Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Migren ve Epilepsili Olmak Bir Ayrıcalıktır? Migren ve Epilepsi Nasıl Olur?

Migren ve Epilepsili Olmak Bir Ayrıcalıktır? Migren ve Epilepsi Nasıl Olur?
 

Migren ve Epilepsi


Migren ve Epilepsi İlişkisi

Migren ve epilepsi ayrı hastalıklar gibi algılansa da benzer yönleri çoktur. Aslında her iki hastalığa sahip olanların ortak özellikleri vardır.

Her ikisinde başlangıç bulguları yani aura çok benzer. Aurayı takiben migrende baş ağrısı, epilepsi de bayılma olabilir. Bebeklik döneminde bayılmaları olan çocukların ilerleyen yaşlarda migren ataklarının başlaması da aradaki bağlantıyı gösteren bir durumdur.

Başlangıçtan itibaren bayılmalarla seyreden migren ataklarına çok nadir rastlanır. Ama bir hastamda çocukluğundan bu yana olan bayılmaları migren ataklarına aitti. Hatta ilkokul öncesi yıllarda bayılmayı baş ağrısı takip etmediği için migren olduğu düşünülmemişti. Orta yaşa gelmesine rağmen yılda 4-5 defa bayılma ardından zonklayıcı şiddetli baş ağrısı ile olan migren atakları devam ediyordu.

Özellikle auralı migrenin epilepsi ile ortak yönlerinin olması kaçınılmazdır.  Epilepsi beyindeki sorunlu alanlardan –bioelektriksel düzensizlikler-  çıkan uyarımların beyin fonksiyonlarını geçici altüst etmesidir. Bir çeşit beyin fırtınasıdır.

Migren de bedendeki bioelektriksel sorunlu alanların etkisiyle otonom sinir sisteminin geçici altüst olmasıdır. Her ikisi için açlık, uykusuzluk, stres, uyaranlara yoğun maruz kalma gibi dış faktörler tetikleyici unsur olabilmektedir. Migren bedensel faaliyetleri yöneten otonom sinir sisteminin fırtınasıdır.

Ortak özellik genetik olarak sinir sisteminin duyarlılığıdır. Bu duyarlılık epilepside santral sinir sistemi, migrende de otonom sinir sisteminde fırtınalar kopmasının alt yapısını oluşturur.

Bu duyarlılık aynı zamanda bir ayrıcalıktır. Birçok bilim adamı, düşünür, sanatçıda ya migren ya da epilepsi –bazen her ikisi- vardır. Bu hastalıklara sahip olanların sinir sistemlerindeki farklılık üretimlerini de olumlu etkilemiştir.

Bazı sanatçılar için bazı kaynaklar migrenli bazı kaynaklar epilepsili diye belirtmektedir. Vincent van Gogh için ayrıca menier hastalığının da olduğu belirtilmektedir. Muhtemelen vertigenöz, auralı migreni vardı. Özellikle “Starry Night” tablosu tam bir aura duygusu yaratır. Kulağını kesecek kadar çıldırtan ağrılar migrenin bir parçası olabilir. Vertigolu migrende kulakta hem ağrı olabilir hem de çıldırtacak düzeyde sesler ve baş dönmesi yapabilir.

Psikolojik romanın babası Dostoyevsky de inanılmaz bir duygusal coşku ve zamanın durması olarak tanımladığı epileptik nöbetlerinin, yaratıcılık kalitesine yönelik olumlu etkileri olduğunu iddia etmiştir.

Migrenli bilim insanı ve düşünürler:

Charles Darwin, Friedrich Wilhelm Nietzsche, Sigmund Freud…

Liderler:

Napoleon, , Julius Caesar, Thomas Jefferson…

Sanatçılar:

Vincent van Gogh (epilepsi ve menieride vardı),  Pablo Picasso,  George Seurat, Claude Monet, Lewis Carroll, Cervantes, Virginia Woolf, Stephen King…

Elvis Presley, Elizabeth Taylor, James Cromwell, Whoopi Goldberg, Janet Jackson

Sadece epilepsisi olanlar:

Socrates, Herakles, , Aristo, Julius Caesar, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Alfred Nobel, Jean-Jacques Rousseau, Blaise Pascal, Newton, Stephen Hawking, Lenin, Molière, Lord Byron, Dante, Dostoyevsky, Agatha Christie, Edgar Allan Poe, Charles Dickens, Niccolo Paganini…

Gökmen Yaklaşımı için http://www.emelgokmen.com/gokmen-yaklasimi/gokmen-yaklasimi-nedir/ sayfasını okuyunuz.

Nasıl tedavi yapıyorum http://www.emelgokmen.com/tedavi/nasil-tedavi-yapiyorum/ sayfasına bakınız.

Migren, baş ağrısı, fibromiyalji, hastalıklar için http://www.emelgokmen.com/hastaliklar/migren/ tıklayınız.

 
Toplam blog
: 120
: 1777
Kayıt tarihi
: 07.05.14
 
 

Klasik tıp eğitimi ile integratif tıp bilgilerini birleştirerek “Gökmen Yaklaşımı” adını verdiği ..