Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '10

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
Okunma Sayısı
473
 

Meyvecilikte budama

Meyvecilikte budama
 

TARIM DANIŞMANI


Budama;

1-Durgun Dönem

2-Sürgün Dönem

3-Taç Budaması

diye üç başlık altında iceleyeceğiz.

1- Durgun Dönem;

Son baharın gelmesiyle bitkiler yapraklarını dökmeye başlarlar, uyku haline geçerler;bundan sonraki zaman diliminde bitkilerdeki fizyolojik işlevler yavaşlamaya başlar

Bu zaman dilimi içerisinde biz budamalar yaparız.

Ağacın uzun dallarını, obur dallarını, bazı ana dalları, kalabalık yapan dalları ve baharda ağacın bazı bölgelerinde dallar yapması için budamalar yaparız. Burada ayrıca meyve seyrelmesi gibi dal budamaları yapılır. Bu dönemde yapılan budamanın riski en azdır.

2-Sürgün Dönem;

İlkbaharın gelmesiyle ağacın gövdesinden çıkan taze sürgünlerin temizlenmesi, ağacın taç şeklini düzene sokmak, ağacın içini kapadan dalların belirli seviyeden kesilmesi, sıkışıklık yapan dalların alınması, yine meyve seyrelme amaçlı dal temizliğinin bitkinin dinlenme formuna geçinceye kadar yapılan budamalardır.

3-Taç Budaması;

Burada da ağaca ilk fidan ken verilen şeklin ağacın dallarının kuvvetlenerek kendini sabitleyinceye kadar yapılan şekil budamalarır.

NOT; Budama yaparken budama aletlerimizi sürekli siteril tutalım, ağacımızı koruma amaçlı mutlaka ilaçlamayapalım.Destek ve bilgi için "Tarım Danışmalarına" müracat ediniz.

Deniz GÜRBÜZ

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 13
Toplam yorum
: 1
Toplam mesaj
: 3
Ort. okunma sayısı
: 1996
Kayıt tarihi
: 25.03.10
 
 

Ziraat Mühendisi ( Agricultural Engineer ) Tarım Danışmanı ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster