Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Mide ve barsak kanserine önlem

Mide ve barsak kanserine önlem
 

Çörekotu bitkisi


HELİCOBACKTER PYLORİ

Mide ve onikiparmak barsak hastalıklarının büyük bir bölümü iltihaplanmaya neden olan “helicobackter pylori” bakterisi etkisiyle ortaya çıkar.

Bu bakteri sadece insanda bulunur ve ağız yoluyla bulaşır, mide kaygan dokusundaki (Mukoza) hücrelere yerleşir. Gastrit ve ülserin başlıca nedenidir. Onikiparmak bağırsağı, safra kesesi, pankreas ve karaciğere de yayılması nedeniyle bu bakteri daha da tehlikeli hale gelir. Onikiparmak bağırsağı hastalıklarının %95 inin bu iltihaplı hastalığın bulaşması sonucu meydana geldiği bildirilmektedir. Hastalığın ilerlemesi halinde kanser meydana gelmektedir.

Bu hastalığın tedavisinde Almanya’da 3 antibiyotik ilaç birlikte kullanılmaktadır. Antibiyotiklerin vücuttaki tahribatı bilinmektedir.

Hastalığın başlangıç döneminde çörekotu faydalı olmaktadır. İlerlemiş dönemde uygulanan tedaviler sırasında çörekotu yenmesi önemli bir destek sağlamaktadır, tedaviyle uyumsuzluk göstermez.

Çörekotunun günlük kullanım miktarı toplam 15 gr dır, bu miktar üçe bölünerek yenir. Bir hafta süreyle günde 15 gr çörekotu yenir, sonra 15 gün süreyle günde 30 gr çörekotu yenir ve daha sonra günde 15 gr çörekotu yenerek devam edilir.

Çörekotu midenin boş olduğu sabah-öğle arası, ikindi vakti ve gece yatmadan 30 dakika önce yenmelidir.

Şikayetler bir ayda azalır veya ortadan kalkabilir. Vücudun kendini tamir etmesi ve hastalığı tekrarlamaması için 8-10 ay çörekotu yemeye devam edilmesi önerilir.

Uygulama; Hastalığın seyrinin bilinmesi açısından hekim kontrolünde yapılmalıdır.

Hastalığın bulunmaması halinde koruyucu, önleyici olarak çörekotu yenebilir. Önlem almak kolay, zahmetsiz ve ucuzdur.

Çörekotunun kullanımı konusunda bu blogdaki “Çörekotu nasıl yenmeli” makalesi okunabilir. Gastrit ve ülser varsa ilgili makaleler dikkate alınmalıdır.

Not:

1- Hamilelik döneminde çörekotu yenmesi tavsiye edilmez, hamile kalındığında çörekotu kullanımına son verilir, doğuma bir hafta kala çörekotu yemeye başlanır ve emzirme süresince devam edilir.

2- Öğütülmüş olarak satılan çörekotu kesinlikle yenmemelidir, kanser yapabilir.

3- Çörekotu doğal oranda yeterli miktarda omega-3 ihtiva eder, ilave olarak omega-3 takviyeli gıdalar yenmemelidir.

Kaynaklar:

1-Dr. Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2, (0212) 5285076-5286005.

2-Tıp yayınları portalı “ Pubmed” sitesinde “Nigella sativa” araması yapılırsa çörekotu konusunda bilimsel çalışmalara ulaşılabilir.

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..