Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '13

     
    Kategori
    Bebek - Çocuk
     

    Meyve suları bebeklerde kilo ve boy kısalığını tetikliyor

    Meyve suları bebeklerde kilo ve boy kısalığını tetikliyor
     

    Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Hastanesi Çocuk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. DR. Asım Gültekin Organik olmayan meyve sularının Bebeklerde kilo artışını tetiklediğini söyledi.

    Prof. Dr.Gültekin: Çocuğa meyve suyunun ihtiyacından fazla verilmemesi gerektiğini ve çocuğa meyve suyu verileceği zaman ise doğal meyve suyunun yani elde sıkılmış olanının verilmesi gerektiğini vurguladı. Çünkü, hazır olan meyve sularının uzun ömürlü olması için şeker, glikoz gibi katkı maddesi katıldığını bunların ise çocukta kilo artışı ğibi birtakım etkilere sebep olacağını açıkladı.

    6 aydan küçük olan bebeklere meyve suyu verildiği zaman, bebeğin anne sütünü daha az emeceğini bu yüzden de annenin sütünü yeteri kadar aktaramayacağını ve annenin sütünde zamanla azalma meydana geldiğini söyledi.

    Bebeklere meyve sularının yanlış verilmeye devam edildiği sürece "Pastös" denilen, görünüşte tombul ama sempatik sağlık bakımından ise sağlıksız çocuklar olacağını vurguladı.

    Ailelerin bebek sağlığı ve beslenmesi konusunda ise, bebeğin 15 günde veya ayda bir kontrole getirilmesi gerektiğini, çocuğun ağırlığının, boyunun ve baş çevresinin ölçülmesiyle çocukta beslenmenin yeterli olup olmadığına karar verilmesi gerektiğini belirtti.

    Annnelerin bebeği doğru beslenme açısından ise, ilk 6 ay anne sütünün yeterli olduğunu söyledi. 4 veya 5 aydan sonra ek gıdalara başlanabileceğini, ek gıdalar olarak ise: yogurt,yumurta sarısı, sebze püreleri, sebze çorbalarının kullanılabileceğini açıkladı.

    Akdeniz Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Artan' ın açıklamasında ise "''Yapılan araştırmalara göre günde iki su bardağından fazla meyve suyu tüketen oyun çocuklarında (2-6 yaş) boy kısalığı ve şişmanlık daha çok görülüyor. Günde iki su bardağından fazla meyve suyu içen çocuklar içmeyenlere göre 2 yaşında 3 santimetre, 5 yaşında ise 5.5 santimetre daha kısa boy ortalamasına sahip oluyorlar. İki su bardağından az içenlerin ancak üçte birinde, iki bardaktan fazla içenlerin ise yarısında şişmanlık görülüyor" dedi.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 673
    Kayıt tarihi
    : 22.08.13
     
     

    Okumayı ve araştırmayı seven biriyim. Fotoğraf çekmek hobilerim arasındadır. ..