Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '16

 
Kategori
Sağlık
 

Mide ilaçları kemik erimesi riskini artırıyor!

Mide ilaçları kemik erimesi riskini artırıyor!
 

EndoBridge® Kongresi Amerikan Endokrin Derneği, Avrupa Endokrinoloji Derneği ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından düzenlendi. Kongrede, diyabet, obezite, lipid bozuklukları, tiroid, kemik ve osteoporoz, hipofiz, böbreküstü bezi, nöroendokrin tümörler, kadın ve erkek üreme endokrinolojisi dâhil olmak üzere tüm hormon ve metabolizma hastalıkları ele alındı.  
 
EndoBridge® Kurucu Başkanı Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, ‘’Dünyada 50 yaş üstü her 3 kadından ve her 5 erkekten biri osteoporoza yani kemik erimesine bağlı kırığa maruz kalıyor. Erkekte kırık riski prostat kanseri riskinden yüzde 27 daha fazla.’’ dedi.
 
Her Üç Saniyede Bir Kişide Kırık Oluyor
Dünyada yıllık kırık sayısının yaklaşık 9 milyon olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldız, her üç saniyede bir kişide kırık olduğunu ifade etti. Bir kez kırık olduğunda ise yeniden kırık olma riskinin yüzde 85’den fazla olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yıldız, Osteoporoz risk faktörlerini şu şekilde sıraladı: 
Genetik yatkınlık – Anne ya da babada kırık öyküsü kişinin kırık riskini kemik yoğunluğu ölçümünden bağımsız artırıyor
Hareketsizlik
Sigara 
Alkol
Uzun süreli steroid kullanımı
Uzun süreli proton pompa inhibitörü (mide ilacı) kullanımı
Düşük vücut ağırlığı
Genç kadınlarda aşırı egzersiz, az beslenme ve adet görememe durumu
Düşme
 
Avrupa Birliği ülkelerinde osteoporoz tedavisinin yıllık maliyetinin yaklaşık 40 milyar Euro olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yıldız, bu rakamın yüzde 66’sının akut, yüzde 29’unun uzun dönem kırık bakımı, yüzde 5’inin ise osteoporoz ilaçlarının teşkil ettiğini belirtti.
 
Kemik Erimesinde İlaç Yan Etkilerine Dikkat 
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Gönen ise birçok ilacın osteoporoz riskini artırdığını kaydederek, şunları söyledi: “Özellikle birçok branşın kullandığı glukokortikoidler dediğimiz kortizon, osteoporoz riskini artıran ilaçlardan bir tanesi. Yine tiroid hormon tedavisinde gereğinden fazla tiroid hormonu kullanımı da osteoporoz riskini artıyor. Osteoporoz hem kadında hem de erkekte görülebiliyor. Özellikle menopoz sonrası kadınlarda süreç daha hızlı ilerliyor. Özellikle minimal travma ile kırık yaşayanların ayrıntılı araştırılması gerekir.”
 
Mide İlacı Kullanımı ya da Kortizon Kullanımı Osteoporozu Hızlandırıyor
Endokrinoloji uzmanları tarafından mutlaka osteoporozun nedeninin araştırılması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Gönen, bir takım hormonal hastalıkların ya da tedavilerin süreci hızlandırabildiğini söyledi. Bu durumun Hipogonadlarda (cinsiyet hormonu eksikliği) daha sık görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Gönen, “Ailede osteoporoz ve kalça kırığı olanlarda, sigara ve alkol kullanımı başlıca risklerdendir. Bu nedenle, ikincil nedenlerle osteoporoza yol açabilen hastalıklar araştırılmalı. Bazı ilaçlar osteoporoza yol açabiliyor. Mesela uzun süreli proton pompa inhibitörü (mide ilacı) kullanımı ya da steroid (kortizon) kullanımı osteoporozu hızlandırıyor” diye konuştu.  
 
D Vitamini Efsanelerine Kanmayın 
Kemiğin statik bir organ olmadığını anlatan Prof. Dr. Gönen, şu bilgileri verdi: “Kemik organizmadaki en dinamik organlardan bir tanesi. Kemikte sürekli kemik yapımı ve yıkımı dengeli şekilde gider. Osteoporozda koruyucu hekimlik ve düzenli egzersiz çok önemlidir. Kalsiyum ve D vitamini seviyelerinin dengede tutulması gerekir. D vitamini efsanelerine kanmayın. Fazla alındığında böbrek taşı oluşumu gibi sakıncaları vardır. D vitamini, vitamin görünümlü hormon dediğimiz hormondur.”
 
Kalsiyumu kemiklerden kana çeken bir takım hastalıklar olduğunu belirten Prof. Dr. Gönen, “Parathormon fazlalığı kalsiyumu kana çekiyor. Paratiroid bezlerinin büyümesi parathormonu artırıyor. Kırıkların oluşmasına neden olabiliyor” şeklinde konuştu. 
 
 
 
 
Toplam blog
: 188
: 108
Kayıt tarihi
: 16.10.15
 
 

Gazeteci, Biyolog, Konuşmacı ve Sosyal Medya Danışmanı, Kokuyla Keşfet ve  Sağlık Haberlerine Far..