Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '09

 
Kategori
Konut Kredileri
 

Mevcut konut kredisi faizlerine göre konut kredisi almak uygun mu?

Mevcut konut kredisi faizlerine göre konut kredisi almak uygun mu?
 

Google'den alınmıştır.


Ailece oturmakta olduğumuz evimizi 2005 yılı yazında satın aldık, on altı ay sonra ipoteği kalkacak olan evimizin aylık taksitlerini, her ay bankaya öderken, son üç buçuk yıl içerisinde ailece bir hayli zorlandık, çocuklarımız, her ay yapmış olduğumuz ödemeleri gördüklerinden, istek ve ihtiyaçlarını bu zorunlu sebebe dayanarak ertelememize ses çıkarmıyorlar.

Çocuklarımız mahrumiyetlere maruz kalıyorlar, doğal olarak İstanbul gibi büyük bir şehirde yaşamanın bir bedeli olduğuna inanıyorlar.

Her ay taksit ödeme gününü iple çekiyoruz, aynı gün yapmış olduğumuz ödemeden sonra bir ayı daha geride bırakırken, borç baskısından kurtulmanın verdiği iç rahatlığını bir müddet yaşıyor, beş on gün sonra yeniden başka bir borcu ödemenin telaşını yaşıyoruz.

Taksitlerin tamamını ödediğimizde ise, halen ipotekli olan evimizin sahibi olmanın mutluluğunu yaşamanın beklentisi içindeyiz,

Acaba ödemeler sona erdiğinde veya o gün geldiğinde, gerçekten artık bu evin sahibiyiz deyip eşim ve çocuklarımızla birlikte sevinebilecek miyiz, kendi öz tasarruflarımızla bir konut sahibi olmanın hazzını duymak istiyorum.

Biz evimiz için kullandığımız konut kredisinde, kredi tutarımız 40 bin TL., kredi vadesi 60 ay, alınan ücret(dosya, sigorta, istihbarat, haberleşme vb.) 2 bin TL. Ödemiş olup, tamamına 62 bin TL. lik bir ödeme tablosuna imza atmıştım.

Bu ödeme tablosunu kabul edip, ipotek işlemlerini tamamlayıp evimize geçtikten sonra, bankalar kredi faizlerini peş peşe indirmeye başlamış, birkaç bankanın faizi indirmesiyle birlikte piyasada ortalama kredi faizi, aylık yüzde 1.50'den yüzde 1.20'ye inmişti.

Anılan tarihlerde, ideal konut kredisi aylık faiz oranının % 0, 85’le % 1, 15 arasında olması gerektiği yolundaki görüşler kamuoyunda yer edinmişti, ancak bu rakamlara asla inildiğini görmedik.

Çin’den başlayıp Dünyayı etkisi altına alan finansal dalgalanma gerekçe gösterilerek, vatandaşın daha düşük maliyetle konut sahibi olma istekleri rafa kaldırıldı.

Bugün aylık faiz oranları 1, 60 -150 gibi rakamlarda seyrediyor, oranların daha aşağıda olması gerekiyor, Bu kadar yüksek maliyeti ödeyerek ev sahibi olmak asla mümkün değil.

Devalüasyonlar, IMF istekleri, enflasyonla mücadele, kriz, durgunluk gibi bir yığın ekonomik olayın ard arda geldiği durumlarda, fabrikalarda üretimler durdurmakta yada satılmakta veya kapanmakta, üretim durduğunda, vatandaş işsiz kalmaktadır.

Milli gelirin azalmakta olduğu bu gibi durumlarda, ücretli kesim dediğimiz, işçi, memur ve emeklilerin ev sahibi olması dolayısıyla zorlaşmaktadır.

Gelir dağılımında ortaya çıkan adaletsizliğin giderilemediği bir ekonomik yapı içerisinde, belki, kayıt dışı ekonomiden beslenen, vergi vermeyen kesimlerin ipotekli konut edinimi kapsamında ev sahibi olabilmesi mümkündür, zaten bu kesimlerin konut sorunu da yok, önemli olan emeğinden başka hiçbir sermayesi olmayan kesimlerin konut sahibi olmasını sağlamaktır.

İşte burada sosyal devletin rolünün devreye girmesi gerekiyor.

T.C. Ziraat Bankasının 02.03.2009 ‘ta güncellenen sitesine girdim ve 100 bin TL konut kredisi talep ettim. Yapılan hesaba göre; 5 yıl vadeyle 100 bin TL kredi alan bir kişi toplam ödeme miktarı: 157.898 TL, aylık ödeyeceği miktar: 2.582 TL. aylık faiz oranı : % 1, 49, kredi tutarının % 2’si kadar dosya ücreti( 3.140 TL) kredi tutarının % 1’i kadar ekspertiz ücreti (1.570 TL) ödemesi gerekmekte ayrıca krediye konu, konutun inşaat seviyesinin % 80 ve üzerinde olması gerekmektedir.

Ayrıca, krediyi destekleyecek peşinatınızın yanı sıra – varsa- , aylık 4000-5000 TL. Aralığında bir gelire sahip olmanız gerekiyor ki ev sahibi olasınız.

 
Toplam blog
: 135
: 1323
Kayıt tarihi
: 29.09.07
 
 

Ali Emir KARAALİ, Rize Doğumlu, 1978 Rize Lisesi Mezunu, (1988)T.C. Anodolu Üniversitesi   'İşlet..