Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '11

 
Kategori
Genel Sağlık
Okunma Sayısı
1261
 

Meyan kökünün modern kullanımı

Meyan kökünün modern kullanımı
 

Şekerden 50 kat tatlıdır


FİTOTERAPİ 

MEYAN (Glycyrrhiza glabra L.) 

Diğer ismi: Piyan. 

Bitki: Anadolu ve Akdeniz ülkelerinde yetişir. 30-200 cm yükseklikte çok yıllık bir bitkidir. Önce uzun güçlü bir kök oluşur, sonra yan kökler meydana gelir. Sürgünler her yıl yenilenir. Yapraklar 20 cm kadar uzunlukta ve parçalıdır, 5-9 yaprakçıklıdır. Yaprak koltuklarında çiçekleri bulunur, yaz başında açar, açık maviden violeye kadar renk alır. Meyvesi 2 cm uzunluğunda kabukludur ve 3-5 adet kahverengi böbrek şeklinde tohumu vardır. Kökü 0, 5-2, 5 cm çapında, 15-50 cm uzunluğunda silindirik çubuklar halindedir, dışında kahverengi bir kabuk bulunur, kabuk soyulduğunda sarı renkli odunsu iç kısım görülür. Kokusu özeldir, tadı önce tatlı sonra acımsıdır. Pancar şekerinden 50 kat daha tatlıdır. 

ilaç etkili kısm: Soyulmuş veya soyulmamış halde kurutulmuş kökleri kullanılır. Köklerde % 20-25 oranında suda çözünen maddeler bulunur. Bilefliminde; glycyrrhizinin potasyum ve kalsiyum tuzları, flavonoid, flavon, isoflavon, phytosterol, cumarin bulunur. 

Etkisi : Ülserin iyileşmesini hızlandırır, balgamı yumuşatır ve kolaylıkla dışarı atılmasını sağlar, kramp gidericidir. 

Kullanıldığı yerler: Üst solunum yolları enfeksiyonlarında, mide ve onikiparmak ülserlerinde kullanılır. 

Kullanılmaması gereken haller: Hamilelikte kullanılmaz. Karaciğer ve böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon ve potasyum eksikliğinde kullanılmamalıdır. 

İstenmeyen etkileri: Uzun süre ve fazla miktarda kullanılırsa potasyum kaybına bağlı olarak yüksek tansiyon, vücutta su birikmesi (ödem) meydana gelebilir. 

İlaçlarla uyumsuzluğu: Potasyum kaybı diğer ilaçlarla (Thiazid ve tuz kaybına yol açan idrar artırıcılar) artar. Potasyum kaybı digitalis glikosidlerin kalbe etkisini artırır. 

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 5-15 gr kurutulmuş kök. 

Kullanım şekli: Çayı şöyle hazırlanır: ince kıyılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı meyan kökü bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 5 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 3 defa yemeklerden sonra birer fincan çayı içilebilir. 

Kullanım süresi: 4-6 haftadan daha uzun süreli kullanılmaz, hekim tavsiyesi ile süre uzatılabilir. 

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 157
Toplam yorum
: 26
Toplam mesaj
: 15
Ort. okunma sayısı
: 4459
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster