Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '06

     
    Kategori
    Teknoloji
     

    Meteoroloji (weather) radarı nedir?

    Meteoroloji (weather) radarı nedir?
     

    Hava radarları, ülkemizde son yıllarda kullanılmakta olan ileri teknoloji cihazlarıdır. Temel olarak diğer radar türlerine benzemekle birlikte hedefleri bulut, yağmur, kar ve dolulardır. Gelişmiş ülkelerde uzun yıllardır günlük hayatta halk tarafından da kullanılmakta olan radar ürünlerinin ülkemizde önümüzdeki yıllarda internet benzeri iletişim sistemlerinin yayılması ile daha geniş bir kitle tarafından kullanılacağı beklenmektedir. 

    Bulunduğumuz bölgede önümüzdeki birkaç saat içinde yağış olup olmayacağını, olacaksa hangi şiddete olacağını izlememize yarayan bu sistem kısa vadeli planlamalarımızı önemli ölçüde etkileyecektir. Ülkemizde şu anda kuzeybatı ve iç anadolunun bir kısmı radarlar tarafından kapsanmış bulunmaktadır. Diğer bölgelerin de zaman içerisinde kapsama altına alınması planlanmaktadır. 

    Aşağıdaki linklerden Türkiye'de ki ve Amerika'da ki hava radarlarının anlık görüntülerine ulaşılabilir. 

    http://www.mgm.gov.tr

    http://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.aspx#sfU

    http://radar.weather.gov/

    http://www.radareu.cz/

    Biraz da teknik ve tarihsel olarak radardan bahsedecek olursak: 

    RADAR, RAdio Detecting And Ranging kelimelerinin kısaltmasıdır 

    Radarlar ilk kez 1950’li yıllarda meteorolojide kullanılmaya başlanmıştır. 1970’li yıllardan itibaren Doppler radar teknolojisine geçilerek radarlardan dijital formda bilgiler alınmaya başlanmıştır. Meteoroloji alanında radarların kullanılmasıyla özellikle şiddetli yağışlar, dolu, tornado, taşkın ve selleri önceden belirleyebilmek mümkün olmuştur. Aktif bir uzaktan algılama sistemidir. Diğer bir deyişle radarlar, aktif radyometrik sistemlere haizdir. 

    Radarın Temel Fonksiyonları: 

    • Hedefi keşfeder 

    • Sistemin yerini belirler ve hareketini izler 

    • Ölçüm yapar 

    • Meteorolojik olayın tipini tanımlar 

    • Alınan verileri görüntüler 

    Radar, elektromanyetik dalgalar yayınlayarak hareket eden yada hareketsiz hedefler hakkında çeşitli bilgiler alabilen bir uzaktan algılama sistemidir. 

    Meteoroloji radarları 200-250 km uzaklığa kadar yağmur zerrecikleri, kar taneleri, dolu gibi hidrometeorlar tarafından yansıtılan sinyalleri ölçerek yağış bilgilerini üretirler. 

    İyi günler dileği ile... 

     
    Toplam blog
    : 1
    : 3159
    Kayıt tarihi
    : 06.09.06
     
     

    Radar Mühendisi, Danışman ..