Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '15

 
Kategori
İnançlar
 

Mevlid Kandili tüm müslümanlar için hayırlı bir gecedir

Mevlid Kandili tüm müslümanlar için hayırlı bir gecedir
 

Konsun yine pervazlara güvercinler, hu hulara karışsın aminler, mübarek akşamdır, gelin ey Fatihalar, Yasinler...


Bu senede önemli günlerimizden olan Mevlit Kandilini en güzel şekilde eda etmeye çalıştık. Ülkemizde yaşayan tüm müslümanlar da bu önemli günde camileri veya mescitleri ağzına kadar tıklım tıklım doldurdular. Müslümanlar; yılda bir kez karşılanan bu  çok özel günde  kendileri için yapılması gereken vazifeleri, tam anlamıyla yerine getirmeye çalıştılar. Gecelerini tam manasıyla ibadeti taat içinde geçirip, büyük haz içinde dua ve ibadetle sabahlamaya çalıştılar. Bu özel günde ne yapılması gerekirse tam anlamıyla yapmaya çalıştılar. Ne mutlu bu geceyi tam manasıyla eda edebilenlere.

Bu geceler  özel olması münasebetiyle her zaman ele geçmez.  Bu gecelerin kadri kıymetini çok iyi bilmeli, sürekli bu bilinç içinde olmaya özellikle gayret  etmelidir. Bu kandil gecesinde bol bol namaz kılıp, bol bol dua etmeye çalışmalı ve kaza namazları varsa bunları yerine getirilmeli, özellikle de nafile namazları da  en güzel  şekilde  eda etmeye çalışmalıdır.  Tüm müslümanları bu yönde geliştirmeye çalışmalı ve bu özel geceleri çok iyi şekilde  hep birlikte değerlendirmelidir. Bu gecelerin çok önemli manevi değerleri olduğunu, hiç bir zaman aklımızdan çıkarmadan bu maneviyattan maksimum düzeyde faydalanmaya çalışmalıdır.  Bu özel gecenin adında anlaşıldığı gibi bol bol Mevlidi Şerif okumaya ve okuyanı dinlemeye özellikle özen göstermelidir.

Peki Mevlit Kandili denince aklımıza ne gelmektedir. Bunun üzerinde biraz duracak olursak; İslam dininin Büyük Peygamberi Hz. MUHAMMET (S.A.V.) EFENDİMİZİN doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiül evvel ayının on ikinci gecesidir. Yani Peygamberimizin Dünyayı şereflendirdiği çok önemli bir gecedir.  İslamiyette 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmış ve Osmanlı İmparatorluğu zamanında 2. Selim dönemi içinde Camilerde bu gece hürmetine kandiller yakılmaya başlamış ve bu şekilde kandil ismini almıştır.  İslamiyete inanan yani elhamdülillah Müslümanım diyen tüm insanların iştirakle dua niyaz ve ibadetle huşu içerisinde eda ettikleri çok önemli bir gecedir.  YÜCE YARADAN bu geceden hiç bir müslümanı mahrum etmesin. Tüm müslümanların bu bilinçle hareket etmesi ve yeni yetişen gençleri de bu yönde telkin ve öğütlerle büyütmeye çalışması gerekmektedir.   

Mevlid;  Peygamberimizin doğumu anlamına gelir.  İslam'da HZ. Muhammed ( S.A.V.)  efendimizin doğum günü tüm mezheplerde itina ile  kutlanır.  Hanifi mezhebine mensup Sünniler; Rebiyül evvel ayının 11. gecesini 12. gününe bağlayan geceyi mükemmel bir şekilde eda ederler. Şiiler ise; 17. günü Mevlüt günü ve 17. geceye dönen güne ise Mevlit Kandili gecesi derler.  Bu önemli günlerin haftasında da genel de Kutlu Doğum Haftası diye adlandırılmaya çalışılır.  Bu haftalar veya geceler Müslümanlar tarafından en güzel şekilde değerlendirilir.
 

KANDİLLERİ VE MÜBAREK GECELERİ MÜSLÜMANLARIN EN GÜZEL ŞEKİLDE EDA ETMESİ DİLEK VE TEMENNİSİYLE..... BU GECELER ELE ZOR GEÇER.... LÜTFEN DİKKAT EDELİM......
Yağmur yüklü bulutlar gibi gelen, eteğindeki hayır cevherlerini başımıza boşaltan ve bizlere mutluluk veren kandilin, büyüsüne kapılmanız dileğiyle.
Ümit ederiz ki bu mübarek gece, zor günler geçirdiğimiz; fakat gelecek adına umutla dolu olduğumuz şu dönemlerde yeniden bir uyanışa vesile olur.         

 
Toplam blog
: 94
: 1680
Kayıt tarihi
: 20.06.14
 
 

Üniversite, Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, Çalışan, İyi bir kariyer sahibi olmak, Kitap okuma, ..