- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Mevsimsel geçişlerde sağlığımızı ve enerjimizi nasıl koruyabiliriz?
Mevsimsel geçişlerde gündelik rutinlerimize yaşam kalitemizi koruyacak ve yükseltecek yenilerini eklemenin uzun vadeli getirileri sizi oldukça şaşırtabilir. Bütünsel Sağlık alanında uzmanlaşmaya karar verdikten sonra ayurvedik yapıma uygun olarak yaşamıma eklediğim günlük rutinlerin, oldukça hızlı ve etkili bir şekilde genel sağlık ve zindelik halime ivme kazandırmasının ardından, ufacık gibi gözüken yeni bir rutinin bile ne kadar önem arz ettiğini idrak etmiştim.
Mevsimsel geçişlerde, özellikle de sıcak yaz günleri sonrasında gelen serin havalara alışırken çoğumuzun ağına düştüğü nezle, grip, halsizlik, baş ağrısı ve migren atakları, sindirim sistemi bozuklukları ve iştah dengesizlikleri gibi yaşam kalitemizi düşüren nitelikleri bertaraf etmek için sizlerle uygulaması son derece basit ama etkileri de bir o kadar güçlü ayurvedik öneriler paylaşmak istiyorum.
Sonbahar ve kış aylarında doğaana kuru, soğuk, serin, hafif, rüzgarlı ve sert özelliklerini ortaya çıkarır. Bu nitelikler ayurvedik açıdan Vata’yı temsil etmektedir. Yani serin havalarda tüm bünye tiplerinde Vata genel nitelikleri baskınlaşma eğilimindedir. Aşağıdaki tüm öneriler Vata’mızı dengede tutmaya yöneliktir;
Sonbahar&Kış Aylarında Dikkat Edilecek Başlıca Unsurlar
Vata Dengeleyici Menü Seçimlerine Ağırlık Verin: Tatlı, Tuzlu ve Ekşi Gıdalar (Aşağı Bkn: Ayurvedik Tat Grupları)
Öğününüzü asla sadece salata ile geçiştirmeyin. Sebze veya baklagil çorbaları gibi içinde sıcak yemek bulunduran, sindirim sistemini sakinleştirerek, hazmı kolaylaştıran menü seçimleri yapın.
Yemek pişirirken baharatlardan bolca zencefil tozu, karabiber, tarçın ve kimyon kullanın.
Yemeklerinizi huzur bulduğunuz alanlarda yeyin.
Stresli ve üzgünken yemek yemeyin.
Gün boyunca yudumluyarak sıcak su tüketin.
Zencefil ve kakuleli ılık bitki çayları tüketin.
Gündelik rutine önem verin ve rutininizi bozmayın.
Gece 22.30 civarı yatağa gidin ve sabah kalkış saatleriniz de aynı olsun.
Sabah ve akşam günde iki defa yarım saat meditasyon yapın.
Haftada en az iki defa omurilik sağlınıza yönelik bir fiziksel aktivitede bulunun: Yoga, aletli pilates gibi.
Mevsime göre giyinin, özellikle ayaklarınızı ve kafanızı sıcak tutun.
Kıyafet seçimlerinizde sıcak renkler olan toprak renkleri ve pastel tonları tercih edin.
İş yerinizde ve evinizde oturma odanız veya yatak odalarınıza koyacağınız buhurdanlıklarda çiçeksi, meyvemsi, ılık, tatlı ve ekşi aromalar olan lavanta, sedir ağacı, fesleğen, defne, tarçın, limon, portakal, adaçayı, karanfil, vanilya vb. organik öz yağlar kullanın.
Sonbahar&Kış Aylarında Sakınılacak Başlıca Unsurlar
Vata’yı yükseltici buruk, yakıcı ve acı tatları dikkatli ve az tüketin (Aşağı Bkn: Ayurvedik Tat Grupları)
Soğuk ve buzlu içecekler tüketmeyin
Öğün atlamayın
Kuru ve hafif gıdaları tercih etmeyin ( kraker, patlamış mısır, leblebi, sadece bir salata vb.)
Salt çiğ beslenmeden sakının
Kimyasal asitli, mısır şurubu barındıran ve çok işlem görmüş gıdalardan sakının
Kafein, nikotin ve diğer uyarıcıları hayatınızdan uzaklaştırın
Alkol tüketiminizi azaltın
Geceleri geç yatmayın
İnce giyinerek soğuk hava ve rüzgara maruz kalmayın
Bütün gün ofis ya da evde hareketsiz kalmayın, kendinize hareket alanları yaratın.
AYURVEDİK 6 TAT GRUBU
TAT |
GIDA KAYNAKLARI |
LEZZET ESASLARI |
ZİHİN-BEDEN FİZYOLOJİSİ ÜZERİNE ETKİSİ |
Tatlı |
Tahıl, makarna, pirinç, ekmek, süt mamülleri, yağlar, kabuklu yemişler, nişastalı sebzeler, süt, et, tavuk, balık, şeker, bal, pekmez |
Karbonhidratlar, protein, yağ |
Vücut üzerinde yatıştırıcı etki ve tatmin yaratır. Vücut kütlesini oluşturur. Besleyici ve dokuları oluşturur. |
Ekşi |
Turunçgiller, çilek, domates, yoğurt, peynir, salamura gıdalar,sirke, turşu, salata sosu, alkol |
Organik asitler: askorbik asit, sitrik asit, asetik asit |
İştah açar ve sindirime yardımcı olur. |
Tuzlu |
Tuz, soya sosu, tuzlu etler, balık , işlemden geçirilmiş gıdalar, soslar |
Mineral tuzları |
Laksatif, sakinleştirici, sindirime yardımcı . |
Yakıcı (pungent) |
Tüm biber çeşitleri, soğan, sarımsak, karanfil, zencefil, hardal, pırasa, turp, fesleğen, kekik |
Uçucu yağlar |
Sindirimi uyarıcı, detoks yapıcı, tıkanıklıkları temizleyici (terletici ,sinüs yollarını açıcı vb.) |
Acı (bitter) |
Yeşil yapraklı ve sarı renkli sebzeler, lahana, kereviz, brokoli, brüksel lahanası, pancar, Aloe Vera,kahve,zeytin,kakao |
Alkaloidler veya glikozitler |
Detoks yapıcı, iltihap önleyici |
Buruk (astringent: batıcı) |
Mercimek, kuru fasulye, yeşil elma, üzüm kabukları, karnabahar, nar, çay. |
Tanenler, Lifler |
Şifalandırıcı, kurutucu, düzenleyici |