaharın ardı kış! Ülkemize ilk kar düştü. Ağrı dağının tepesi bembeyaz oldu. Yakında Uludağ, Kartalkaya gibi kayak merkezlerine de yılın ilk karı düşer. Tabi ardından da Erzurum, Sarıkamış, Kars, Ardahan gibi il ve ilçelere yılın ilk karı yağar.

Ülke olarak kışın ilk habercisi olan sonbahar yağmurları can almaya devam ederken, kışa ne gibi hazırlıklar yapılmalı, şu anda bir muamma!

Ülke insanı olarak, yazın aksine kışın daha pasif oluyoruz ve bu nedenle metabolizmamız yavaşlıyor. Böyle olunca da göbek kendisini göstermeye başlıyor.

Kış aylarında da insanlar aktif bir yaşam sürebilir. Ancak bazı mazeretlerin arkasına sığınıp, evde oturmayı tercih ediyoruz.

Peki, metabolizmamızı yavaşlatan alışkanlıklar neler?

Metabolizmayı hızlandıran önerilere göz atmadan önce, metabolizmamızı yavaşlatan alışkanlıklarımızdan kurtulmaya başlamaya ne dersiniz?

Düzenli beslendiğimiz ve egzersiz yaptığımız halde, kalori yakmakta ve kilo vermekte zorlanıyor olabiliriz.

Beslenme Uzmanı ve The Little Book of Thin kitabının yazarı Lauren Slayton, metabolizma hızının önünde engel teşkil eden alışkanlıklardan şöyle bahsediyor. 

Bu alışkanlıkları değiştirmek olabildiğince hızlı şekilde kilo vermemize yardımcı olacak. 

İşte değiştirmemiz gereken alışkanlıklar…

Lauren Slayton, " Yetersiz D vitamini aldığınızda daha yavaş kilo verirsiniz. Ayrıca D vitamini eksikliği, ghrelin hormununun yani açlık hormonunun artmasına neden olur." diyor. 

En iyi D vitamini kaynağı tabii ki güneş ancak güneşe çıkmadığımız zamanlarda D vitamini takviyesi almamızda fayda var.

Kas oranı ne kadar fazla olursa, metabolizma hızının da o kadar yüksek olacağını unutmamalıyız. İşin uzmanları Kardiyo egzersizleri kalori yakımı için önemli ama kas oranımızı arttıracak egzersizleri de ihmal etmeyin diyorlar.

Stres ruh halimizi etkilediği gibi metabolizmamız için de zararlı. Uzmanlar, stres hormonu kortizol arttığında vücudumuz yağ depolamaya daha açık oluyor diyorlar. 

Son dönemlerde kamu spotu olarak televizyon ekranlarından da gösterilen suyla ilgili çok değişik kaynaklardan bilgi almak mümkün! Suyun her zaman sakinleştirici etkisi vardır. Kendimizi banyoya atıp, suyun gücüne bırakırsak, çok kısa zamanda faydasını görürüz. Ayrıca tuzlu su dolmuş bir küvete girmek de çok iyi hissettirecektir. Ben tuzlu su dolu küvetten ziyade tuzlu su dolu denize girmeyi tercih ediyorum ve her gün sabah denize girmeye devam ediyorum. Bu sıralar bizim buralarda deniz suyu sıcaklığı dışarıdan daha yüksek! Tabu bu arada Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak da gerekiyor. Sizin anlayacağınız beslenme alışkanlığımız ruhsal durumumuz üzerinde önemli bir etkiye sahip!

Düzenli beslenme diyet için önemli ve uzun süreli açlıklar tavsiye edilmiyor. Ancak yemek yemediğimiz sürenin de metabolizmamız için önemi var.

Slayton, müşterilerine 12 saat boyunca yemek yememeyi öneriyor. 

Özellikle yatmadan önce atıştırmamamız çok önemli böylelikle kahvaltıya kadar olan zamanda midemizi dinlendirmiş oluyoruz.

Az uyku uyumak metabolizmamız için son derece zararlı. Uzmanlar yaş aralığına göre, en az 7 saatlik uyku uyumamız gerektiğini söylüyorlar. Gerçi bunu daha önce duymuşsunuzdur ki bu gerçekten geçerli bir bilgi.

İşin uzmanları şunu da söylüyorlar: " Vücudunuzun tüm işlevlerini yerine getirmesi için sıvıya ihtiyacı vardır." Şunun iyi bilinmesinde yarar var. Vücudumuz yeteri kadar sıvı almadığında yeteri kadar kalori de yakamıyor.

Meyve ve sebzeler için kullanılan pestisit gibi tarım ilaçlarının insanlar üzerinde akut toksik etkileri olduğu gibi kronik hastalıklarına neden olabileceğini unutmamak gerekiyor. Meyve ve sebzelerimizi iyi yıkamamız metabolizma hızını yavaşlatan kimyasal maddelerden korunmak için önemli.

Gördüğünüz gibi çok basit önlemlerle, metabolizmamızı hızlandırıp, vücudumuzu aktif hale getirebiliyoruz. Haydi kolay gelsin!

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..