- Kategori
- Türk Mutfağı
Mevsiminde ve Kırmızısında Bir Çilek Reçeli
giresun-çilek-reçeli
O kocaman çilekleri ilk defa İstanbul'da görmüştüm. Alışmıştık, adına "Mayıs çileği" dediğimiz minnacık ve çok keskin kokulu çileklere. Giresun'da en büyük çileğin ebatı nohut tanesi kadardı. Bu çilekleri semt pazarlarında bulacağınız gibi, köy veya yayla yollarında kendiliğinden yetişirdi. Bir yandan yürür bir yandan da yol kenarlarından toplayarak yerdik, bu mis kokulu çilekleri. Şimdi size o minnacık çileklerin değil ama ona yakın İstanbul çileğinin hafif, az şekerli ve mis kokulu reçel tarifini yazacağım. Giresun'da yaşayan annem, o minnacık çileklerden reçel yapmış. Bana gönderecek. Tarifini değil ama resimlerini sizinle paylaşacağım. Neden tarifini paylaşmayacağım, biliyor musunuz? Eski kadınlar reçele çok fazla şeker katıyor. Bu yüzden 70 küsür yaşındaki annemle sık sık kavga ederiz Bir araya geldiğimiz de, o ısrarla: "Öyle olmaz, sen bilmiyorsun!" der. Ben de "Sen kocamışsın, asıl sen bilmiyorsun!" diyerek kavga ederiz. Ama en son İstanbul'a gelişinde bu reçeli yaptım, gözünün önünde. Önce suratını buruşturdu, "Şekeri az, öyle olmaz, böyle olur...Hımh!" dediyse de, ben işe gittiğimde annem kahvaltıda bizim reçeli götürmüş afiyetle. O da ayrı bir konu!
Çok uzattım bu muhabbeti! Hadi! Oturacağınıza, kalkın da ailenize, eşinize, çocuğunuza, bir de hava atacağınız arkadaşlarınıza süper bir çilek reçeli sunmak için kolları sıvayın. Tarifim, her zaman ki gibi çok kolay. Üşenmeyin!
Malzemeler
Çok uzattım bu muhabbeti! Hadi! Oturacağınıza, kalkın da ailenize, eşinize, çocuğunuza, bir de hava atacağınız arkadaşlarınıza süper bir çilek reçeli sunmak için kolları sıvayın. Tarifim, her zaman ki gibi çok kolay. Üşenmeyin!
Malzemeler
Yapılışı
Siz Sormadan Ben Söyleyeyim
"Mis kokulu ve çilek tadında hayatlar, hep sizinle ve yanınızda olsun." dileklerimle.