Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

13 Nisan '10

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Meyvelerin ve Sebzelerin Önemi

Meyvelerin ve Sebzelerin Önemi
 


Meyvelerde ve sebzelerde sağlığa yararlı pek çok doğal madde mevcut. Aslında bunlara "doğal ilâçlar" demek hiç de yanlış olmaz...


Onların bünyesinde neler var neler... Vitaminler, mineraller, polifenoller, antosiyaninler, karetonoidler, indoller bunlardan yalnızca bazıları...


Son 50 yılda insanoğlunun yaptığı en büyük hatalardan biri bu doğal ilâçları gömezden gelmek, bu doğal eczaneye sırt çevirmek olmuştur...


Eskiye oranla çok daha az miktarda meyve ve sebze tüketiliyor. Sorun bununla bitse keşke... Şimdiki meyveler ve sebzeler de eski dönemlerden hayli farklı. Sadece lezzetleri kötü değil çünkü; içlerinde bulunan tüm yararlılar da azalmış vaziyette...


Toprakların acımasızca üretime zorlanması, kullanılan sentetik gübreler, böcek öldürücü kimyasal maddeler, kahrolası genetik müdahaleler nedenlerin başlıcaları...


Yâni hem az, hem de sağlıksız sebze ve meyve tüketimi oluyor...


Bunun sonucunda da şeker hastalığından kilo problemine, kalp-damar hastalığından felce, kanserden Alzheimer'e kadar pek çok hastalıkta oranlar artış gösteriyor...


Sebze ve meyveyi az tüketmenin bağışıklık sistemini zayıflattığı, enfeksiyon hastalıklarının sıklığını arttırdığı da kesin olarak bilinmekte. Meyve-sebze yemeyen çocuklar daha zor ve geç büyüyorlar, daha sağlıksız yetişiyorlar...


Meyve-sebze yemeyen yaşlılarda ise kabızlık, yorgunluk, enfeksiyonlara sıkça yakalanmak, bellek kaybı başta olmak üzere birtakım sağlık sorunları daha da artıyor...


Bu sebeple bütün olanaklar zorlanmalı, beslenme plânında sebze ve meyvelere daha fazla yer ayırmalı, mümkün olduğunca da taze ve olgunken tüketilmeli. Devamlı aynı türleri yemek yerine çeşitlendirme yoluna gidilmeli...


Önceliği mümkünse elma, kiraz, nar, siyah erik, yaban mersini, çilek, kızılcık, böğürtlen ve ahududuya vermeli... Ardından üzüm, kayısı, kırmızı greyfurt, mandalina, portakal, armut ve şeftali gelmeli. Daha sonraki tercihler içerisinde kivi, muz ve nektarin ile karpuz ve kavun olabilir...


Sebzelerin tümünün ayrı bir önemi var lâkin ıspanak, pazı, fasulye, bezelye, karnabahar, lahana, bakla, patlıcan, bal kabağı, yer elması ve domates öncelikli olmalı...


Mümkün olduğunca renkli olanlar tercih edilmeli. Zira renk koyulaştıkça antioksidan kazanımı çoğalacak, mevsiminde yenildiği takdirde daha fazla vitamin ve mineral vücuda depolanacaktır. Önemli bir nokta ise az pişmiş, olabildiğince çiğ tüketilmeleri...


Unutulmamalı ki, daha fazla sebze ve meyve tüketmek, daha az kalp hastalığı, kilo problemi, hipertansiyon, kanser; daha güçlü bağışıklık sistemi, daha sağlıklı yaşlanma ve daha güçlü çocuklar anlamına geliyor.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..