Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

N Ebru Şinik Ayurvedik Yaşam Eğitmeni Beslenme M

http://blog.milliyet.com.tr/ebrusinik

03 Aralık '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Mevsimsel geçişlerde sağlığımızı ve enerjimizi nasıl koruyabiliriz?

Mevsimsel geçişlerde sağlığımızı ve enerjimizi nasıl koruyabiliriz?
 

Mevsimsel geçişlerde gündelik rutinlerimize yaşam kalitemizi koruyacak ve yükseltecek yenilerini eklemenin uzun vadeli getirileri sizi oldukça şaşırtabilir. Bütünsel Sağlık alanında uzmanlaşmaya karar verdikten sonra ayurvedik yapıma uygun olarak yaşamıma eklediğim günlük rutinlerin, oldukça hızlı ve etkili bir şekilde genel sağlık ve zindelik halime ivme kazandırmasının ardından, ufacık gibi gözüken yeni bir rutinin bile ne kadar önem arz ettiğini idrak etmiştim.

Mevsimsel geçişlerde,  özellikle de sıcak yaz günleri sonrasında gelen serin havalara alışırken çoğumuzun ağına düştüğü  nezle, grip, halsizlik, baş ağrısı ve migren atakları, sindirim sistemi bozuklukları ve iştah dengesizlikleri gibi yaşam kalitemizi düşüren  nitelikleri bertaraf etmek için sizlerle uygulaması son derece basit ama etkileri de bir o kadar güçlü ayurvedik öneriler paylaşmak istiyorum.

Sonbahar ve kış aylarında doğaana  kuru, soğuk, serin, hafif, rüzgarlı ve sert  özelliklerini ortaya çıkarır. Bu nitelikler ayurvedik açıdan Vata’yı temsil etmektedir. Yani serin havalarda tüm bünye tiplerinde Vata genel nitelikleri baskınlaşma eğilimindedir. Aşağıdaki tüm öneriler Vata’mızı dengede tutmaya yöneliktir;

Sonbahar&Kış Aylarında Dikkat Edilecek Başlıca Unsurlar

Vata Dengeleyici Menü Seçimlerine Ağırlık Verin:  Tatlı, Tuzlu ve Ekşi Gıdalar (Aşağı Bkn: Ayurvedik Tat Grupları)

Öğününüzü asla sadece salata ile geçiştirmeyin. Sebze veya baklagil çorbaları gibi içinde sıcak yemek bulunduran, sindirim sistemini sakinleştirerek, hazmı kolaylaştıran menü seçimleri yapın.

Yemek pişirirken baharatlardan bolca zencefil tozu, karabiber, tarçın ve kimyon kullanın.

Yemeklerinizi huzur bulduğunuz alanlarda yeyin.

Stresli ve üzgünken yemek yemeyin.

Gün boyunca yudumluyarak sıcak su tüketin.

Zencefil ve kakuleli ılık bitki çayları tüketin.

Gündelik rutine önem verin ve rutininizi bozmayın.

Gece 22.30 civarı yatağa gidin ve sabah kalkış saatleriniz de aynı olsun.

Sabah ve akşam günde iki defa yarım saat meditasyon yapın.

Haftada en az iki defa omurilik sağlınıza yönelik  bir fiziksel aktivitede bulunun: Yoga, aletli pilates gibi.

Mevsime göre giyinin, özellikle ayaklarınızı ve kafanızı sıcak tutun.

Kıyafet seçimlerinizde sıcak renkler olan toprak renkleri ve pastel tonları tercih edin.

İş yerinizde ve evinizde oturma odanız veya yatak odalarınıza koyacağınız buhurdanlıklarda çiçeksi, meyvemsi, ılık, tatlı ve ekşi aromalar olan lavanta, sedir ağacı, fesleğen, defne, tarçın, limon, portakal, adaçayı, karanfil,  vanilya vb. organik öz yağlar kullanın.

Sonbahar&Kış Aylarında Sakınılacak Başlıca Unsurlar

Vata’yı yükseltici  buruk, yakıcı ve acı tatları dikkatli ve az tüketin  (Aşağı Bkn: Ayurvedik Tat Grupları)

Soğuk ve buzlu içecekler tüketmeyin

Öğün atlamayın

Kuru ve hafif gıdaları tercih etmeyin ( kraker, patlamış mısır, leblebi, sadece bir salata vb.)

Salt çiğ beslenmeden sakının

Kimyasal asitli, mısır şurubu barındıran ve çok işlem görmüş gıdalardan sakının

Kafein, nikotin ve diğer uyarıcıları hayatınızdan uzaklaştırın

Alkol tüketiminizi azaltın

Geceleri geç yatmayın

İnce giyinerek soğuk hava ve rüzgara maruz kalmayın

Bütün gün ofis ya da evde hareketsiz kalmayın, kendinize hareket alanları yaratın.

 

 

 

 

 

 

 

 

AYURVEDİK 6 TAT GRUBU

 

TAT

GIDA KAYNAKLARI

LEZZET ESASLARI

ZİHİN-BEDEN FİZYOLOJİSİ ÜZERİNE ETKİSİ

Tatlı

Tahıl, makarna, pirinç, ekmek, süt mamülleri, yağlar, kabuklu yemişler, nişastalı sebzeler, süt, et, tavuk, balık, şeker, bal, pekmez

Karbonhidratlar, protein, yağ

Vücut üzerinde yatıştırıcı

etki ve tatmin yaratır.

Vücut kütlesini oluşturur. Besleyici ve dokuları oluşturur.

Ekşi

 

Turunçgiller, çilek, domates, yoğurt, peynir, salamura gıdalar,sirke, turşu, salata sosu, alkol

Organik asitler: askorbik asit, sitrik asit, asetik asit

İştah açar ve sindirime

yardımcı olur.

Tuzlu

 

Tuz, soya sosu, tuzlu etler, balık , işlemden geçirilmiş gıdalar, soslar

Mineral tuzları

Laksatif, sakinleştirici,

sindirime yardımcı .

Yakıcı (pungent)

 Tüm biber çeşitleri, soğan, sarımsak, karanfil, zencefil, hardal, pırasa, turp, fesleğen, kekik

Uçucu yağlar

 

Sindirimi uyarıcı, detoks yapıcı, tıkanıklıkları temizleyici (terletici ,sinüs yollarını açıcı vb.)

 Acı

(bitter)

 

Yeşil yapraklı ve sarı renkli sebzeler, lahana, kereviz, brokoli, brüksel lahanası, pancar, Aloe Vera,kahve,zeytin,kakao

Alkaloidler veya glikozitler

Detoks yapıcı, iltihap önleyici

 Buruk (astringent: batıcı)

 

Mercimek, kuru fasulye, yeşil elma, üzüm kabukları, karnabahar, nar, çay.

Tanenler, Lifler

Şifalandırıcı, kurutucu, düzenleyici

 

 
Toplam blog
: 17
: 1523
Kayıt tarihi
: 16.04.13
 
 

‘Chopra Center University ’ eğitmenlerinden,  ülkemizin ilk ve tek  Ayurvedik Yaşam Eğitmeni ..