Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '07

 
Kategori
Müzik
 

Metallica: Bir tür canavar!

Metallica: Bir tür canavar!
 

Metallica: ABD'li heavy metal grubu. Thrash metal akımının kurucusu, ve 80'li yılların en iyi ve en ilham verici metal grubu sayılır. 60 milyonu ABD'de, 40 milyonu da dünyanın geri kalanında olmak üzere yaklaşık 100 milyon albüm satışı bulunan grup, müzik tarihinin ticari olarak en başarılı metal gruplarından biridir. Konser satışları açısından da Amerikan müzik tarihinin en büyük 13. topluluğu konumundadır.

Gruptan Megadeth grubunun kurucusu Dave Mustaine, 1986 yılında bir trafik kazasında ölen Clifford Lee Burton ve Metallica ile yollarını kendi isteği ile ayıran Jason Newsted gibi isimler gelip geçmiştir. Ron McGovney ise grubun orjinal bas gitaristi olup, ilk albümden kısa bir süre önce Cliff Burton ile yer değiştirmiştir. Grup enteresan bir şekilde bir gazete ilanıyla kuruldu. İlk albümleri 1983'te çıkardılar. Kill'em All adıyla çıkan ilk albüm metal dünyasında çılgınca karşılandı. Asıl adı olan "Metal Up Your Ass", distribütörler tarafından reddedilmiştir. Albümü dağıtmayı reddeden bu firmalar yüzünden albüme "Kill 'Em All" adı konmuştur.

Dave Mustaine, kendi şarkıları albümde olmasına rağmen, albüm daha yayınlanmadan gruptan çıkarılmıştır
İkinci albüm Ride the Lightning ile grup Avrupa'da turnelere çıkmaya ve imza dağıtmaya başladı.
Metallica'nın çıkardığı bu albümün en hit parçası "Fade To Black" isimli şarkıdır. Şarkı bir klasiktir.

Bu albüm Metallica'nın çıkardığı ilk profesyonel albümdür.Bu albümle büyük çıkış yakalayan grup, bundan sonra Master of Puppets adıyla sert bir albüm çıkaracaktır.

Master of Puppets albümü ile thrash metal zirveye taşındı ve grup heavy metalin lokomotif gruplarından biri oldu. 21 Şubat 1986'da Elektra Records etiketiyle yayınlanmıştır. Grubun aynı yıl ölen basisti Cliff Burton'un çaldığı son Metallica albümüdür. Toplam sekiz parça içermektedir.Otoriterlerce grubun en iyi albümü sayılır.

Metallcia bu albümle metal dünyasında en çok aranan gruplardan biri oldu. Topluluğun ilk üç albümünde bas gitar çalan Cliff Burton, 1986 yılında İsveç'te bir konser dönüşü yaşanan trafik kazası neticesinde hayatını kaybetti. Cliff Burton'un ölümünden sonra yerine Flotsam & Jetsam isimli gruptan Jason Newsted geçti. Hiçbir şarkıya klip çekilmemesine rağmen Amerika listelerinde 6. sıraya kadar yükselen Master Of Puppets albümünde özellikle bass gitarist Cliff Burton'un yazdığı bir bass gitar riffi üzerine kurulan Orion şarkısı onun ölümünden sonra adeta kendisi ile bütünleştirilir.
1987'de çıkardıkları EP'nin adı The Garage Days Re-Revisited'tir. Jason Newsted'in bas gitar çaldığı ilk albümdür. James Hetfield'in notlarına göre, albümün kaydı altı günde tamamlanmıştır.Grup, hayranları ederinden fazla ödemesinler diye, hem albümün kapağına hem de albümün adına, The $5.98 EP... şeklinde dolar cinsinden fiyatını eklemiştir.
Grup, ...And Justice for All albümü ile grup yavaş yavaş yeraltından çıkıp popüler müziğin önemli gruplarından biri olmaya basladı. Albüm kapağındaki resim, Adalet Tanrıçası (Lady Justice) heykelinin çatladığı, iplerle bağlandığı ve terazisinin adalet yerine arayı ölçtüğünü anlatmaktadır. Albümden çıkan One, aynı zamanda o yılın "en iyi heavy metal performansı" olarak ödüllendirilmiştir. Albümle aynı ismi taşıyan şarkı, 9 dakika 45 saniyelik uzunluğuna rağmen tekrara düşmeyen bir parçadır. Amerikan adalet sisteminin para ve güç karşısında tarafsızlığını yitirmesini eleştirmekte, bu adaletsizliğin herkesçe ödeneceğini söyler.

1991'de kendi adlarını taşıyan albümleri grubu dünyanın en tanınan metal grupları arasına sokmuştur. "Siyah Albüm" olarak da adlandırılır. Sadece ABD'de 14 milyon ile en çok satış yapan albümdür. Albüm Kirk Hammett'ın "En iyi Metallica şarkısı" dediği parça olan Enter SandmaN ile açılıır. Ayrıca bu parça MTV Video Müzik Ödüllerinde 1992 - En İyi Metal Müzik Videosu ödülünü kazanmıştır. Nothin Else Matters'ın yeri de özeldir. Grup üylerinden James Hetfield ve Lars Ulrich tarafından bestelenen bu balad, grubun en çok bilinen parçalarından biridir. Alümde Sad But True, The Unforgiven, Wherever I May Roam en çok bilinen ve sevilen diğer parçalardır. Grup albümlerden aldığı payı büyütmek için Elektra'ya davar açar.

Sonrasında gelen Load ve Reload albümleri eski hayranlarını hayal kırıklığına uğratırken gruba yeni jenerasyon hayran kitlesi kazandırdı ve grup birçok ödül daha kazanıp yoluna güçlenerek devam etti.

Oysa Haziran 1996'da çıkan Load, Black Album'e yakışan şekilde bir aşama olmuştur. Özellikle Until It Sleeps, Ain't My Bitch, Mama Said, Hero If The Day ve King Nothing öne çıkar. King Nothing'in sözlerini ve bestesini büyük ölçüde James Hetfield ve Lars Ulrich yapmıştır.Parçada paranın ve zenginliğin kişiyi renkli ve hayal alemindeki bir dünyaya çektiği anlatılmaktadır. Aslında James Hetfield bu şarkının sözlerini kendi hayatını göz önüne alarak yazmıştır. Albüm kapağındaki kan ve sprem karışımından oluşan resim de ilginçtir.

Kasım 1997'de yayımlanan Reloaded'ta The Memory Remains, The Unforgiven II, Fuel, Carpe Diem Baby ve yılın en iyi heavy metal performansı The Unforgiven II dikkat çeker.

Sonrasında gelen Garage Inc. ve Symphony & Metallica (S&M) albümleriyle grup popülerliğini korudu. Kasım 1998'de çıkan Garage İnc., Diamond Head, Motorhead, Thin Lizzy gibi sevdikleri gurup ve müzisyenlerin Metallica yorumundan oluşur. Turn The Page, Die - Die My Darling, Whiskey In The Jar en dikkat çeken şarkılardır.
Metallica'nın, San Francisco Senfoni Orkestrası ile birlikte 21-22 Nisan 1999 tarihlerinde verdikleri canlı konser kayıtlarını içeren ve 23 Kasım 1999'da Elektra Records etiketiyle çıkardıkları 9. albümleri S&M'dir. Senfonik düzenlemeleri ve orkestranın şefliğini Michael Kamen yapmıştır. Konserde daha önce hiçbir albümlerinde yer vermedikleri "No Leaf Clover" ve "Minus Human" isimli iki parçayı da seslendirmişlerdir. Metallica'nın Ride the Lightning (1984) albümünde yer alan enstrümental parça The Call of Ktulu, grubun klasikleri arasında yerini almıştır. Şarkı Howard Phillip Lovecraft'ın The Call of Cthulhu adlı eserine yazılmıştır.

2000'li yıllarda Napster davası ve bas gitarist Jason Newsted'in gruptan ayrılması grubu içinden çıkılmaz durumlara sürükledi. 2003 yılında bir dönem Ozzy'nin (Ozzy Osbourne) bas gitarcısı olan Rob Trujillo gruba katıldı, fakat o sırada albüm kayıtları sona ermek üzere olduğundan bas gitarı o değil, aynı zamanda prodüktörleri olan Bob Rock çaldı.

Metallica'nın, 5 Haziran 2003'de Elektra Records etiketiyle çıkardığı 8. stüdyo albümlerinin adıdır. Grubun bas gitaristi Jason Newsted'in 17 Ocak 2001'de gruptan ayrılması ve diğer çeşitli sebeplerle sıkıntılı zamanlar geçiren grubun dağılacağı iddialarının ortasında çıkmıştır. Bir dönem Ozzy Osbourne'nin bas gitaristliğini yapan Robert Trujillo 2003 yılında gruba katıldı, fakat o sırada albüm kayıtları sona ermek üzere olduğundan bas gitarı o değil, aynı zamanda prodüktörleri olan Bob Rock çalar.

Albüm eleştiri yağmuruna tutulsa da hayranlarından büyük ilgi gördü. Eleştiriler James Hetfield'in vokalinden Lars Ulrich'in davuluna kadar varan boyutlardaydı. 2003 yılında yayımlanan son albümleri St. Anger, çiğ soundu, garip davulları, Hetfield'ın cilasız vokal performansı ve hiçbir solo olmaması gibi nedenlerle çok tartışıldı ve karışık eleştiriler aldı. Tarz olarak diğer albümlerden kısmen de olsa farklıdır.

Türkiye'de biri 1993 yılında İnönü Stadı'nda, diğeri de 1999 yılında Ali Sami Yen Stadı'nda olmak üzere iki konser veren grup 2005 yılı sonunda 15 yılı aşkınlık prodüktörleriyle yollarını ayırdı ve birçok önemli isimle çalışmış olan Rick Rubin'le çalışmaya karar verdi. Şu sıralarda yeni albüm çalışmalarını sürdürmekte olan Metallica'nın bu albümünün 2007 yılında yayımlanması bekleniyor.

Grubun geçenlerde izlediğim Some Kind Of Monster videosu ise, büyük olmanın getirdiği ego problemleri, baba ve aile olmanın sorunları, iletişimsizlik, James'in yaklaşık bir yıl süren alkol tedavisi boyunca görüşememeleri, prodüktör Bob Rock'la olan sürtüşmeleri, bass gitarist arayışları ve her şeyi çözmeye çalışan bir psikiyaristle yaptıkları konuşmalar, şiddetli kişilik ve müzik kavgaları... Bütün bu deprasyonlu dönemin de üstesinden gelen Metallica'nın şarkı sözlerini bütün bunlardan çıkarması ise beni epey düşündürttü.

Şu sıralar yeni albümün kayıtlarını üstünde çalışan Meteallica, öyle görünüyorki hem değişmeye, hem de heavy metalin çehresini değiştirmeye devam edecek!

Metallica'nın kendi içinde tartışırken ortaya çıkardığı bir şarkıda dediği gib: "Some Kind Of Monster!"

 
Toplam blog
: 353
: 3712
Kayıt tarihi
: 28.02.07
 
 

"29 Temmuz 1980’de İstanbul’da doğdu. Celal Bayar Üniversitesi, İşletme mezunu. Şiir, deneme, öykü, ..