Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '16

 
Kategori
Kitap
 

Metin Akdeniz ve Çardaklı Köyün Belgeseli

Metin Akdeniz ve Çardaklı Köyün Belgeseli
 

Metin Akdeniz yeni kitabıyla birlikte...


Metin Akdeniz Söke Şairler ve Yazar Derneği üyesidir. Sanatımıza, kültürümüze değer veriyor. Okuyor, yazıyor ve araştırıyor. Kendi çapında bir şeyler üretiyor ve Türk kültürüne hizmet ediyor. Daha önce de” Metin Akdeniz’in Kaleminden  (2003), Metin Akdeniz’in Hayatından Kesitler(2005).(İki Arkadaş) Öyküler (2015) ve bu kez de “Çardaklı Köyün Belgeseli” (2015) kitabıyla karşımıza çıkıyor. Metin Akdeniz, Söke Şairler ve Yazarlar Derneği’nin ve Sarızeybek Dergisi'nin kurucuları arasında yer almıştır. Metin Akdeniz, 1940 Denizli / Çardak İlçesi doğumludur. Emekli  PTT memerudur.  Bu son kitabında içinde uzun yıllar yaşadığı Çardaklı Köyünü anlatıyor. Adı geçen eser Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları arasında çıkmıştır. Kitap 100 sayfadan ibaret olup tertemiz bir baskısı vardır. Kitabın giriş bölümünde Denizli Büyük şehir Belediye Başkanı Sayın Osman Zolan’ın bir yazısı yer alıyor.

Denizli belediye kendi ili ve ilçeleriyle ilgili şairlere, yazarlara ve onanların kaleme aldıkları eserlerin yayımlamasına gerçekten önem ve değer veriyor. Onların tozlu raflarda kalmasına gönlü razı olmuyor. Bu açıdan Denizli Belediyesi'ni gönülden kutluyorum. Yazarlarına ve şairlerine değer verdiği için. Diğer belediyelere örnek oluyor. Sayın Osman Zolan’ın yazdığı Önsöz de özetle şunları yazıyor:

“Denizli Belediyesi'nde görevi devraldığımız günden itibaren sahip olduğumuz köklü medeniyet mirasını ihya etmeyi en büyük ideallerimizden biri olarak belirledik. Denizli’nin geleceğini ya da geleceğin Denizli’sini düşünerek ilimizde yaşayan insanlarda kültür mirasımızı sahip çıkma adına 2015 yılı itibari ile 80 civarında kültür yayını çıkardık. Ve çıkarmaya devam edeceğiz. Geçmişin aydınlığını ve izlerini geleceğe taşıyacak nice eserlerde buluşmak ümidiyle “ diye yazıyorlar. Bunlar kutlanmaya değer bir düşüncedir.

Metin Akdeniz bu belgesel kitabında 40 yıl önceki içinde yaşadığı Köyünü, Çardak İlçesini (1940-1914) arasında geçen bir zamanı ve onunla birlikte yaşayan insanları anlatıyor. Kitapta konu başlıklarından bazıları:

Çardak Kervansarayı, Çardakta Yapı ve Nüfus, İklim ve Bitki Örtüsü, Ekonomik Durum, Değerli Kişiler ve İlkelere İmza Koyanlar, Belediye Başkanlarımız, Hatıramda Kalan Çardaklılar, Çardak’a Emeği Geçenler,   Çardakta Mahalli Kıyafetler, Yöresel Yemekler ve Sofra Adabı, Çardak’ın Yöresel Şivesi ve El Araçları, Çardak’ta Yetişen Otsu Bitkiler,  Yöresel Gün adları,  Yöresel Renk Adları, Eski Dilden Kalma Bazı Kelimeler, Evlerde Oynanan Oyunlar, Asker Mektubu ve Anonim Maniler, Çardak Yöresinde Söylenen Atasözleri gibi folklorik konulara, bilgilere yer verilmişlerdir. Kitapta ayrıca birçok istatistikî bilgiler ve fotoğraflara da yer vermişlerdir.  

Bu çalışmadan dolayı Metin Akdeniz’i yürekten tebrik ediyorum. “Çardaklı Köyün Belgeseli” adını taşıyan kitabını hazırladığı sırada mutlaka bazı kişi ve yazılı kaynaklardan da bilgiler almıştır. Bunları kaynak olarak kitabının son sayfasına alsaydı bence daha iyi derli toplu bir eser olurdu. Yine de buna rağmen Çardaklı genç kuşaklar için dünden bugüne bu yörenin tarihini, yaşayışını ve folklorik (halk bilimi ) gibi bilgileri unutulmaması için bir hayli emek vermişlerdir. Çalışmalarında sağlık başarılar diliyorum.    

 

Abdülkadir GÜLER

10 Mart 2016-  SÖKE                                               

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..