Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Mevlana'nın şifresini çözecek

Mevlana'nın şifresini çözecek
 

Dünyada ilk defa gündeme getirdiği ve pek çok ulusal habere konu olmuş “manyetik alan turizmi” fikri ile tanınan turizm araştırmacısı ve yazar Ertuğrul Şahin şimdi de, oluşturduğu manyetik alanın etkisi halen devam eden Mevlana’nın şifresini çözmeye çalışıyor.

“Çok popüler olan “Da Vinci Şifresi” kitabını henüz okumadım” diyen Şahin, İstanbul’daki dernek toplantısından dönerken yolda aniden “Mevlana’nın Şifresi” isimli bir kitap yazma fikrinin aklına geldiğini belirtti.

Mevlana ışınlandı mı?

İnternette araştırma yapmaya başladığında Hürriyet’ten Ertuğrul Özkök’ün bir yazısına denk geldiğini söyleyen Şahin, “bu yazıda Mevlana’nın mezar odasına indirilen bir çocuğun dilinin tutulduğundan ve bundan sonra da bu odanın girişinin tuğla ile örülüp kurşun ile kaplandığından bahsediliyor, bu durum radyasyona karşı alınmış bir önlemi akla getiriyor. Belki de Mevlana’nın bedeni ışınlandı ve sonraki yıllarda mezar odasında çok az da olsa radyasyon bulunduğu keşfedilerek giriş kurşunla kaplandı”.

Mevlana'nın, ölüme dair bir gazelinde ''Ölüm hak âşıklarından uzaktır, onlar ne ölürler ne de yok olurlar'' sözlerinin de aslında bu konuda bir ipucu olabileceğini belirten Şahin, ölümünden sonra mezarının yerde aranmamasını istemesi de bir başka ipucu gibi görünmektedir dedi.

“Gel, gel, gel” in sırrı

“Gel, gel, gel” deyişi ile geçmiş, şimdi ve geleceğin çağrıldığını ve bu üçünün birleşiminin ân’ı meydana getirdiğini düşünüyorum diyen Şahin, şu açıklamayı yaptı: “ben çok eskiden beri zamanın geriye aktığına inanırım. Mevlana ile ilgili bu çalışmayı yapmaya karar verdikten sonra Mevlana’nın bu gel çağrısı bende şu çağrışımı yaptı; sanki geçmişi ve geleceği bulunduğu âna davet ediyor ve geçmiş, gelecek ve şimdinin tek bir noktada kesiştiği o ân’da madde alemin ötesine geçerek mâna alemine dalıyor.

O günün teknolojisinde bunu başka bir şekilde değil, sadece vücuda verilen özel açılarla ve dönme hareketi ile sağlaması ve Mesnevi’yi de o dönüş sırasında yazdırması, madde alemden mâna alemine geçişin başarılı olduğunu gösteriyor.

11 Eylül saldırıları ve Mevlana

11 Eylül saldırılarının ardından Amerika’da en çok satan üç kitaptan birisi Mesnevi. İnsanlarda meydana gelen depresyonun Mesnevi ile tedavi edildiği de çıkan haberler arasında. Ayrıca ne kadar pahalı olursa olsun Mevlana ve Mesnevi ile ilgili kitaplar Amerika’da hep çok satılmakta.

Ayrım yapmadan insanları bir bütünde buluşmaya çağıran Mevlana’nın bu talebi, gittikçe birbirinden uzaklaşan ve birbirine düşmanlaşan insanlık için adeta bir yeniden başlangıç noktası. Bu noktayı bir şekilde hissedenler de o noktada yer almaya çalışıyorlar.

İş hayatında Mevlana

Leonardo da Vinci'nin felsefesini iş hayatına uygulayan yaratıcı düşünme ve yenilikçi liderlik uzmanı Michael Gelb’in, Anadolu hümanizmasının ve tasavvuf felsefesinin mimarlarından Mevlana’dan etkilenerek yeni kitabında Mevlana'ya da yer vermesi, Mevlana felsefesinin iş hayatında da önemli bir yere aday olduğunun göstergesi.

Turizm araştırmacısı ve yazar Ertuğrul Şahin, “Mevlana’nın Şifresi” kitabını kısa sürede tamamlamak istediğini belirtti.

 
Toplam blog
: 73
: 614
Kayıt tarihi
: 07.02.07
 
 

Ertuğrul Şahin, 1968 Mersin doğumlu. Karadenizli. Çukurova Üniversitesi, İktisadi ve İdari Biliml..