Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Meyan kökü, Çuha çiçeği, Hatmi, Anason

Meyan kökü, Çuha çiçeği, Hatmi, Anason
 

Anason bitkisi ve tohumu


Bitkilerle modern tedavi

MEYANKÖKÜ , ÇUHAÇİÇEĞİ KÖKÜ , HATMİ KÖKÜ , ANASON TOHUMU

Alman resmi gazetesinde 11.03.1992 tarihinde yayınlanarak ( Heftnummer:49, ATC-Code:R07AX) modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir. Doktor reçetesine göre eczanelerde hazırlanmaktadır.

Etkileri: Balgamın sulandırılarak kolayca dışarı atılmasını sağlar, kramp giderici ve mikrop öldürücüdür, yanma hissini giderir, kaygan dokuda ( Mukoza) mantar üremesini engeller.

Kullanıldığı yerler: Soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolları hastalıkları ve bunun sonucu olan kuru öksürük halinde kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: 1- Günde 100 mg glycyrrhizin’e kadar, anason ve anethole hassas kişilerde deri, solunum yolları ve sindirim sistemi allerjisi olanlarda kullanılmamalıdır. 2- Günde 100 mg glycyrrhizin’den fazla miktarda; karaciğer sirozu, karaciğerdeki safra sistemi hastalıkları, potasyum düşüklüğü, ağır böbrek yetmezliği, hamilelik ve emzirme dönemi, anason ve anethole karşı hassasiyet halinde kullanılmamalıdır.

İstenmeyen Etkileri: 1- Günde 100 mg glycyrrhizine kadar kullanımda, deri, solunum yolları ve sindirim sistemi alerjisi, bulantı ve mide şikayetleri görülebilir. 2- Günde 100 mg glycyrrhizine’den fazla kullanımda; uzun süreli ve fazla miktarda kullanılırsa potasyum kaybına bağlı olarak yüksek tansiyon ve vücutta su birikmesi (ödem), kas zayıflığı görülebilir. Deri, solunum yolları ve sindirim sistemi alerjisi, bulantı ve mide şikayetleri meydana gelebilir.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Günlük 100 mg glycyrrhizin’e kadar kullanımda yok. Birlikte kullanılan diğer ilaçların emilimi engellenebilir. Günde 100 mg glycyrrhizin’den fazla kullanılması halinde; idrar artırıcı (Thiazid vb.) ilaçlarla potasyum kaybı artar. Potasyum kaybına bağlı olarak digitalisglikosidlerine hassasiyet artar.

Kullanım miktarı: Hatmi kökü günde 6 gr kullanılmalıdır. Meyankökü, Çuhaçiçeği kökü ve Anason tohumu ilgili bölümlerinde belirtilen her birisinin günlük kullanım miktarlarının % 30-50 ‘si kadarı birlikte kullanılır.

Örnek bir karışım şöyle olabilir:

Hatmi kökü (kıyılmış) 60 gr

Anason tohumu 15 gr

Çuhaçiçeği kökü (kıyılmış) 15 gr

Meyankökü (kıyılmış) 30 gr

Hekim nedenini belirterek Anason tohumu ve Çuhaçiçeği kökü miktarlarını değiştirebilir.

Kullanım şekli: 1 yemek kaşığı karışım dövülerek fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülür, içilir. Günde 3-4 fincan çayı taze hazırlanarak içilebilir.

Kullanım süresi: Hekim tavsiyesi olmadan 4-6 haftadan uzun süreli olarak kullanılmamalıdır.

Kaynak:

Alman Kanunlarına Göre Düzenlenip İzin Verilen

BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ Pratik Uygulamalar Gonca Yayınevi, İstanbul 2009 ISBN: 978-9944-790-31-4

0212 5285076-5286005

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..