Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Doç Dr Tayfun Türkaslan Ameliyatla Migren Tedavisi

http://blog.milliyet.com.tr/migrenameliyati

08 Mayıs '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Migren ameliyatı ile kalıcı tedavi artık mümkün

Migren ameliyatı ile kalıcı tedavi artık mümkün
 

Yıllarca dayanılmaz migren ağrılarıyla yaşamak zorunda kalan birçok hasta İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz migren ameliyatı ile migrensiz bir yaşama merhaba diyorlar.


Ağrı kesicilerin ve botoks’un geçici tedavi yöntemi olarak kullanıldığı kronik migren hastalığında ameliyatla elde edilen kalıcı tedavi, karanlık odalarda ve acil servislerde migren ataklarının geçmesini bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı oluyor.

Amerika’da son 15 yıldır yürütülen bilimsel çalışmalar kapsamında yapılan kronik migren ameliyatlarında hastaların yüzde 90’ında kalıcı iyileşme sağlandı. Migrenin cerrahi tedavisinin Cleveland’dan Prof. Dr. Bahman Guyuron’un üst göz kapağı ve alın germe estetiği sonrasında bazı hastalarında migrenin de ortadan kalktığını fark etmesiyle keşfedildi. Migreni kalıcı olarak sonlandıran bu tedavi yöntemi Amerika’dan sonra Avrupa’daki belirli tıp merkezlerinde ve son birkaç yıldır Estetikport Cerrahi Merkezi’nde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Migren kurtulmak artık apandisit ameliyatı kadar kolay

Migreni tamamen ortadan kaldıran kesin bir tedavi yöntemi bugüne kadar yoktu. Koruyucu ve önleyici ilaç tedavisi ile hastalık kontrol altında tutulmaya çalışılıyor. Hastalık bir süre sonra ilaçlara direnç gösterebiliyor. Dirençli migren vakalarında hastalar atakların kendiliğinden geçmesini beklemek zorunda kalıyorlar. Uzun süreli ilaç kullanımının ciddi yan etkileri göz, böbrek, mide ve diğer organlarda önemli hastalıklara yol açabiliyor.

Tesadüfen bulunan cerrahi tedavi ile 15 yıl öncesine kadar tamamen sona erdirilemeyen ve ağrı kesici ilaçlarla ömür boyu süren migren rahatsızlığında tıpkı apandisit ameliyatındaki gibi yüksek bir başarı oranı yakalandı. Migren ameliyatı tıp dünyasında çocuk felcine çare bulunmasına benzer bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Migrenin tedavisinde FDA tarafından onaylanan ve Dünya Başağrısı Tedavi Birliği tarafından önerilen botoks, yani onobotulinum toksin-A enjeksiyonu ağrı ve atakları geçici bloke etmek için uzun yıllar uygulanmaktadır.

Migren tedavisindeki cerrahi yöntem aslında botoks’un sağladığı geçici etkiyi kalıcı hale dönüştürerek ağrıyı birçok hastada tamamen sonlandırıyor. Ameliyattan kalıcı fayda gören diğer hasta grubunda ise ağrı şiddeti, süresi ve atakların sıklığında yüzde 50’nin üzerinde, hatta yüzde 80’e varan kalıcı iyileşmeler elde ediliyor. Bugün gelinen noktada migren hastalığında botoks’u artık geçici bir tedavi yöntemi yerine tanı yöntemi olarak kullanıyoruz.

Ameliyata uygun hasta adaylarının özellikleri

Migren hastalarının bize sıklıkla şu soru yönetilmektedir: “Yıllardır migren hastasıyım, ameliyat ile kesin tedavi olur muyum gerçekten?”

Bu soruya, “migren ameliyatından şifa görecek hastaların özelliklerini” açıklayarak yanıt veriyoruz.

Migren ameliyatına uygun hasta kriterlerinde aradığımız ilk şart, muayene gelen hastaya bir nörolog tarafından migren tanısının konmasıdır. Hastanın, şu ana kadar uygulanan tedavi yöntemlerinden yeterli faydayı görmemesi, migren atak ve ağrılarının zamanla ilaçlara direnç göstermesi, ağrıların ayda ortalama 15 gün sürmesi, gerekli gördüğümüz hastamıza uyguladığımız botoks testine olumlu yanıt verilmesi, daha önce uygulanan botoks enjeksiyonundan geçici fayda görülmesi gibi kriterlerin varlığında hasta migren ameliyatından fayda görmektedir. Ayrıca tıpkı migren gibi kendiliğinden başlayan stres ya da gerilim tipi baş ağrılarını da migren ameliyatı ile kalıcı olarak tedavi edebiliyoruz.

Ameliyatın beyinle ilgisi yok

Migren ameliyatını, saçlı deri ile kafatası arasında mikro kameraların desteğinde endoskopik teknikle yani kapalı ameliyat yöntemiyle gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle migren ameliyatının beyinle hiçbir ilgisi yoktur. Beyinde bir yan etki kesinlikle sözkonusu değildir.

Ameliyat nasıl yapılıyor?

Ameliyattaki temel tedavi prensibi, migreni tetikleyen duyusal sinirlerin serbestleştirip rahatlatarak ağrının ortadan kaldırılmasıdır. Cerrahi tedavide migrenin yayıldığı değil, başlangıç bölgesine işlem yapıyoruz. Migren atakları temel olarak alın, şakak, burun ve ense bölgesinde ortaya çıkıyor. Alın migreninde üst göz kapağı kıvrımından ya da saçlı deriden açılan 1 santimlik kesiden girerek tedaviyi gerçekleştiriyoruz. Özel aletler yardımıyla migren atağını başlatan sinirleri sıkıştıran kaslara müdahale ederek sinirleri serbestleştirip rahatlatıyoruz. Migreni ortadan kaldıran bu müdahale Prof. Dr. Guyuron tarafından göz kapağı estetiği sırasında tesadüfen bulunmuştu. Eğer hastanın şakak ya da ense bölgesinde migreni varsa o zaman saçlı deriden girerek yine aynı yöntemle baskı altında atakları tetikleyen sinirleri kalıcı olarak rahatlatıyor ve migren ataklarını sonlandırıyoruz. Burun kıkırdağı arasına sıkışan duyusal sinirin neden olduğu burun migreninde konka ya da cerrahi müdahaleyle kalıcı migren tedavisini gerçekleştiriyoruz. Migren bölgesi sayısına göre ameliyat 1 ila 4 saatte tamamlanıyor. Hastanın başka bir rahatsızlığı yoksa genellikle aynı gün taburcu ediyoruz.  

Ağrılar 1 ayda geçiyor

Ameliyattan sonraki 30 günde hastalarımız migren ağrılarından tamamen kurtulmanın sevincini ve şaşkınlığını yaşamaktadırlar. Çok nadir olarak bazı hastalarımızda migren atak ve ağrılarını minimal, yani normal baş ağrısı düzeyine çekiyoruz.

Tedavinin kalıcılığı bilimsel çalışmalarla ispatlandı

Migren ameliyatından elde ettiğimiz sonuçların kalıcılığı, Amerika’da yapılan bilimsel çalışmalar kapsamındaki 5-10 yıllık hasta takipleriyle kanıtlanmıştır. sonuçların kalıcılığının Amerika’daki bilimsel hasta takip çalışmalarında kanıtlandığını kaydetti.

Hastalarımız 8 günde iyileşiyor

Cerrahi işlemden 1 hafta sonra hastalarımız iş hayatına dönebiliyorlar. Alın ve nasal bölge migren tedavisinde göz çevresinde oluşabilen morluk ve şişlikler 1 haftada; ameliyat yarasının iyileşmesi 4 ila 8 günde; kesi bölgesindeki olası his kayıpları, uyuşma ya da karıncalanma hissi 4 ila 6 ayda tamamen geçmektedir.

Ameliyatı neden plastik cerrahlar yapıyor?

Bu tedavi ilk kez Amerikalı bir plastik cerrah tarafından bulundu. Plastik cerrahlar, periferik sinir cerrahisine, yüz mimik kaslarının anatomisine ve endoskopik ameliyat tekniklerine hakim olduğu için bu ameliyatı yapmaktadırlar. Migren tedavisinde yüzde 90 başarı oranına sahip olunmasında plastik cerrahların tecrübelerinin katkısı çok büyüktür.

Migren bloğumuzda kalıcı migren tedavisi ile ilgili yeni yazılarımızda görüşmek dileğiyle…

 

Plastik ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Tayfun TÜRKASLAN

www.migrenameliyat.org

www.facebook.com/migrenameliyati

 
Toplam blog
: 19
: 898
Kayıt tarihi
: 28.11.14
 
 

İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (..