Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Psikolog İrem Afşar

http://blog.milliyet.com.tr/iremafsar

25 Aralık '19

 
Kategori
Psikoloji
 

Mevsimsel Depresyon

Hava sıcaklıklarının düşmesi ve güneş ışınlarının azalmasıyla birlikte depresyon oranlarında artışlar gözlemlenmeye başladı. Güneş ışığı insan psikolojisinde olumlu etkiler yapar. Kendimizi daha mutlu hissederiz. Karanlık bir havada insanlar kendilerini daha karamsar hissedebilir. 

Güneş ışığı sayesinde vücudumuz D vitamini alıyor ve bu vitamin sağlığımız açısından önemli. Psikolojik açıdan kendimizi daha iyi hissetmemize sebep oluyor. Kış aylarıyla birlikte bu vitaminden mahrum kalındığı için depresyon hali gözlemlenebiliyor.

Peki mevsimsel depresyon belirtileri nelerdir?

  • İsteksizlik
  • Mutsuzluk
  • Kaygılı düşüncelerde artış
  • Yorgunluk, kendini halsiz hissetme
  • Uyku bozuklukları(az ya da çok uyku hali)
  • İştah değişimleri(iştahsızlık ya da iştah artışı)
  • Değersizlik, suçluluk hisleri
  • Dikkati toplamada güçlük
  • Günün geneline yaygın bir üzgünlük hali
  • Yaşama dair isteksizlik, pes etme hissi

Bu belirtiler sizde de görülüyorsa depresyon görülüyor olabilir.

Peki neler yapılmalı?

-Sabah saatlerinde açık havaya çıkmak size iyi gelecektir. Hep kapalı alanlarda kalmak kendinizi karamsar hissetmenize ve yorgunluğa sebep olabilir.

-Kitap okuyun, film izleyin. Kitap okumak, yeni şeyler öğrenmek stres oranınızı düşürür. Vaktiniz yoksa toplu taşıma kullanırken bile sesli kitaplar dinleyebilirsiniz. Kitap okumayı sevmiyorsanız ilgi alanınıza göre kitaplar seçmeye çalışın ve sesli kitap dinlemek de kolay yoldan sevmenize yardımcı olabilir.

-Yeni yerler keşfedin. Yeni yerler keşfetmek, değişik yerlere gitmek beyinde yeni sinaptik bağlantıların oluşmasına yani beynin gelişmesine yardımcı oluyor. Beyin geliştikçe kendimizi daha mutlu hissediyoruz.

-Serotonin oranı yüksek besinler tüketin. Örneğin kabak çekirdeğinde bu oran çok fazla. Bol bol tüketmeye çalışın. Bitter çikolata da bu oran fazla. Sebze ağırlıklı beslenmeye çalışın.

-Kan değerlerinize baktırın. Vitamin eksiklikleri de depresyona sebep olabiliyor. Doktorların vereceği vitaminler kendinizi daha iyi hissetmenize sebep olabilir.

-Deniz havası almaya çalışın. Yaşadığınız yerde deniz varsa bu havayı içinize çekin.

-Düzenli uyumaya çalışın. Çok geç yatmayın. 

-Sosyal medya ve internet kullanımını azaltın. Sosyal medyada herkes en mutlu anlarını paylaşıyor ve gittiği lüks mekanları paylaşıyor. Bunları yapamıyor olmak kendinizi depresif hissetmenize neden olabilir. Sosyal medya detoksu da size iyi gelebilir.

-Sevdiğiniz arkadaşlarınızla muhabbet edin. İnsanlar sosyal varlıklardır ve uzun süre yalnız kalmak kendizi depresif hissetmenize sebep olabilir. Arkadaşlarınıza vakit ayırmaya çalışın.

-Düşüncelerinizi paylaşacak arkadaşlarınız yoksa yazmayı deneyin. Bir günlük işinize yarayabilir.

-Birçok yol denemenize rağmen kendinizi mutsuz, halsiz, umutsuz hissediyorsanız bir uzmandan destek almanız kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Uzman Klinik Psikolog İrem AFŞAR

Sorularınız ve İletişim için;

iremafsarpsk@gmail.com

 
Toplam blog
: 11
: 151
Kayıt tarihi
: 20.09.19
 
 

Uzman Klinik Psikolog Çocuk, Ergen ve Bireysel Terapist İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Böl..