Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Mezar taşları araştırması

Mezar  taşlarındaki , insanların ölüm karşısında aldıkları tutumu, ölüm karşısında hissettikleri  düşünceleri araştırmak insanı değişik duygulara sevk ediyor

Aslında bakacak olursak, mezar taşları insanların sözlü ve yazılı geleneklere bağlılığını bizlere anlatmaktadır. Ölüm gibi hayatın son bulduğu,bir anlamda yokluğun ve diğer bir hayatın başladığı bu mühim meselelerde, insanların neden, niçin öldükleri, hayattan ne bekledikleri ve ne buldukları, hayat karşısında ki tavırları açık bir şekilde mezar taşlarında belirtilmektedir. İnsanların kendilerini ifade etmede ne kadar istekli oldukları da bu taşlardan çıkarılabilecek bir düşüncedir.

Bütün bunları göz önünde bulunduracak olursak insanların, ölüm  gibi acı bir olayda dahi dünya hayatında ki işlerini, yaşamlarını aktarmak istedikleri açık bir şekilde gözler önüne serilmektedir. Mezar taşlarında ki yazılar halkın söz dağarcığının ne kadar geniş olduğunu bize göstermektedir.

Mezar taşlarında ölüm ile dışa vurulan duygular, insanların hayatlarının ölüm  ile karşılaşınca nasıl bir şekil aldığı açıkça görülmektedir. Mezar taşları bize insanların pişmanlıklarını, hayat karşısında ki    beklentilerini ve hayattan ne öğrendiklerini verebilir

Mezar taşları;  simgelerin kaybolmasını engellemek ve bir sonra ki nesillerle kendilerinden önce ki insanların , ölüm gibi mühim bir olayda mezarlarında ne gibi yazılar olduğunu göstermesi bakımından önemlidir.

Yazıların dış etkenlerden etkilenmesini engellemek için yazan kişiler taşlarının dış etkenlerden en az etkilenenlerini seçmişlerdir.  Bu yüzden Osmanlı Devleti zamanından kalmış eski yazılı taşlara da ulaşılmıştır. Bu taşların bir süre sonra yok olup gitmesini engellemek Türk Kültür’ü için de önemli bir vazife olacaktır. Ayrıca eski yazılı taşlar ile yeni yazılı taşlarının karşılaştırılmasıyla da zamanlar arasında ki fark göz önüne alınarak, ölüm ile ilgili düşüncelerin ne gibi değişikliklere uğradı ve nelerden etkilendiği öğrenilebilir.

Mezar taşlarında insanların ne olursa olsun, yaşları kaç olursa olsun neden ölürse ölsünler, yaşama daha doyamadıkları açıkça görülmektedir. İnsanlar ölümle birlikte hayatın onlara oynadığı bu son oyunu mezar taşlarında acıklı veya komik bir şekilde anlatmaktadırlar. İnsanların tabîatı gereği geride bir şeyler bırakma arzusu ile mezar taşlarına yazılar yazdırdıklarını görüyoruz. Bu yazılardan, kalanların bir ders çıkarması önemli bir amaçtır.

İnsanların yol göstericiliği ölümlerinde bile devam eden bir davranıştır. Bu yüzden mezar taşlarında hayatın belli kesitleri ve dönemleri anlatılmıştır

 
Toplam blog
: 9
: 1349
Kayıt tarihi
: 08.12.12
 
 

Celal Bayar Üniversitesi Türk Dili Ve Edebiyatı mezunuyum. 2.Dünya Savaşı konusunda araştırma yap..